„Dragonyos” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
JAnDbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő eltávolítása: hr:Dragonci
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,
1. sor: 1. sor:
[[File:Knötel II, 16.jpg|thumb|right|280px|Porosz dragonyos]]
[[File:Knötel II, 16.jpg|thumb|right|280px|Porosz dragonyos]]
A '''dragonyosok''' eredetileg gyalogoskatonák voltak, akik a csatában [[ló]]háton közlekedtek, de ha harcra került a sor leszálltak, és gyalogszerrel hadakoztak. Egész [[Európa|Európában]] elterjedt volt ez a harcmodor a [[17. század|17.]] és [[18. század]]ban. Eleinte nem lovasságként tartották őket számon, de a 18. században fokozatosan bekerültek ebbe a kategóriába. A "dragonyos" szó a francia hadsereg által használt sárkány (''dragon'') alakú, kanóctartókkal ellátott tűzfegyverek nevéből származik. A dragonyosok a kardon kívül rövid puskával is fel voltak fegyverezve. <ref>[http://www.kislexikon.hu/dragonyos.html Pallas Nagy Lexikona - Dragonyos]</ref>A nevet máig is használja több páncélos és díszlovas ezred.
A '''dragonyosok''' eredetileg gyalogoskatonák voltak, akik a csatában [[ló]]háton közlekedtek, de ha harcra került a sor leszálltak, és gyalogszerrel hadakoztak. Egész [[Európa|Európában]] elterjedt volt ez a harcmodor a [[17. század|17.]] és [[18. század]]ban. Eleinte nem lovasságként tartották őket számon, de a 18. században fokozatosan bekerültek ebbe a kategóriába. A "dragonyos" szó a francia hadsereg által használt sárkány ''(dragon)'' alakú, kanóctartókkal ellátott tűzfegyverek nevéből származik. A dragonyosok a kardon kívül rövid puskával is fel voltak fegyverezve. <ref>[http://www.kislexikon.hu/dragonyos.html Pallas Nagy Lexikona - Dragonyos]</ref>A nevet máig is használja több páncélos és díszlovas ezred.


==Történetük és szerepük==
==Történetük és szerepük==

A lap 2010. január 11., 03:53-kori változata

Porosz dragonyos

A dragonyosok eredetileg gyalogoskatonák voltak, akik a csatában lóháton közlekedtek, de ha harcra került a sor leszálltak, és gyalogszerrel hadakoztak. Egész Európában elterjedt volt ez a harcmodor a 17. és 18. században. Eleinte nem lovasságként tartották őket számon, de a 18. században fokozatosan bekerültek ebbe a kategóriába. A "dragonyos" szó a francia hadsereg által használt sárkány (dragon) alakú, kanóctartókkal ellátott tűzfegyverek nevéből származik. A dragonyosok a kardon kívül rövid puskával is fel voltak fegyverezve. [1]A nevet máig is használja több páncélos és díszlovas ezred.

Történetük és szerepük

A gyalogság gyors szállítását már korábban is lóháton oldották meg, ebből fejlődött ki az új harcmodor a 17. században. Több elmélet is létezik arra, hogy kitől származott az ötlet, hogy a harcmezőn az utolsó pillanatig lóháton maradjon a gyalogság. Egyik feltételezés szerint Farnese Sándor pármai herceg (1520–1589) ültetette lovakra több gyalogos ezredét 1553-ban, hogy meglepje ellenfelét.[2] Egy másik szerint az első dragonyosokat Charles de Cossé tábornagy, Brissac hercege (1550–1626) állította ki 1600-ban.[3]

A korai dragonyosok nem a lovasságra jellemző századokba vagy szakaszokba voltak osztva, hanem seregekbe, mint a gyalogság, és tisztjeik gyalogsági rangjelzést viseltek. Nem a lovasságra jellemző trombitást, hanem a gyalogságban használatos dobost alkalmaztak a parancsok továbbítására. A dragonyosokat olcsóbb volt fenntartani, mint a valódi lovasszázadokat, így jól alkalmazhatóak voltak rendfenntartó feladatokra is. Amikor a 17. században II. Gusztáv Adolf király bevezette a dragonyosokat a svéd hadseregben, szablyával, baltával és kovás muskétával szerelte fel őket. Ez a felszerelés vált később általánossá a legtöbb európai országban.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dragoon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  1. Pallas Nagy Lexikona - Dragonyos
  2. Bismarck 330.old
  3. Bismarck 331.old

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Dragonyos témájú médiaállományokat.