„Vakolat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ar:قصارة
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a Néprajzi Lexikon → Magyar néprajzi lexikon
1. sor: 1. sor:
A vakolat [[mész]], [[homok]] vagy folyami kavics keverékéből kialakított [[habarcs]], malter. A vakolat lehet cementes besimitású (nemes vakolat) vagy egyszerűen meszelt.
A '''vakolat''' [[mész]], [[homok]] vagy folyami kavics keverékéből kialakított [[habarcs]], malter. A vakolat lehet cementes besimitású (nemes vakolat) vagy egyszerűen meszelt.


==Vakolatarchitektúra==
==Vakolatarchitektúra==
7. sor: 7. sor:


==Forrás==
==Forrás==
* [http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1123.html Magyar Néprajzi Lexikon]
* [http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1123.html Magyar néprajzi lexikon]


{{csonk-építészet}}
{{csonk-építészet}}



[[Kategória:Építészet]]
[[Kategória:Építészet]]

A lap 2010. január 3., 16:13-kori változata

A vakolat mész, homok vagy folyami kavics keverékéből kialakított habarcs, malter. A vakolat lehet cementes besimitású (nemes vakolat) vagy egyszerűen meszelt.

Vakolatarchitektúra

A 19. század második felétől lakóépületek és gazdasági épületek falazatainak bevonására alkalmazták a paraszti építészetben. Tégla, vályog és kőfalazatokat egyaránt vakoltak. A vakolat státusz-szimbólummá is vált a vakolatminták terjedésével. Mezővárosokban, polgárias falvakban már a 18. században gyakoriak voltak a mészhabarcsos vakolatú házak, a 19. században egyre jelentékenyebbekké lettek, a klasszicista, romantikus, copf és eklektikus ízlés szinte folklorizálódott a vakolatarchitektúrában. Az egyes díszítőelemek néhol azonban évtizedes késéssel jelentkeztek, és sokáig divatban maradtak, egyes falvakban még az 1920-as, 30-as évekig is.

A vakolatarchitektúra és -technika döntően az első világháború után változott meg, ebben döntő szerepe volt az ún. „pallér ízlésnek”, ami a fejlett nagyvárosok környéki falvakból indult el. A második világháború után a fröcskölt és dörzsölt vakolatok jöttek divatba, ekkor terjedtek el a nemes vakolatok is, azaz a cementes besimításúak.

Forrás