„Nokia (vállalat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: ka:NOKIA
CsTom (vitalap | szerkesztései)
egy kis gyomlálás, de még bõven volna mit...
15. sor: 15. sor:
}}
}}


A '''Nokia Corporation''' (Nokia Részvénytársaság) a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. Nyilvánosan jegyezhető [[részvénytársaság]], a [[NYSE]]-n NOK néven fut. Szlogene a "Connecting People" (szabadfordításban: "Összekapcsoljuk az embereket"). [[1865]]-ben alapították a [[Finnország|finn]] [[Espoo]] városában. Kulcsemberei [[Fredrik Idestam]] alapító, [[Jorma Ollila]] vezérigazgató, illetve [[Pekka Ala-Pietilä]] elnök. [[2004]]-ben 55 505 főt foglalkoztatott. Fő területe a [[telekommunikáció]]. Termékei között megtalálhatóak még az otthoni kommunikációs-, a mobil játékeszközök, a kiegészítő felszerelések, a [[Wi-Fi]] eszközök, és a rádiós hangátviteli felszerelések. [[2004]]-es árbevétele 29,3 milliárd [[euró]] volt.
A '''Nokia Corporation''' (Nokia Részvénytársaság) a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. Nyilvánosan jegyezhető [[részvénytársaság]], a [[NYSE]]-n NOK néven fut. Szlogene a "Connecting People" (szabadfordításban: "Összekapcsoljuk az embereket"). [[1865]]-ben alapították a [[Finnország|finn]] [[Nokia]] városában (15km-re [[Tampere|Tamperétől]] nyugatra). Kulcsemberei [[Fredrik Idestam]] alapító, [[Jorma Ollila]] előző vezérigazgató (jelenleg az igazgatótanács elnöke), illetve [[Olli-Pekka Kallasvuo]] elnök-vezérigazgató. [[2008]]-ban 128 445 főt foglalkoztatott. Fő területe a [[telekommunikáció]]. Termékei között megtalálhatóak még az otthoni kommunikációs-, a mobil játékeszközök, a kiegészítő felszerelések, a [[Wi-Fi]] eszközök, és a rádiós hangátviteli felszerelések. [[2008]]-as árbevétele 50,7 milliárd [[euró]] volt.


A Nokia mobilkommunikációs eszközei megtalálhatók a világ összes piacán és protokolljaiban, többek között a [[GSM]], a [[CDMA]] és a [[WCDMA]] hálózatokban.
A Nokia mobilkommunikációs eszközei megtalálhatóak a világ összes régiójában és lefedik minden nagyobb kommunikációs szabványt: többek között a [[GSM]], a [[CDMA]] és a [[WCDMA]] hálózatokban használhatóak.


== Története ==
== Története ==
A Nokiát [[1865]]-ben alapította [[Fredrik Idestam]], cellulóz-feldolgozó üzemként. A ''Finnish Rubber Works'' (magyarul: "Finn Kaucsuk Művek") a cég egyik leányvállalataként jött létre a [[20. század]]ban, és ez az alvállalat kezdte használni a Nokia nevet márkanévként. Röviddel az [[I. világháború]] után, a ''Finnish Cable Works'' megszerezte a Nokia fa-fűrész malmait, és elnevezte ''Finnish Cable Works''-nek (magyarul: "Finn Kábel Művek"). Ez a cég már a telefon és [[távíró]] kábelek gyártásával foglalkozott. [[1967]]-ben mindhárom cég egyesült a Nokia Corporation név alatt. A Nokia név a városon átfolyó azonos nevű folyótól ered. A város és a folyó eredetileg egy kis fekete erszényes állatról kapta a nevét, mely a környéken élt.
A Nokiát [[1865]]-ben alapította [[Fredrik Idestam]], cellulóz-feldolgozó üzemként. A ''Finnish Rubber Works'' (magyarul: "Finn Kaucsuk Művek") a cég egyik leányvállalataként jött létre a [[20. század]]ban, és ez az alvállalat kezdte használni a Nokia nevet márkanévként. Röviddel az [[I. világháború]] után, a ''Finnish Cable Works'' megszerezte a Nokia fa-fűrész malmait, és elnevezte ''Finnish Cable Works''-nek (magyarul: "Finn Kábel Művek"). Ez a cég már a telefon és [[távíró]] kábelek gyártásával foglalkozott. [[1967]]-ben mindhárom cég egyesült a Nokia Corporation név alatt. A Nokia név az azonos nevű városon átfolyó folyótól ered. A város és a folyó eredetileg egy kis sötétszőrű állatról ([[Coboly]]/[[Nyuszt]]) kapta a nevét, mely a környéken élt.


Az [[1970-es évek]]ben a Nokia volt a világ vezető telekommunikációs cége, kifejlesztette a [[Nokia DX 200]]-t, amely egy digitális [[switch]] eszköz volt az automatikus telefonközpontokban. Az [[1980-as évek]]ben, a Nokia piacra dobta a MikroMikko nevű PC sorozatát, de ezt a részlegét eladta az [[International Computers Ltd]]-nek, amely később beolvadt a [[Fujitsu]]-ba. A Nokia fejlesztett [[mobiltelefon]]okat az [[NMT]] hálózatra is, sajnálatos módon azonban az [[1990-es évek]]ben a cég pénzügyi gondokkal szembesült, így az erőforrásait a mobiltelefon eszközök, hálózatok és egyéb telekommunikációs területekre csoportosította, ezzel egyidejűleg kivonulva a televíziózás és a személyi számítógépek piacáról. Bár a Nokia több száz mobiltelefon modellt mutatott be a 1980-as évek óta, a tömeggyártás az 1990-es években indult be igazán, amikor bemutatták az első digitális hálózatokat. 1998-ban a Nokia bejelentette, hogy legyártotta a 100 milliomodik mobilkészüléket, és a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává lépett elő. 2005 nyarán a cég túladott az 1 milliárdodik mobilkészüléken.
Az [[1970-es évek]]ben a Nokia a világ egyik vezető telekommunikációs cége, kifejlesztette a [[Nokia DX 200]]-t, amely a világ első mikroprocesszor vezérelte kapcsoló eszköz volt az automatikus telefonközpontokban. Az [[1980-as évek]]ben, a Nokia piacra dobta a MikroMikko nevű PC sorozatát, de ezt a részlegét eladta az [[International Computers Ltd]]-nek, amely később beolvadt a [[Fujitsu]]-ba. Sajnálatos módon az [[1990-es évek]]ben a cég pénzügyi gondokkal szembesült, így az erőforrásait a mobiltelefon eszközök, hálózatok és egyéb telekommunikációs területekre csoportosította, ezzel egyidejűleg kivonulva a televíziózás és a személyi számítógépek piacáról. A Nokia fejlesztett [[mobiltelefon]]okat az [[NMT]] hálózatra is. Bár a Nokia több száz mobiltelefon modellt mutatott be a 1980-as évek óta, a tömeggyártás az 1990-es években indult be igazán, amikor bemutatták az első digitális hálózatokat. 1998-ban a Nokia bejelentette, hogy legyártotta a 100 milliomodik mobilkészüléket, és a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává lépett elő. 2005 nyarán a cég túladott az 1 milliárdodik mobilkészüléken.
[[2006]]. [[június 19]]-én a Nokia és a [[Siemens AG]] bejelentette, hogy egyesítik mobil- és vezetékes-telefonok hálózati berendezéseit gyártó és fejlesztő üzletágaikat, melyre hivatalosan 2007 februárjában került sor, így létrejött a világ egyik legnagyobb, hálózati megoldásokkal foglalkozó cége, a [[Nokia Siemens Networks]].
[[2006]]. [[június 19]]-én a Nokia és a [[Siemens AG]] bejelentette, hogy egyesítik mobil- és vezetékes-telefonok hálózati berendezéseit gyártó és fejlesztő üzletágaikat, melyre hivatalosan 2007 februárjában került sor, így létrejött a világ egyik legnagyobb, hálózati megoldásokkal foglalkozó cége, a [[Nokia Siemens Networks]].


29. sor: 29. sor:
== Céges kultúra ==
== Céges kultúra ==
[[Kép:Nokia HQ.jpg|thumb|250px|right|A Nokia, [[Finnország]] legnagyobb társaságának főhadiszállása.]]
[[Kép:Nokia HQ.jpg|thumb|250px|right|A Nokia, [[Finnország]] legnagyobb társaságának főhadiszállása.]]
A Nokia hivatalos céges kultúra tervezete, a ''The Nokia Way'' (magyarul: "A Nokia Út") hangsúlyozza a gyorsaságot és a rugalmasságot a döntéshozatalban egy sima, hálózatszerű szervezetben. Az egyenlő lehetőségek és a nyíltság hangsúlyos helyet kapnak a vezetőség és a dolgozói közösség között.
A Nokia hivatalos céges kultúrája, a ''The Nokia Way'' (magyarul: "A Nokia Út") hangsúlyozza a gyorsaságot és a rugalmasságot a döntéshozatalban egy lapos, hálózatszerű szervezetben. Az egyenlő lehetőségek és a nyíltság hangsúlyos helyet kapnak a vezetőség és a dolgozói közösség között.


A Nokia a mobiltechnológiában folyamatosan és előregondolkozva dollármilliókat költ a kutatásra és a fejlesztésre, hogy a piacon elsőként jelenhessen meg az új alkalmazásokkal.
A Nokia a mobiltechnológiában folyamatosan és előregondolkozva dollármilliókat költ a kutatásra és a fejlesztésre, hogy a piacon elsőként jelenhessen meg az új alkalmazásokkal.


== Érdekességek ==
== Érdekességek ==
A Nokia telefonokon SMS érkezésekor hallható dallam az "SMS" szó [[morze]]jele. Hasonlóképpen, az emelkedő hangerejű üzenetjelző hang a "Connecting People"-nek, a Nokia szlogenének a morzejele.
A Nokia telefonokon SMS érkezésekor hallható csipogás az "SMS" szó [[morze]]jele. Hasonlóképpen, az emelkedő hangerejű üzenetjelző hang a "Connecting People"-nek, a Nokia szlogenének, a morzejele.<ref>[http://www.oceanofweb.com/interesting/interesting-facts-nokia.html]</ref>


A "Nokia Tune" nevű csengőhang (valószínűleg a világ legismertebb csengőhangja) egy 19. századbeli gitárszámon alapul, melyet [[Francisco Tárrega]] spanyol muzsikus írt (Gran Vals című szám). A Nokia Tune csengőhang eredetileg ezért Gran Vals néven szerepelt, és [[1998]]-ban vette fel új nevét, miután a cég hírét vette, hogy az emberek csak a "Nokia csengőhangja"-ként (Nokia Tune) emlegetik.
A "Nokia Tune" nevű csengőhang (valószínűleg a világ legismertebb csengőhangja) egy 19. századbeli gitárdarabon alapul, melyet [[Francisco Tárrega]] spanyol muzsikus írt (Gran Vals című szám). A Nokia Tune csengőhang eredetileg ezért Gran Vals néven szerepelt, és [[1998]]-ban vette fel új nevét, miután a cég hírét vette, hogy az emberek csak a "Nokia csengőhangja"-ként (Nokia Tune) emlegetik.<ref>[http://www.oceanofweb.com/interesting/interesting-facts-nokia.html]</ref>


A Nokiát a nem Nokia mobilt használó emberek gyakran hívják ''aikon''-nak, ez a Nokia szó visszafele olvasva.
A Nokiát a nem Nokia mobilt használó emberek gyakran hívják ''aikon''-nak, ez a Nokia szó visszafele olvasva.<ref>[http://www.oceanofweb.com/interesting/interesting-facts-nokia.html]</ref>


A Nokia ötödik legnagyobb mobiltelefon gyártó üzeme található Magyarországon, a Komárom-Esztergom megyei [[Komárom (Magyarország)|Komárom]]ban. Az egység több, mint 4000 embert foglalkoztat, amellyel egyike a legnagyobb -nem állami- munkáltatóknak, továbbá exportőröknek hazánkban. A cég jelentős R&D (kutató és fejlesztő) részleget is üzemeltet [[Budapest]]en, ahol több száz magasan kvalifikált dolgozót foglalkoztat.
A Nokia ötödik legnagyobb mobiltelefon gyártó üzeme található Magyarországon, a Komárom-Esztergom megyei [[Komárom (Magyarország)|Komárom]]ban. Az egység több, mint 4000 embert foglalkoztat, amellyel egyike a legnagyobb - nem állami - munkáltatóknak, továbbá exportőröknek hazánkban. A cég jelentős R&D (K+F, kutató és fejlesztő) részleget is üzemeltet [[Budapest]]en, ahol több száz magasan kvalifikált dolgozót foglalkoztat.


A "Mobira Senator" nevű autó-telefon [[1982]]-es bemutatása és [[2005]] szeptembere között a cég összesen megközelítőleg 400 telefontípust mutatott be a különböző analóg és digitális rendszerekhez.
A "Mobira Senator" nevű autó-telefon [[1982]]-es bemutatása és [[2005]] szeptembere között a cég összesen megközelítőleg 400 telefontípust mutatott be a különböző analóg és digitális rendszerekhez.
48. sor: 48. sor:
[[1991]]-ben a Nokia 800&nbsp;000 telefont adott el. [[2004]]-ben már 207,7 millió egység került le a gyártószalagokról, azaz megközelítőleg 6,5 telefon készült másodpercenként.
[[1991]]-ben a Nokia 800&nbsp;000 telefont adott el. [[2004]]-ben már 207,7 millió egység került le a gyártószalagokról, azaz megközelítőleg 6,5 telefon készült másodpercenként.


A legfejlettebb Nokiák [[Symbian]] [[operációs rendszer]]t használnak.
A legfejlettebb Nokiák [[Symbian]] vagy [[Maemo]] (Linux) [[operációs rendszer]]t használnak.


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2010. január 2., 02:30-kori változata

Nokia Corporation
TípusNyrtOyj
(OMX: NOK1V, NYSE: NOK, FWB: NOA3)
AlapítvaNokia, Finnország (1865)
NévadóNokia
SzékhelyEspoo, Finnország
VezetőkFredrik Idestam, Founder in 1865
Kari Kairamo, CEO in the 1980s
Olli-Pekka Kallasvuo, President & CEO
Jorma Ollila, Chairman
Alapító
  • Fredrik Idestam
  • Leo Mechelin
IparágTelekommunikáció
TulajdonosBlackRock (0,0719)[1]
Formajulkinen osakeyhtiö
Termékekmobiltelefonok
távközlési hálózatok
Wireless rendszerek
ÁrbevételNövekedés 41.121 billion (2006)[2]
Alkalmazottak száma68,483 as of December 31., 2006[3]
Leányvállalatai
  • Nokia Networks
  • Withings
  • Nokia (Germany)
  • Nokia (United Kingdom)
  • Nokia (United States)
  • Nokia (Australia)
  • Nokia (China)
  • Nokia (Canada)
  • Nokia (Ireland)
  • Alcatel-Lucent USA
  • Luxor AB
  • Bell Labs
  • Nokia Shanghai Bell
Tőzsde

Nokia Corporation (Finnország)
Nokia Corporation
Nokia Corporation
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 13′ 19″, k. h. 24° 45′ 21″Koordináták: é. sz. 60° 13′ 19″, k. h. 24° 45′ 21″
A Nokia Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nokia Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nokia Corporation (Nokia Részvénytársaság) a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. Nyilvánosan jegyezhető részvénytársaság, a NYSE-n NOK néven fut. Szlogene a "Connecting People" (szabadfordításban: "Összekapcsoljuk az embereket"). 1865-ben alapították a finn Nokia városában (15km-re Tamperétől nyugatra). Kulcsemberei Fredrik Idestam alapító, Jorma Ollila előző vezérigazgató (jelenleg az igazgatótanács elnöke), illetve Olli-Pekka Kallasvuo elnök-vezérigazgató. 2008-ban 128 445 főt foglalkoztatott. Fő területe a telekommunikáció. Termékei között megtalálhatóak még az otthoni kommunikációs-, a mobil játékeszközök, a kiegészítő felszerelések, a Wi-Fi eszközök, és a rádiós hangátviteli felszerelések. 2008-as árbevétele 50,7 milliárd euró volt.

A Nokia mobilkommunikációs eszközei megtalálhatóak a világ összes régiójában és lefedik minden nagyobb kommunikációs szabványt: többek között a GSM, a CDMA és a WCDMA hálózatokban használhatóak.

Története

A Nokiát 1865-ben alapította Fredrik Idestam, cellulóz-feldolgozó üzemként. A Finnish Rubber Works (magyarul: "Finn Kaucsuk Művek") a cég egyik leányvállalataként jött létre a 20. században, és ez az alvállalat kezdte használni a Nokia nevet márkanévként. Röviddel az I. világháború után, a Finnish Cable Works megszerezte a Nokia fa-fűrész malmait, és elnevezte Finnish Cable Works-nek (magyarul: "Finn Kábel Művek"). Ez a cég már a telefon és távíró kábelek gyártásával foglalkozott. 1967-ben mindhárom cég egyesült a Nokia Corporation név alatt. A Nokia név az azonos nevű városon átfolyó folyótól ered. A város és a folyó eredetileg egy kis sötétszőrű állatról (Coboly/Nyuszt) kapta a nevét, mely a környéken élt.

Az 1970-es években a Nokia a világ egyik vezető telekommunikációs cége, kifejlesztette a Nokia DX 200-t, amely a világ első mikroprocesszor vezérelte kapcsoló eszköz volt az automatikus telefonközpontokban. Az 1980-as években, a Nokia piacra dobta a MikroMikko nevű PC sorozatát, de ezt a részlegét eladta az International Computers Ltd-nek, amely később beolvadt a Fujitsu-ba. Sajnálatos módon az 1990-es években a cég pénzügyi gondokkal szembesült, így az erőforrásait a mobiltelefon eszközök, hálózatok és egyéb telekommunikációs területekre csoportosította, ezzel egyidejűleg kivonulva a televíziózás és a személyi számítógépek piacáról. A Nokia fejlesztett mobiltelefonokat az NMT hálózatra is. Bár a Nokia több száz mobiltelefon modellt mutatott be a 1980-as évek óta, a tömeggyártás az 1990-es években indult be igazán, amikor bemutatták az első digitális hálózatokat. 1998-ban a Nokia bejelentette, hogy legyártotta a 100 milliomodik mobilkészüléket, és a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává lépett elő. 2005 nyarán a cég túladott az 1 milliárdodik mobilkészüléken. 2006. június 19-én a Nokia és a Siemens AG bejelentette, hogy egyesítik mobil- és vezetékes-telefonok hálózati berendezéseit gyártó és fejlesztő üzletágaikat, melyre hivatalosan 2007 februárjában került sor, így létrejött a világ egyik legnagyobb, hálózati megoldásokkal foglalkozó cége, a Nokia Siemens Networks.

Napjainkban a Nokia csatlakozott a tajvani Original Design Manufacturer csoporthoz. A Nokia együttműködési megállapodást kötött a BenQ-val harmadik generációs mobiltelefonok fejlesztésére, amelyek már hozzáférhetőek Magyarországon is.

Céges kultúra

A Nokia, Finnország legnagyobb társaságának főhadiszállása.

A Nokia hivatalos céges kultúrája, a The Nokia Way (magyarul: "A Nokia Út") hangsúlyozza a gyorsaságot és a rugalmasságot a döntéshozatalban egy lapos, hálózatszerű szervezetben. Az egyenlő lehetőségek és a nyíltság hangsúlyos helyet kapnak a vezetőség és a dolgozói közösség között.

A Nokia a mobiltechnológiában folyamatosan és előregondolkozva dollármilliókat költ a kutatásra és a fejlesztésre, hogy a piacon elsőként jelenhessen meg az új alkalmazásokkal.

Érdekességek

A Nokia telefonokon SMS érkezésekor hallható csipogás az "SMS" szó morzejele. Hasonlóképpen, az emelkedő hangerejű üzenetjelző hang a "Connecting People"-nek, a Nokia szlogenének, a morzejele.[4]

A "Nokia Tune" nevű csengőhang (valószínűleg a világ legismertebb csengőhangja) egy 19. századbeli gitárdarabon alapul, melyet Francisco Tárrega spanyol muzsikus írt (Gran Vals című szám). A Nokia Tune csengőhang eredetileg ezért Gran Vals néven szerepelt, és 1998-ban vette fel új nevét, miután a cég hírét vette, hogy az emberek csak a "Nokia csengőhangja"-ként (Nokia Tune) emlegetik.[5]

A Nokiát a nem Nokia mobilt használó emberek gyakran hívják aikon-nak, ez a Nokia szó visszafele olvasva.[6]

A Nokia ötödik legnagyobb mobiltelefon gyártó üzeme található Magyarországon, a Komárom-Esztergom megyei Komáromban. Az egység több, mint 4000 embert foglalkoztat, amellyel egyike a legnagyobb - nem állami - munkáltatóknak, továbbá exportőröknek hazánkban. A cég jelentős R&D (K+F, kutató és fejlesztő) részleget is üzemeltet Budapesten, ahol több száz magasan kvalifikált dolgozót foglalkoztat.

A "Mobira Senator" nevű autó-telefon 1982-es bemutatása és 2005 szeptembere között a cég összesen megközelítőleg 400 telefontípust mutatott be a különböző analóg és digitális rendszerekhez.

A Nokia 2005-ös év elején kifuttatott 3310 és 3330 szériából 126 millió darabot értékesített az ezredforduló óta. Összehasonlítás képen az 1991 és 1998 között eladott készülékek száma 100 millió volt.

1991-ben a Nokia 800 000 telefont adott el. 2004-ben már 207,7 millió egység került le a gyártószalagokról, azaz megközelítőleg 6,5 telefon készült másodpercenként.

A legfejlettebb Nokiák Symbian vagy Maemo (Linux) operációs rendszert használnak.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Nokia (vállalat) témájú médiaállományokat.

Források és jegyzetek