„HŽ 1142 sorozat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a horvát mozdonyok › Vasúti vontatójárművek Horvátországban
33. sor: 33. sor:
*[http://www.koncar-kev.hr/hrv/prikaz.asp?txt_id=1963 Končar Website]
*[http://www.koncar-kev.hr/hrv/prikaz.asp?txt_id=1963 Končar Website]


Vasúti vontatójárművek Horvátországban
{{Vasúti vontatójárművek Horvátországban}}
{{Portál|vasút}}
{{Portál|vasút}}



A lap 2010. január 1., 17:04-kori változata

Sablon:Vasúti jármű A HŽ 1142 a Horvát Vasút ( HŽ ) univerzális villamosmozdonya. Az első tirisztoros szabályzású villamosmozdony-sorozat, amit Horvátországban - az akkori Jugoszláviában - fejlesztettek és gyártottak. A mozdony terveit a HŽ 1141 (korábbi JZ 441 ) sorozatra alapozták, de a kor technikai követelményeinek megfelelően sokkal erősebb és modernebb mozdonytípust szerkesztettek.

Története

Az 1980-as évek elején a jugoszláv vasút ( JZ ) belgrádi igazgatósága a JZ 441.7 sorozatnál (most HŽ 1141 sorozat) korszerűbb mozdonyt keresett, amely abban az időben a legmodernebb mozdonya volt a vasútnak. A Končar gyár együtt működve a Janko Gredelj gyárral, megtervezte és leszállította a JZ számára a prototípust 1981-ben. Néhány év tesztelés után a vasút további 15 mozdonyt rendelt a gyártól, amelyek 1984 és 1989 között készültek el. A 'HŽ 1142-es sorozatú mozdony 2400 kW-os villamosfékkel, automatikus megállítórendszerrel és rádióval van felszerelve.

Az 1980-as évek végén a szarajevói igazgatóság ( most Bosznia-Hercegovinai Vasutak) nagy érdeklődést mutatott a típus iránt. 5 mozdonyt kívánt beszerezni, azonban ezt a háború megakadályozta.

Szóba került Európán kívüli vasúttársaságok ( Irán, Kína ) vásárlása is a típusból, azonban ez sem valósult meg.

A mozdonyok a mai napig üzemelnek, azonban egyet selejtezni kellett, mert a háború alatt 1991-ben olyan súlyosan károsodott, hogy már nem állították helyre.

A HŽ 1142 Magyarországon

A HŽ a horvát államadóság ellenértékeként a Magyar Államvasutaknak 5 db villamosmozdonyt adott át, hogy a MÁV a saját vonalain üzemeltesse. A mozdonyok erre az időszakra Dombóvárra lettek államosítva, a Budapest - Pécs és Dombóvár - Nagykanizsa vonalon közlekedtek.

Külső hivatkozások

Commons:Category:HŽ Class 1142
A Wikimédia Commons tartalmaz HŽ 1142 sorozat témájú médiaállományokat.