„Tengelyferdeség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a félkövér kiemelés
Ha tengelyferdeség, akkor miért a síkok hajlásszögéről szól a definíció?
1. sor: 1. sor:
A '''tengelyferdeség''' a keringés pályasíkja ([[ekliptika]]) és az adott bolygó [[Egyenlítő]]je által bezárt szög. A [[Föld]] tengelyferdesége: 23,5°.
A '''tengelyferdeség''' az adott égitest forgástengelyének és a keringés pályasíkjára merőleges egyenesnek a hajlásszöge. A [[Föld]] tengelyferdesége: 23,5°.


A tengelyferdeség az alapvető oka annak, hogy a Földön egy adott pontban változnak az [[évszak]]ok. Ha a Föld forgástengelye merőleges lenne az ekliptikára, akkor egy adott helyen egész évben mindig ugyanannyi napsugárzást kapna. De mivel a forgástengely "ferde", télen rövidek a napok, nyáron hosszabbak - a besugárzás évente ciklikusan változik. (Lásd még a [[léghőmérséklet]] cikket)
A tengelyferdeség az alapvető oka annak, hogy a Földön egy adott pontban változnak az [[évszak]]ok. Ha a Föld forgástengelye merőleges lenne az Ekliptikára, akkor egy adott hely egész évben mindig ugyanannyi napsugárzást kapna.


A tengelyferdeség látványos következménye a sarkvidékeken ([[Arktisz]], [[Antarktisz]]) nyáron a [[fehér éjszaka]] jelensége, illetve télen a folyamatos éjszaka.
A tengelyferdeség látványos következménye, hogy a sarkvidékeken ([[Arktisz]], [[Antarktisz]]) hat hónapig tart a nappal [[fehér éjszaka]], illetve hat hónapon át a folyamatos éjszaka.


<!-- Ennyi ment fejből. A többinek utána kellene olvasni, de most nem. Bocs -->
<!-- Ennyi ment fejből. A többinek utána kellene olvasni, de most nem. Bocs -->

A lap 2009. december 20., 02:22-kori változata

A tengelyferdeség az adott égitest forgástengelyének és a keringés pályasíkjára merőleges egyenesnek a hajlásszöge. A Föld tengelyferdesége: 23,5°.

A tengelyferdeség az alapvető oka annak, hogy a Földön egy adott pontban változnak az évszakok. Ha a Föld forgástengelye merőleges lenne az Ekliptikára, akkor egy adott hely egész évben mindig ugyanannyi napsugárzást kapna.

A tengelyferdeség látványos következménye, hogy a sarkvidékeken (Arktisz, Antarktisz) hat hónapig tart a nappal fehér éjszaka, illetve hat hónapon át a folyamatos éjszaka.