„Scatman John” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Amerikai énekesek” kategória hozzáadva (a HotCattel)
a +interwiki
20. sor: 20. sor:
}}
}}


'''John Paul Larkin''' ([[1942]]. [[március 13.]] - [[1999]]. [[december 3.]]), ismertebb nevén '''Scatman John''' amerikai dzsessz-zenész volt, aki valószínűleg elsőként ötvözte a [[scat]]elést a dance zenével.Legismertebb slágere az 1994-es ''[[Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop)]].'' Minthogy dadogott, egyszer ezt vallotta: „A scattelés által a legnagyobb fogyatékosságomból a legnagyobb erényemet kovácsolom”. Világszerte több millió felvételt adott el, ''Legjobb új előadó''-nevezést kapott az ''Echo Awards''on Japánban és Németországban. A dadogó közösségért tett kiváló szolgálataiért az ''American Speech-Language Hearing Association'' (ASHA) [[Annie Glenn]]-díjjal jutalmazta, valamint az amerikai'' National Stuttering Assosiation'' hírességei között tartja számon.
'''John Paul Larkin''' ([[1942]]. [[március 13.]] - [[1999]]. [[december 3.]]), ismertebb nevén '''Scatman John''' amerikai dzsessz-zenész volt, aki valószínűleg elsőként ötvözte a [[scat]]elést a dance zenével. Legismertebb slágere az 1994-es ''[[Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop)]].'' Minthogy dadogott, egyszer ezt vallotta: „A scattelés által a legnagyobb fogyatékosságomból a legnagyobb erényemet kovácsolom”. Világszerte több millió felvételt adott el, ''Legjobb új előadó''-nevezést kapott az ''Echo Awards''on Japánban és Németországban. A dadogó közösségért tett kiváló szolgálataiért az ''American Speech-Language Hearing Association'' (ASHA) [[Annie Glenn]]-díjjal jutalmazta, valamint az amerikai'' National Stuttering Assosiation'' hírességei között tartja számon.


== Életút ==
== Életút ==
A Kaliforniabeli [[El Monte|El Monte-ban]] született, súlyos dadogós volt saját bevallása szerint amióta csak beszélni tud, ami gyerekkorában érzelmileg súlyosan kihatott rá. Még 1995-ben, a sikere csúcspontján is újságírók állítása szerint interjúk közben „alig fejez be mondatot anélkül, hogy ne ismételné meg a végét legalább hat-hét alkalommal.” Tizenkét éves korában kezdett zongorázni tanulni, a scaténeklés fortélyaival tizennégy évesen ismerkedett meg,t öbbek között [[Ella Fitzgerald]] és [[Louis Armstrong]] felvételein keresztül. A zongora szolgáltatta a művészi megnyilvánulás lehetőségét számára, a beszédhibáját mintegy kompenzálandó. Egy 1996-os nyilatkozásában megjegyzi: „A zongorajáték egyfajta beszédet tett lehetővé számomra... A zongora mögé bújtam a beszédtől való félelmemben”. Hivatásos dzsessz-zongoristaként tűnik fel a '70-es és '80-as években a Los Angeles környékbeli dzsesszklubokban. 1986-ban kiadja ''John Larkin'' című egyéni albumát, amelyből igen csekély számú példány maradt meg. Állítása szerint neki „otthon több száz példány hever a budoárban”. Ezidőben az alkoholizmus és a drogfüggőség beleszólt az életébe, de amikor egy ugyancsak drogproblémákkal küzdő zenész barátja, [[Joe Farrel]] 1986-ban meghalt csontrák miatt, Larkin elhatározta, hogy változtat szokásain. Ebben nagy segítséget jelentett számára új felesége, Judy, aki ugyancsak az alkoholizmusból lábalt ki. „Tehetséges vagy” – szólt a felesége egy alkalommal. „Majd kezdek veled valamit.”
A Kaliforniabeli [[El Monte|El Monte-ban]] született, súlyos dadogós volt saját bevallása szerint amióta csak beszélni tud, ami gyerekkorában érzelmileg súlyosan kihatott rá. Még 1995-ben, a sikere csúcspontján is újságírók állítása szerint interjúk közben „alig fejez be mondatot anélkül, hogy ne ismételné meg a végét legalább hat-hét alkalommal.” Tizenkét éves korában kezdett zongorázni tanulni, a scaténeklés fortélyaival tizennégy évesen ismerkedett meg, többek között [[Ella Fitzgerald]] és [[Louis Armstrong]] felvételein keresztül. A zongora szolgáltatta a művészi megnyilvánulás lehetőségét számára, a beszédhibáját mintegy kompenzálandó. Egy 1996-os nyilatkozásában megjegyzi: „A zongorajáték egyfajta beszédet tett lehetővé számomra... A zongora mögé bújtam a beszédtől való félelmemben”. Hivatásos dzsessz-zongoristaként tűnik fel a '70-es és '80-as években a Los Angeles környékbeli dzsesszklubokban. 1986-ban kiadja ''John Larkin'' című egyéni albumát, amelyből igen csekély számú példány maradt meg. Állítása szerint neki „otthon több száz példány hever a budoárban”. Ezidőben az alkoholizmus és a drogfüggőség beleszólt az életébe, de amikor egy ugyancsak drogproblémákkal küzdő zenész barátja, [[Joe Farrel]] 1986-ban meghalt csontrák miatt, Larkin elhatározta, hogy változtat szokásain. Ebben nagy segítséget jelentett számára új felesége, Judy, aki ugyancsak az alkoholizmusból lábalt ki. „Tehetséges vagy” – szólt a felesége egy alkalommal. „Majd kezdek veled valamit.”


[[Kategória:Amerikai énekesek]]
[[Kategória:Amerikai énekesek]]

[[en:Scatman John]]

[[ca:Scatman John]]
[[cs:Scatman John]]
[[da:Scatman John]]
[[de:Scatman John]]
[[et:Scatman John]]
[[el:Σκάτμαν Τζον]]
[[es:Scatman John]]
[[eo:Scatman John]]
[[fr:John Scatman]]
[[gl:Scatman John]]
[[it:Scatman John]]
[[ka:სკეტმენ ჯონი]]
[[lt:Scatman John]]
[[nl:Scatman John]]
[[ja:スキャットマン・ジョン]]
[[no:Scatman John]]
[[pl:Scatman John]]
[[pt:Scatman John]]
[[ru:Скэтмен, Джон]]
[[sk:Scatman John]]
[[fi:Scatman John]]
[[sv:Scatman John]]
[[tr:Scatman John]]
[[uk:Скетмен Джон]]
[[zh:快嘴約翰]]

A lap 2009. december 7., 22:48-kori változata

John Larkin
Életrajzi adatok
Születési névJohn Paul Larkin
BecenévScatman John
ÁlnévScatman John
Született1942. március 13.[1][2][3]
El Monte
Származásamerikai
Elhunyt1999. december 3. (57 évesen)[1][2][3]
Los Angeles
Pályafutás
Műfajokjazz, dance, pop
Aktív évek1986-1999
Hangszervokál, zongora
DíjakECHO Awards (1996)
Tevékenység
KiadókAmerica Records
IPI-névazonosító00262441583
SablonWikidataSegítség

John Paul Larkin (1942. március 13. - 1999. december 3.), ismertebb nevén Scatman John amerikai dzsessz-zenész volt, aki valószínűleg elsőként ötvözte a scatelést a dance zenével. Legismertebb slágere az 1994-es Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop). Minthogy dadogott, egyszer ezt vallotta: „A scattelés által a legnagyobb fogyatékosságomból a legnagyobb erényemet kovácsolom”. Világszerte több millió felvételt adott el, Legjobb új előadó-nevezést kapott az Echo Awardson Japánban és Németországban. A dadogó közösségért tett kiváló szolgálataiért az American Speech-Language Hearing Association (ASHA) Annie Glenn-díjjal jutalmazta, valamint az amerikai National Stuttering Assosiation hírességei között tartja számon.

Életút

A Kaliforniabeli El Monte-ban született, súlyos dadogós volt saját bevallása szerint amióta csak beszélni tud, ami gyerekkorában érzelmileg súlyosan kihatott rá. Még 1995-ben, a sikere csúcspontján is újságírók állítása szerint interjúk közben „alig fejez be mondatot anélkül, hogy ne ismételné meg a végét legalább hat-hét alkalommal.” Tizenkét éves korában kezdett zongorázni tanulni, a scaténeklés fortélyaival tizennégy évesen ismerkedett meg, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong felvételein keresztül. A zongora szolgáltatta a művészi megnyilvánulás lehetőségét számára, a beszédhibáját mintegy kompenzálandó. Egy 1996-os nyilatkozásában megjegyzi: „A zongorajáték egyfajta beszédet tett lehetővé számomra... A zongora mögé bújtam a beszédtől való félelmemben”. Hivatásos dzsessz-zongoristaként tűnik fel a '70-es és '80-as években a Los Angeles környékbeli dzsesszklubokban. 1986-ban kiadja John Larkin című egyéni albumát, amelyből igen csekély számú példány maradt meg. Állítása szerint neki „otthon több száz példány hever a budoárban”. Ezidőben az alkoholizmus és a drogfüggőség beleszólt az életébe, de amikor egy ugyancsak drogproblémákkal küzdő zenész barátja, Joe Farrel 1986-ban meghalt csontrák miatt, Larkin elhatározta, hogy változtat szokásain. Ebben nagy segítséget jelentett számára új felesége, Judy, aki ugyancsak az alkoholizmusból lábalt ki. „Tehetséges vagy” – szólt a felesége egy alkalommal. „Majd kezdek veled valamit.”

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Dutch Top 40. (Hozzáférés: 2017. október 9.)