„Wikipédia:Hogyan készítsek szerkesztői lapot?” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Mintalapok: szerkesztő... :PP
29. sor: 29. sor:
=== Allapok létrehozása===
=== Allapok létrehozása===
{{fő|Wikipédia:Allapok}}
{{fő|Wikipédia:Allapok}}
Ha még nem vagy hozzászokva a wiki jelölőnyelvhez és csak gyakorolnál, vagy ha nem szeretnél kitenni a szócikkek közé egy félig kész lapot, akkor javasoljuk, hogy „magadnál”, azaz a bemutatkozásod egy allapján kezdj el írni. Az allapk létrehozásához segítségek a [[Wikipédia:Allapok]] oldalon találsz.
Ha még nem vagy hozzászokva a wiki jelölőnyelvhez és csak gyakorolnál, vagy ha nem szeretnél kitenni a szócikkek közé egy félig kész lapot, akkor javasoljuk, hogy „magadnál”, azaz a bemutatkozásod egy allapján kezdj el írni. Az allapok létrehozásához segítséget a [[Wikipédia:Allapok]] oldalon találsz.


Allapokat sokan arra is használnak, hogy különböző szekciókat, például: szócikkek listája (lásd:[[User:Data Destroyer/Archívum|Data Destroyer közreműködéseit]]), barnstarok, teendők, stb. azon tároljanak, illetve, hogy ezekből kiindulva egy wikimenüt készítsenek a fő szerkesztői lapjukra.
Allapokat sokan arra is használnak, hogy különböző szekciókat, például: szócikkek listája (lásd:[[User:Data Destroyer/Archívum|Data Destroyer közreműködéseit]]), barnstarok, teendők, stb. azon tároljanak, illetve, hogy ezekből kiindulva egy wikimenüt készítsenek a fő szerkesztői lapjukra.

A lap 2009. december 2., 14:29-kori változata

Tudnivalók

Ez a lap a teljesség igénye nélkül megpróbál segítséget nyújtani a szerkesztői lapok készítésének fekete mágiájához. Mindenekelőtt fontos tudnod, hogy a szerkesztői lapod ugyanolyan Wikipédia-lap, mint a szócikkek, így érvényesek rá a szócikkekre is igaz tulajdonságok. Egyebek között:

  • a szerkesztői lapodon található tartalomra is a CC-BY-SA 3.0 licenc vonatkozik
  • használhatóak rajta táblázatok, címsorok, listák, képek, és minden más formázási eszköz.

Fontos szabályok

Hasznos tanácsok
Hasznos tanácsok
  • Nem illik más szerkesztők lapját, vitalapját módosítani azon túl, hogy a vitalapjukon üzenetet hagysz vagy válaszolsz. Mások lapjának módosítása, vandalizálása blokkot vonhat maga után. Ha valaki kéretlenül változtat a lapodon, akkor azt egyszerűen visszaállíthatod a laptörténetben a "visszavonás" gombbal. Ha a lapodat már sokszor vandalizálták, és Te nem szeretnéd, hogy erre újra sor kerüljön, akkor kérheted a lapod fél vagy teljes levédését egy adminisztrátortól.
  • A Wikipédia minden oldala nyitott, a Google által kereshető! Csak olyan adatokat adj meg magadról, amelyek mindenki számára publikusak! Kerüld e-mail-címed, telefonszámod közzétételét, viszont megadhatod Skype, MSN vagy más egyéb azonosítód.

Kialakítás, felhasználás

Szerkesztői lap létrehozása

Szerkesztői lapodat létre kell hozni ahhoz, hogy szerkeszthesd, illetve magadról információkat oszthass meg a szerkesztőkkel. Csak a regisztrált szerkesztőknek lehet szerkesztői lapja. Létrehozásához segítséget a Wikipédia:Szerkesztői lapon kaphatsz.

Allapok létrehozása

Ha még nem vagy hozzászokva a wiki jelölőnyelvhez és csak gyakorolnál, vagy ha nem szeretnél kitenni a szócikkek közé egy félig kész lapot, akkor javasoljuk, hogy „magadnál”, azaz a bemutatkozásod egy allapján kezdj el írni. Az allapok létrehozásához segítséget a Wikipédia:Allapok oldalon találsz.

Allapokat sokan arra is használnak, hogy különböző szekciókat, például: szócikkek listája (lásd:Data Destroyer közreműködéseit), barnstarok, teendők, stb. azon tároljanak, illetve, hogy ezekből kiindulva egy wikimenüt készítsenek a fő szerkesztői lapjukra.

Tagolás

Címsorok és alfejezetek tartalomjegyzék nélkül

Ha azt szeretnéd, hogy a szerkesztői lapodon a különböző alfejezetek mellett legyen "szerkesztés" fül, viszont nem szeretnél hozzá tartalomjegyzéket négy alcím után, akkor az első alfejezet elé és az utolsó alfejezet mögé illeszd be a __NOTOC__ vagy __NINCSTJ__ (no table of content, nincs tartalomjegyzék) kódot. Ezt az alkalmazást például Burumbátor oldalán tekintheted meg.

Szimpla elválasztás

Ha a szerkesztői lapodra nem szeretnél alfejezeteket, csak szimpla elkülönítésre vágysz, akkor a különböző fejezetek közé tegyél be 4 darab kötőjelet (----) egymás mellé.

Ez a vonal így


fog kinézni.

Kinyitható táblázatok

Lehetőséged van szerkesztői lapodon kinyitható táblázatokkal is rendezni a különböző tartalmakat. Ha egy táblázatot a class="collapsible" attribútummal hozol létre, csukható nyitott táblázatot kapsz. Kinyitható táblázathoz a class="collapsible collapsed" kódot használhatod.

Minta:

kód táblázat
  {|class="collapsible collapsed" border="1" width="150"
  ! fejléc
  |-
  | táblázat tartalma
  |}
  {|class="collapsible" border="1" width="150"
  ! fejléc
  |-
  | táblázat tartalma
  |}
fejléc
táblázat tartalma

Ilyen megoldást például User:Opa használ.

Színezés, betűtípusok- és méretek módosítása

Ha valamilyen szöveg színezését, betűtípusát vagy méretét meg szeretnéd változtatni, akkor élhetsz a html által nyújtott lehetőségekkel.
Példák:

megváltoztatva kód eredmény
szín <span style="color: #008080; "> Példaszöveg </span> Példaszöveg
háttérszín <span style="background-color: #ffff00; "> Példaszöveg </span> Példaszöveg
szín és háttérszín <span style="color: #008080; background-color: #ffff00; "> Példaszöveg </span> Példaszöveg
betűtípus (a felsorolt betűtípusok közül az első lehetséges kerül alkalmazásra) <span style="font-family: georgia, garamond, times; "> Példaszöveg </span> Példaszöveg
betűméret <span style="font-size: 95%;"> Példaszöveg </span>

vagy <span style="font-size: 19px;"> Példaszöveg </span>

Példaszöveg

Példaszöveg

szín, háttérszín és betűméret <span style="color: #008080; background-color: #ffff00; font-size: 150%;"> Példaszöveg </span> Példaszöveg
a fentiekkel kevert félkövér és dőlt betűstílus '''<span style="color: #008080; background-color: #ffff00; font-size: 150%;"> Pé''lda'''szö''veg </span> ldaszöveg

Szerkesztősablonok és szerkesztő specifikus kategóriák

Ahhoz, hogy minél több információt adj meg magadról nem kell több oldalas fogalmazást írnod, elég ha úgynevezett userboxsablonokat illesztesz be a lapodra a legfontosabb tudnivalókkal rólad.

Ezek közül kedved szerint válogathatsz, azonban javasoljuk, hogy a nemedet, a nyelvtudásodat és lakhelyedet lehetőleg tüntesd fel.

Új userbox létrehozásához és userboxaid könnyebb rendezéséhez a Wikipédia:Userboxok lapon találsz útmutatót.

Bábel
Bábel

A Wikipédián ún. Bábel sablonokkal tudod jelezni azt, hogy milyen nyelvekben vagy járatos és milyen szinten. Ezekről a sablonokról bővebben a Wikipédia:Bábel oldalon olvashatsz.

Egyes sablonok behelyezésével automatikusan bekerülsz bizonyos kategóriába. Például, ha beilleszted a lapodra az "ez a user budapesti" sablont, akkor automatikusan bekerülsz egy olyan kategóriába, ahol az összes budapesti wikipédista szerepel.

Érdeklődési körödnek megfelelően részt vehetsz különböző műhelyek munkájában is. Ezekhez a műhelytagságokhoz gyakran tartozik egy műhely sablon, amelyet szintén érdemes behelyezni a szerkesztői lapodra. Ezek a műhelysablonok szintén kategóriát fognak generálni a lapodon.

Viszont, ha nem szeretnél berakni sablonokat ahhoz, hogy a fent említett user specifikus kategóriákba bekerülj, akkor egyszerűen csak a kategóriákat tüntesd fel a szerkesztői lapod alján.

Nagyon fontos, hogy ne használj olyan kategóriákat és sablonokat, amelyeket szócikkekhez készítettek. Ez azért baj, mert megjelenhet a felhasználói lapod egy kategóriában, amit ahhoz hoztunk létre, hogy az egy témához kötődő cikkeket összeszedjük.

Egy wikispecifikus userinfoboxot is betehetsz, hogy a rólad szóló információk összegyűjtve, keretbe foglalva -akár képpel együtt- jelenjenek meg. Ehhez használd a {{User infobox}}(?) sablont!

Hangulatod kifejezéséhez az emoticon oldalon találsz segítséget!

Hogy elkerüld a lapod más oldalakra való tükrözését, és hogy igazold, hogy a lapod eredetileg a Wikipédiáról származik, illeszd be az oldalad legaljára a {{userlap}} sablont.

Ez így fog kinézni:

Ez a Wikipédia egyik szerkesztőjének bemutatkozó lapja, nem Wikipédia-cikk.

Ha ezt a lapot nem a Wikipédián olvasod, akkor egy tükrözést látsz. Légy tudatában annak, hogy a lap elavult lehet, és hogy ezen szerkesztőnek valószínűleg nincs kapcsolata a Wikipédián kívül semmilyen más, ezt a lapot tartalmazó weboldallal. Az eredeti szerkesztői lapot a https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Hogyan_k%C3%A9sz%C3%ADtsek_szerkeszt%C5%91i_lapot%3F címen találod meg.

Wikimédia Alapítvány
Wikimédia Alapítvány

Kiegészítő elemek

Megjelenést módosító sablonok

Így néz ki egy szerkesztői lap az alábbi ikonok segítségével.
  • {{Képikon}}(?), {{Sarokikon}}(?): Segíségükkel a címmel egy sorba ikonokat helyezhetünk el.
  • {{Cím}}(?): ezzel a sablonnal saját címet adhatunk a lapunknak (eltüntetve például a csúnya Szerkesztő: előtagot, így visszavarázsolható például a User: a júzer szerelmeseinek! :-))
  • {{Alcím}}(?): használatával lecserélhetjük A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából mondatot.
  • {{Lap betűtípusa}}: segítségével lecserélhető az egész szerkesztői lap/vitalap betűtípusa, így nem kell diveket meg spanokat használni. (Lehetőség lesz más szerkesztőknek a hatása érvénytelenítésére, bekapcsolható segédeszközként, hamarosan.)
  • {{Álkategória}}(?): segítségével különféle kategóriákat lehet adni a szerkesztői lapok végéhez, így nem muszáj az olyanokat létrehozni, amiről tudod, hogy csak te szerepelnél benne. :-)
  • {{Háttérszín}}(?): segítségével divek nélkül szép háttérszínt adhatunk a lapunknak.

Új üzenet

Ha szeretnél szerkesztői lapodra egy olyan linket, aminek segítségével mások közvetlenül üzenhetnek vitalapodon, az alábbi linket kell használnod szerkesztői lapodon:

[{{fullurl:Szerkesztővita:{{BASEPAGENAME}}|&action=edit&section=new}} Új üzenetet hagyhatsz]

Ha ezt egy feltűnő keretbe szeretnéd tenni, akkor a következő HTML kódot használhatod:

<div style="background-color: #cef2e0; border: 1px solid #060; font-weight: bold; margin: 1em 0 1em; padding:.5em 1em; vertical-align: middle; ">[{{fullurl:Szerkesztővita:{{BASEPAGENAME}}|&action=edit&section=new}} Új üzenetet hagyhatsz]</div>

És ez így fog kinézni:

Megjegyzés Ugyanilyen, de „#ffce7b” sárga csík formájában jelenik meg az értesítés, valódi üzenet érkezése esetén. Mivel ezt a színt sok szerkesztő nem szereti megtévesztő jellege miatt, ezért kerülendő a használata, itt a „#cef2e0” halványzöld színt alkalmaztuk. További színkódokat itt találsz: HTML-színkódok.

Számlálók

Ahhoz hogy megszámolj valamit a Wikipédiában, nem kell matekzseninek lenned, csupán el kell olvasnod ezt az útmutatót és alkalmazni az itt leírtakat! :-)

Szerkesztésszámlálók

Hogy szavazni tudj szükség van szócikk-névtérbeli szerkesztésekre
Hogy szavazni tudj szükség van szócikk-névtérbeli szerkesztésekre

A Wikipédián a szavazáshoz 100 komoly szerkesztésre van szükség a szócikknévtérben. De hogyan tudod eldönteni, hogy meg volt-e már a 100 komoly szerkesztésed, vagy hogy megvan-e egyáltalán a 100? Az ilyen esetekben használjuk a ún. szerkesztésszámláló oldalakat, alább egypár példát találhatsz arra, hogy helyezheted el őket a szerkesztői lapodon.

A sablonok hibátlan működéshez, csak az egyiket érdemes a szerkesztői lapodra beilleszteni!

  • Használhatsz sablont, ilyenkor egyszerűen beilleszted a szerkesztői lapodra ezt; {{userinfo}}. Ha ezt a megoldást választod a szerkesztői lapod jobb felső sarkában meg fog jelenni egy link ezzel a felirattal; szerkesztői szerkesztéseinek száma. Ha erre rákattintasz, megjelenik egy oldal, ahol a szerkesztéseid száma jelenik meg, névterekre lebontva.
  • Van egy pofásabb, de lassabban frissülő megoldás is, itt az {{userinfo2}} sablont kell az oldalunkra beilleszteni.

Szócikkszámláló

Nem kell megszámolnod az összes szócikket egyesével
Nem kell megszámolnod az összes szócikket egyesével

szerkesztői lapodra egy egyszerű paranccsal azt is kiteheted, hogy mennyi szócikket is tartalmaz a magyar Wikipédia. Ez a számláló mindig az épp aktuális számot fogja mutatni. Ezt a {{SZÓCIKKEKSZÁMA}} sablonnal teheteted meg. Ha a lenti kódot beírod, ezt fogod kapni: A magyar Wikipédiában jelenleg 541 089 szócikk található.

A magyar Wikipédiában jelenleg '''{{SZÓCIKKEKSZÁMA}}''' szócikk található.

Emlékeztetők

Naptár

Emlékeztetők
Emlékeztetők

A szerkesztői lapodra kirakhatsz egy naptárt is, hogy tudd milyen nap van! Ebben a hónapok, napok a megfelelő szócikkre fognak mutatni. Ezt a {{Naptár}} sablon beillesztésével rakhatod ki. Ezt a miniatűr kalendáriumot akár balra, akár jobbra is igazíthatod, ha paraméterként megadod a float=left, vagy float=right parancsokat.

Például, ha balra akarod igazítani a naptárt, ezt kell bemásolnod:

{{Naptár|float=left}}

Dátum

Viszont ha csak az aktuális dátumot szeretnéd beilleszteni, használd ezt a kódot:

{{CURRENTYEAR}}. {{CURRENTMONTHNAME}} {{LOCALDAY}}., {{LOCALDAYNAME}}.

És ezt fogod kapni: 2024. április 19., péntek.

A kódban szereplő parancsokat fel is lehet bontani, azaz ha csak a:

  • {{CURRENTYEAR}} az amit beillesztesz, akkor az aktuális évet kapod. (Most: 2024)
  • {{CURRENTMONTHNAME}} az amit beillesztesz, akkor az aktuális hónapot kapod betűkkel kiírva. (Most: április)
  • {{LOCALDAY}} az amit beillesztesz, akkor az aktuális napot kapod számokkal kiírva. (Most: 19)
  • {{LOCALDAYNAME}} az amit beillesztesz, akkor az aktuális napot kapod betűkkel kiírva. (Most: péntek)

Névnap

Névnap
Névnap

Lehetőséged van a szerkesztői lapodra betenni az aktuális névnapot is a {{névnap}}(?) sablonnal.

Például, ha azt szeretnéd kiírni hogy "Ma Emma névnapja van.", akkor ezt a kódot kell beillesztened a szerkesztői lapodra:

Ma {{Névnap}} [[névnap]]ja van.


Hasznos tanácsok

  • A Wikipédában szokás az egyes kiemelkedő munkát végző szerkesztők jutalmazása, erre valók az egyes barnstarok. Ezen vagy más típusú, kapott elismerések beépítése javasolt a szerkesztői lapon. Ezen elismerések adományozása is jó ötlet lehet, szerkesztőtársaid munkájának elismerésére.
  • Képeket a Wikimedia Commons segítségével kereshetsz, s majd rakhatsz ki a szerkesztői lapodra. Ajánljuk, hogy próbálj angol keresőszavakkal keresni, így nagyobb eséllyel találod meg azt a képet, amit keresel. A helyzeten hosszú távon változtathat, ha a használt képek leírólapján megadod az eredeti leírások magyar fordítását.
  • Hirdetéshez különböző Wikipédiás bannereket, logókat és ikonokat a Bannerek oldalon találsz.

Mintalapok

Néhány igazán ízlésesen létrehozott szerkesztői lap a kínálatból:

Lásd még