„Condorcet-módszer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Mi az, hogy tőle függetlenül, amikor 500 évvel korábban élt??? Ki vádolná jövőbelátó plágiummal? Felfedezni csak létező dolgokat lehet, például Amerikát (bár azzal elkéstünk)
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: he:מועמד קונדורסה
16. sor: 16. sor:
[[fi:Condorcet'n menetelmä]]
[[fi:Condorcet'n menetelmä]]
[[fr:Méthode Condorcet]]
[[fr:Méthode Condorcet]]
[[he:מועמד קונדורסה]]
[[it:Metodo di voto di Condorcet]]
[[it:Metodo di voto di Condorcet]]
[[nl:Methode Condorcet]]
[[nl:Methode Condorcet]]

A lap 2009. november 25., 22:25-kori változata

A Condorcet-módszer egy olyan választási rendszer, ahol a választók preferenciáiknak megfelelően rangsorolják a jelölteket, akik közül egy győz, ő az ún. Condorcet-nyertes. A Condorcet-nyertest bármely más jelölttel szemben (külön-külön összevetve) preferálták a választók. Úgy tudjuk megállapítani, hogy valaki nyertes-e, hogy minden más jelölttel párba állítjuk, és megnézzük, melyiküket helyezte több választó előrébb a sorrendjében. Ha az összes többi jelölttel párba állítva azt találjuk egy jelöltnél, hogy őt preferálta több választó, akkor az adott jelölt Condorcet-nyertes.

A Condorcet-módszerek családjára kollektívan is gyakran hivatkoznak úgy, hogy Condorcet módszere. Az olyan választási rendszert, amely mindig a Condorcet-nyertest választja meg, a választáskutatók a Condorcet-kritériumot kielégítő választási rendszernek nevezik. Vannak olyan helyzetek, amikor egy választásnak nincs Condorcet-győztese. Ez egy olyan paradox szituáció, amelyre Condorcet-paradoxonként szokás hivatkozni. Ezekben az esetekben a különböző Condorcet-módszerek más és más eljárást használnak a nyertes meghatározására.

A Condorcet-módszerek a 18. századi matematikus és filozófus, Marie Jean Antoine Nicolas Caritat, Condorcet márkijának nevét viselik, habár a Condorcet-kritériumot már Ramon Llull is kidolgozta 1299-ben.