„Ellenzéki Párt” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
g
ú
15. sor: 15. sor:
Határozati Párt
Határozati Párt
| ideológia = [[klasszikus liberalizmus]] [[radikális liberalizmus]](kisebbségben)
| ideológia = [[klasszikus liberalizmus]] [[radikális liberalizmus]](kisebbségben)
[[demokrácia]] [[nacionalizmus]] (kisebbségben)
[[demokrácia]]
[[nacionalizmus]] (kisebbségben)
| politikai elhelyezkedés = baloldali(korabeli értelemben)
| politikai elhelyezkedés = baloldali(korabeli értelemben)
| tagok száma =
| tagok száma =

A lap 2009. november 15., 20:41-kori változata

Ellenzéki Párt
Adatok
Utolsó vezetőKossuth Lajos

Alapítva1847
Feloszlatva1849
Elődpárt
UtódpártFelirati Párt Határozati Párt
PártújságPesti Hírlap

Ideológiaklasszikus liberalizmus radikális liberalizmus(kisebbségben)

demokrácia

nacionalizmus (kisebbségben)
Politikai elhelyezkedésbaloldali(korabeli értelemben)
Parlamenti jelenlét1847-1849

Az Ellenzéki Párt a magyarországi reformellenzék különböző irányzatait egyesítő politikai csoportosulás volt 1847-48-ban.

A reformkor folyamán kialakuló ellenzéki irányzatok a Nemzeti, majd az ebből kiváló Pesti Kör keretei között szervezték munkájukat. A két szervezet egyesítéséből létrehozott Ellenzéki Kör már a párttá alakulás közvetlen előzményének tekinthető.

Az egységes Ellenzéki Párt létrehozására elsőroban az 1847-ben esedékes országgyűlési követválasztások miatt volt szükség. 1846 novemberében megalakult az udvarhű és reformokra csak korlátozottan nyitott Konzervatív Párt. Ez adta a végső lökést, hogy a korábban Eötvös József vezette centralisták és az ún. municipialisták közötti ellentéteket félre téve, – az 1846. november 15-i[1] előzetes pártalapító gyűlés után hivatalosan – 1847. március 15-én[2] Pesten, az országos ellenzéki konferencia keretében kimondják az Ellenzéki Párt létrejöttét. A párt elnökévé – a létrehozásán sokat fáradozó – Batthyány Lajost választották meg. Az alakuló ülésen Kossuth Lajos vázolta a párt számára a jórészt általa kidolgozott hivatalos programot, s az ülés végén Petőfi Sándor elszavalta A nép nevében című versét. A program Deák Ferenc által végső formába öntött változatát, a párt júniusi konferenciáján fogadták el, Ellenzéki Nyilatkozat néven.

Az Ellenzéki Párt az 1848. márciusi forradalom győzelmével a hatalom birtokosává vált: a Batthyány-kormány elnöke és öt minisztere tartozott a párt tagjai közé.[3] A nyár végéig tartó időszak belpolitikai főszereplői döntően az Ellenzéki Párt soraiból kerültek ki: ők alkották az új kormánypártot és annak ellenzékét is. A törésvonal az országgyűlésen többséget szerző mérsékeltek, és az új minisztériumot hevesen támadó radikálisok között húzodott. Utóbbiak közé tartozott: Teleki László, Nyáry Pál és Madarász László is.

A szabadságharc leverése, majd az 1850-es évek passzív ellenállása után, az újjáéledő politikai közéletben a korábbi Ellenzéki Párt több irányzatra szakadt. Míg Deák és Eötvös elfogadta a kiegyezést, sőt, annak legfőbb kivitelezői és magyar részről vezetői voltak, az emigráns Kossuth és hazai hívei ezzel szembehelyezkedtek, és az 1848-ban kihirdetett teljes függetlenség, illetve egyéb követelések maradéktalan teljesítése mellett tettek hitet, a dualizmust pedig elvetették.

Lásd még

Szakirodalom

  • Dezsényi Béla: A Nemzeti Kör a negyvenes évek irodalmi és hírlapi mozgalmaiban. In: Irodalomtörténeti Közlemények. 1953. 163-204.

Jegyzetek

Külsö hivatkozások