„Mondatalakzat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''mondatalakzat'''ok ([[görög nyelv|görögül]] ''metataxis'']])(vagy szintaktikai alakzatok) közé a [[retorika]] szavak, szószerkezetek és mondatok [[alakzat]]ait sorolja. Meghatározásukat a [[kép]]ektől ([[trópus]]októl) való eltérésük alapján lehet megadni. Az alakzatok abban különböznek a trópusoktól, hogy ez utóbbiak a szavak átvitt értelmű használatára alkalmazott kifejezések, alakzatokon pedig a mondatoknak, szószerkezeteknek a megszokottól eltérő használatát értjük. Van olyan megkülönböztetés is, hogy az átalakító eljárások közül a trópusok [[immutáció]]s változatok, az alakzatokat pedig [[adjekció]]val, [[detrakció]]val és [[transzmutáció]]val lehet létrehozni. Adjekciós mondatalakzatok: [[ismétlés]], [[poliszindeton]], [[epanafora]], [[reddíció]], [[epifora]], [[felsorolás]], [[fokozás]]. [[Detrakció]]s mondatalakzatok: [[ellipszis (retorika)|ellipszis]], [[zeugma]], [[aszindeton]]. [[Transzmutáció]]s mondatalakzatok: [[inverzió]], [[hiperbaton]], [[enallagé]], [[hipallagé]].
A '''mondatalakzat'''ok ([[görög nyelv|görögül]] ''metataxis'')(vagy szintaktikai alakzatok) közé a [[retorika]] szavak, szószerkezetek és mondatok [[alakzat]]ait sorolja. Meghatározásukat a [[kép]]ektől ([[trópus]]októl) való eltérésük alapján lehet megadni. Az alakzatok abban különböznek a trópusoktól, hogy ez utóbbiak a szavak átvitt értelmű használatára alkalmazott kifejezések, alakzatokon pedig a mondatoknak, szószerkezeteknek a megszokottól eltérő használatát értjük. Van olyan megkülönböztetés is, hogy az átalakító eljárások közül a trópusok [[immutáció]]s változatok, az alakzatokat pedig [[adjekció]]val, [[detrakció]]val és [[transzmutáció]]val lehet létrehozni. Adjekciós mondatalakzatok: [[ismétlés]], [[poliszindeton]], [[epanafora]], [[reddíció]], [[epifora]], [[felsorolás]], [[fokozás]]. [[Detrakció]]s mondatalakzatok: [[ellipszis (retorika)|ellipszis]], [[zeugma]], [[aszindeton]]. [[Transzmutáció]]s mondatalakzatok: [[inverzió]], [[hiperbaton]], [[enallagé]], [[hipallagé]].


[[Kategória:Retorika]]
[[Kategória:Retorika]]

A lap 2006. június 11., 12:03-kori változata

A mondatalakzatok (görögül metataxis)(vagy szintaktikai alakzatok) közé a retorika szavak, szószerkezetek és mondatok alakzatait sorolja. Meghatározásukat a képektől (trópusoktól) való eltérésük alapján lehet megadni. Az alakzatok abban különböznek a trópusoktól, hogy ez utóbbiak a szavak átvitt értelmű használatára alkalmazott kifejezések, alakzatokon pedig a mondatoknak, szószerkezeteknek a megszokottól eltérő használatát értjük. Van olyan megkülönböztetés is, hogy az átalakító eljárások közül a trópusok immutációs változatok, az alakzatokat pedig adjekcióval, detrakcióval és transzmutációval lehet létrehozni. Adjekciós mondatalakzatok: ismétlés, poliszindeton, epanafora, reddíció, epifora, felsorolás, fokozás. Detrakciós mondatalakzatok: ellipszis, zeugma, aszindeton. Transzmutációs mondatalakzatok: inverzió, hiperbaton, enallagé, hipallagé.