„Vadkert” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a „Kifejezések” kategória hozzáadva (a HotCattel)
a Rengeteg hiba javítva... :D
2. sor: 2. sor:


1. Ezt a megnevezést használták azokra a vadgyümölcsfás részekre, amelyeket bekerítettek, s az ott lévő vadalma, -körte és -cseresznyefákat átoltva nemesítgették.
1. Ezt a megnevezést használták azokra a vadgyümölcsfás részekre, amelyeket bekerítettek, s az ott lévő vadalma, -körte és -cseresznyefákat átoltva nemesítgették.
Mai szóhasználatban a kertészet, csemetekert szavak értelme fejezi ki a legjobban ezt a jelentést.(Forrás: VendégVáró Látnivalók Nógrád megyében)
Mai szóhasználatban a kertészet, csemetekert szavak értelme fejezi ki a legjobban ezt a jelentést. (VendégVáró: Látnivalók Nógrád megyében.)


2. Vadászatok tartására alkalmas, vadban gazdag terület.
2. Vadászatok tartására alkalmas, vadban gazdag terület. (VendégVáró: Látnivalók Nógrád megyében.)
(Forrás: VendégVáró Látnivalók Nógrád megyében)


3.A XX. század elejéig Vadkert településekből több is volt Magyarországon.
3. A XX. század elejéig Vadkert településekből több is volt [[Magyarország]]on:


a) 1905-ig a mai nógrád -megyei Érsekvadkertet Vadkertnek nevezték. A postai használatban a Nógrádvadkert elnevezést is alkalmazták [[Érsekvadkert]]re.
- 1905-ig a mai Nógrád megyei Érsekvadkertet Vadkertnek nevezték. A postai használatban a Nógrádvadkert elnevezést is alkalmazták [[Érsekvadkert]]re. (Szomszéd András: „Szépen szántó vadkertiek” II. kötete.)
(Szomszéd András: "Szépen szántó vadkertiek" II.kötete)


b) A bács-kiskun megyei [[Soltvadkert]]et 1900-tól nevezik így, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal.
- A Bács-Kiskun megyei [[Soltvadkert]]et 1900-tól nevezik így, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal.


[[Kategória:Kifejezések]]
[[Kategória:Kifejezések]]

A lap 2009. október 18., 15:00-kori változata

A középkorban ennek a szónak két jelentése is volt:

1. Ezt a megnevezést használták azokra a vadgyümölcsfás részekre, amelyeket bekerítettek, s az ott lévő vadalma, -körte és -cseresznyefákat átoltva nemesítgették. Mai szóhasználatban a kertészet, csemetekert szavak értelme fejezi ki a legjobban ezt a jelentést. (VendégVáró: Látnivalók Nógrád megyében.)

2. Vadászatok tartására alkalmas, vadban gazdag terület. (VendégVáró: Látnivalók Nógrád megyében.)

3. A XX. század elejéig Vadkert településekből több is volt Magyarországon:

- 1905-ig a mai Nógrád megyei Érsekvadkertet Vadkertnek nevezték. A postai használatban a Nógrádvadkert elnevezést is alkalmazták Érsekvadkertre. (Szomszéd András: „Szépen szántó vadkertiek” II. kötete.)

- A Bács-Kiskun megyei Soltvadkertet 1900-tól nevezik így, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal.