„Hot Wheels” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Talbi69 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
GumiBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 1 dupla szögletes zárójel megszüntetve. (Hibakód: 86)
2. sor: 2. sor:
A '''Hot Wheels''' egy játékautómárka.
A '''Hot Wheels''' egy játékautómárka.


A játékautó [[1968]]-ban született. Egy ötlettől vezérelve az akkori konkurens, a [[Matchbox]] modelljeinél jelentősen gyorsabban volt képes gurulni a pályán. Ezt áttervezett kerekeinek és tengelyének köszönhette. Az első évben (1968) 16 különböző modellt adtak ki, '''RedLine''' [[http://www.cash4redlines.com/CudaRedline.jpg]] , néven ami a kerekekre festett piros csíkra utalt.
A játékautó [[1968]]-ban született. Egy ötlettől vezérelve az akkori konkurens, a [[Matchbox]] modelljeinél jelentősen gyorsabban volt képes gurulni a pályán. Ezt áttervezett kerekeinek és tengelyének köszönhette. Az első évben (1968) 16 különböző modellt adtak ki, '''RedLine''' [http://www.cash4redlines.com/CudaRedline.jpg] , néven ami a kerekekre festett piros csíkra utalt.


Az első 16 autó:
Az első 16 autó:

A lap 2009. október 18., 10:50-kori változata

A Hot Wheels egy játékautómárka.

A játékautó 1968-ban született. Egy ötlettől vezérelve az akkori konkurens, a Matchbox modelljeinél jelentősen gyorsabban volt képes gurulni a pályán. Ezt áttervezett kerekeinek és tengelyének köszönhette. Az első évben (1968) 16 különböző modellt adtak ki, RedLine [1] , néven ami a kerekekre festett piros csíkra utalt.

Az első 16 autó: Custom Cougar, Custom Mustang, Custom T-bird, Custom Camaro, Silhouette, Deora I, Custom Barracuda, Custom Firebird, Custom Fleetside, Ford J-Car, Custom Corvette, Python, Beatnik Bandit, Custom Eldorado, Hot Heap, Custom Volkswagen,

A redline kerék első verzióját 1968-1977-ig gyártották.A második verzió 1973-ban jelent meg, és párhuzamosan gyártották az elsővel.Ezt szintén 1977-ig használta fel a hot wheels.Eddig 66 különböző kerékvariációt gyártottak, aminek jó pár darabja még ma is felhasználásra kerül.

Rengeteg kiegészítőt is találunk, amiből felépíthetjük világunkat. Az autómosótól az autókereskedésig szinte mindent legyártottak.

Elsősorban a gyerekeknek gyártják a játékokat, tehát kell pálya, amin guríthatók az autók. Vannak a gravitációt kihasználó gurítópályák, motoros kilövőpályák, sőt, olyan, úgynevezett sizzlers modellek, amikben akkumulátor és motor is van, így működtethetőek.

Magyarországon a gyűjtőknek elérhető az Ultra Hots széria. Ezek szintén bliszterben -csak nagyobb- kaphatóak. Kidolgozottságuk szebb, realisztikus gumikerekei miatt azonban nem gurulnak a pályákon. Áruk jóval magasabb. Az egyesült Államokban HotWheels 100% néven adják ki a gyűjtők számára a modelleket. Itt már kifestett belső és mini műanyag vitrin is jár hozzájuk az áraik 10$-tól kezdődnek. Vannak limitált sorszámozott autók is, ezek különösen népszerűek a gyűjtők körében.