„Yorkshire terrier” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
FlaBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ro:Yorkshire terrier
33. sor: 33. sor:
Szépen nyújtott, egyenes tartású nyak.
Szépen nyújtott, egyenes tartású nyak.


óriás fej kicsi nyak
===Test===
Tömör (kompakt)


===Hát===
===Hát===

A lap 2009. október 4., 14:20-kori változata

Sablon:Kutyafajta A yorkshire terrier egy kutyafajta. A legkisebb terrierfajta kimondottan luxusállat. Masnit, sőt ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni.

Eredete

Nagy-Britannia

Besorolása

Toy terrier

Megjelenése

Hosszú szõrû terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

Fej

Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.Fej:Némely kutyáknál kissé hegyes.Általában lapos.

Arc

Orra nem túl hosszú, orrtüköre fekete. Tökéletes, szabályos és teljes a harapása. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétek, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak.

Nyak

Szépen nyújtott, egyenes tartású nyak.

óriás fej kicsi nyak

Hát

vízszintes

Ágyék

jól kitartott.

Bordák

mérsékelten íveltek.

Farok

Áltatlában kurtított/vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.

Vágatlan: Sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagok

Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõek.

Hátsó végtagok

Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé. Némely példánynak hátsó végtagjai(világosabb)acélkékes árnyalatú.

Mancsok

Kerek formájúak, a körmök feketék.A körmök igen nagyra meg tudnak nőni.

Mozgása

Lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

Szőrzete

A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb.

Marmagasság:22,5-23,5cm

Várható élettartam:14 év

Tömege

Kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3.1 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Hibák

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

Megjegyzés

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok)

Forrás

  • Patay László: Kutyák - Búvár Zsebkönyvek, 1975. 56.o

Külső hivatkozások