„Nemzetközi Atlétikai Szövetség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ArthurBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: hr:Međunarodni atletski savez
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: uk:ІААФ
85. sor: 85. sor:
[[sv:IAAF]]
[[sv:IAAF]]
[[tr:IAAF]]
[[tr:IAAF]]
[[uk:ІААФ]]
[[zh:国际田径联合会]]
[[zh:国际田径联合会]]

A lap 2009. október 3., 20:44-kori változata

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (NASZ) (angolul: International Association of Athletics Federations (IAAF)) az atlétika sportág nemzetközi irányító testülete. A szövetséget 1912-es stockholmi első kongresszusán alapította meg 17 ország nemzeti atlétikai szövetsége, akkori neve a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (International Amateur Athletic Association) lett.

Legfontosabb feladatai közé tartozik az időmérési módszerek szabványosítása és a világrekordok hitelesítése és nyilvántartása. Ezenfelül a NASZ világszerte szervezi és rendezi a nagyobb nemzetközi atlétikai versenyeket, köztük:

Az IAAF 1982-től kezdve folyamatosan változtatásokat fogadott el szabályzatában, amelyek lehetővé tették, hogy az atléták ún. rajtpénzt fogadhassanak el a szervezőktől nemzetközi versenyeken való indulásukért. Az IAAF azonban egészen 2001-ben megtartott Kongresszusáig megtartotta nevében az amatőr jelzőt, a szervezet ezen az ülésen nyerte el jelenlegi elnevezését.

Az IAAF jelenlegi elnöke a szenegáli Lamine Diack. Diack nemsokkal az előző elnök, az olasz Primo Nebiolo 1999. novemberben bekövetkezett halála után lett ügyvezető elnök. Lamine Diack-ot az IAAF 2001-es kongresszusán választották a szövetség elnökévé. 1993 októbere óta az IAAF székhelye Monacóban található.

Főldrészek egyesületei

Elnökök

Megalapítása óta az IAAF-nek öt elnöke volt:

Néve Ország Elnökség
Sigfrid Edström Svédország 19121946
Lord Burghley Egyesült Királyság 19461976
Adriaan Paulen Hollandia 19761981
Primo Nebiolo Olaszország 19811999
Lamine Diack Szenegál 1999

Lásd még

Külső hivatkozások