„Wikipédia:Mediáció” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Vitarendezés” kategória hozzáadva (a HotCattel)
a Wikipédia-inkubátor” kategória hozzáadva (a HotCattel)
21. sor: 21. sor:


[[Kategória:Vitarendezés]]
[[Kategória:Vitarendezés]]
[[Kategória:Wikipédia-inkubátor]]

A lap 2009. szeptember 14., 12:59-kori változata

A mediáció célja

Önkéntes közvetítőket biztosítani a nagyon polarizált vitákhoz, elsősorban tartalmi vitákhoz, de személyes konfliktusok (illetve szerkesztési nézeteltérésből kibontakozó személyes konfliktusok) rendezésére is. A mediáció a Vitarendezés része, de csak minimálisan formalizálva.

Miért kell ennek egyáltalán forma?

Félhivatalos keretre is voltaképpen csak azért van szükség, hogy neve legyen a gyereknek, olyan neve, ami kifejezi, hogy ez a dolog valami, amire külön erőket kell bevetni, ha egy vita éppen azért mérgesedett el, mert semmiféle mediációs hajlandóság nem mutatkozott magukban a felekben, vagy harmadik fél nem lépett közbe, ezért öntudatlanul is egymás eliminálására játszanak, márpedig a Wikipédia érdeke, hogy megtartsa szerkesztőit, nem pedig az, hogy a "csata" végeztével az egyik kicsinálja a másikat (vagy mindketten elmeneküljenek). A mediáció közvetítés, nem igazságszolgáltatás, teljesen önkéntes alapon működik.

Mi lesz a viszonya az AB-hez (Wikitanács)?

Ez még nagyon nincs eldöntve. Figyelembe véve a Wikipédia:Véleménykérés eddigi sikertelenségét, lehet, hogy annak helyettesítésére is üzembe kéne helyezni, és akár lehet az arbitráció előszobája.

Hasznos linkek a folytatódáshoz