„Egyesített Atomkutató Intézet” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
FlaBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: es:Joint Institute for Nuclear Research
47. sor: 47. sor:
[[en:Joint Institute for Nuclear Research]]
[[en:Joint Institute for Nuclear Research]]
[[de:Vereinigtes Institut für Kernforschung]]
[[de:Vereinigtes Institut für Kernforschung]]
[[es:Joint Institute for Nuclear Research]]
[[fr:Institut unifié de recherches nucléaires]]
[[fr:Institut unifié de recherches nucléaires]]
[[ja:ドゥブナ合同原子核研究所]]
[[ja:ドゥブナ合同原子核研究所]]

A lap 2009. augusztus 31., 15:52-kori változata

Dubnai Egyesített Atomkutató Intézet (angolul: Joint Institute for Nuclear Research, JINR; oroszul: Объединённый институт ядерных исследований, ОИЯИ)

Alapítása

Az Egyesített Atomkutató Intézetet 1956. március 26-án alapította Albánia, Bulgária, Magyarország, NDK, Kína, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Mongólia, Lengyelország, Románia és a Szovjetunió. Az Egyesített Atomkutató Intézet technikai hátterét a Dubnában 1947-ben alapított fizikai intézet képezte. A nemzetközi intézet megalapításának közvetlen előzménye a CERN 1954-ben történt megalapítása volt.

Az EAI napjainkban

Az Egyesített Atomkutató Intézetben jelenleg 18 ország (Azerbajdzsán, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán, Észak-Korea, Kuba, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Mongólia, Oroszország, Örményország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Üzbegisztán és Vietnam) közel 1000 kutatója végez kutatómunkát [1].

Az EAI társult tagjai különböző szervezetek, mint az UNESCO, CERN, CLAF és Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok vezető fizikai kutató intézetei. Jelenleg az EAI-nak 7 Laboratóriuma van:

Az Egyesített Atomkutató Intézetben felfedezett elemek:

Magyarország részvétele az Egyesített Atomkutató Intézet munkájában

Magyarország 1956-ban a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet alapító tagországa volt. Magyar kutatók 1962-ben az EAI és CERN között megkötött együttműködési szerződés keretében a szocialista országok kutatói közül legelsőként jutottak lehetőséghez, hogy a CERN-ben végzett részecskefizikai kutatásokban részt vehessenek. 1960 és 1990 között magyar fizikusok és informatikusok több korosztálynak a Dubna-CERN együttműködés keretében megvalósult szemináriumokon, nyári iskolákon (részecskefizikai, elméleti fizikai, és informatikai) volt lehetőségük az élvonalbeli kutatások megismerésére és a nemzetközi kapcsolataiknak kialakítására. A rendszerváltást követően alapvetően elhibázott politikai döntés következtében Magyarország (nem számítva az időközben megszűnt NDK-t és a jóval korábban kilépett Kínát) az alapító tagok közül egyedüliként tüntetőleg kivonult a dubnai Egyesített Atomkutató intézetből, de napjainkban az MTA jóvoltából Magyarország is újra részt vesz a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet kutatásaiban.

Az Intézet igazgatói

Külső hivatkozások