„Kolozsvári Akadémiai Bizottság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KAB (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „A [Magyar Tudományos Akadémia] 2006-ban döntött arról, hogy az Erdélyi Múzeum-Egyesület közreműködésével 2007. január 1-jétől 6. területi bizottságként ...”
(Nincs különbség)

A lap 2009. augusztus 25., 11:09-kori változata

A [Magyar Tudományos Akadémia] 2006-ban döntött arról, hogy az Erdélyi Múzeum-Egyesület közreműködésével 2007. január 1-jétől 6. területi bizottságként létrehozza a Kolozsvári Akadémiai Bizottságot (KAB). Az elsőt Magyarország határain kívül, az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában, Erdélyben, ahol a legnagyobb létszámú magyar közösség él. Ezt az is indokolttá tette, hogy Romániában él és dolgozik a Magyar Tudományos Akadémia 17 külső tagja és több mint 400 köztestületi tagja. 2007-ben a KAB átvette a romániai külső tagok és köztestületi tagok nyilvántartását, megválasztotta a köztestületi képviseletet, a tisztségviselőit, elfogadta szervezeti és működési szabályzatát, és elindította szakbizottságai és munkabizottságai megszervezését. A KAB központja Kolozsváron van, szakbizottságai és regionális munkacsoportjai azonban ott jönnek létre, ahol a legnagyobb számban tömörülnek valamely szakterület kutatói. A KAB legfőbb feladata ugyanis nem a központosítás, hanem az integrálás, a szervezés, a kapcsolatteremtés. A kapcsolatteremtésnek a legfőbb eszköze pedig éppen az internetes honlap. A cél az, hogy megismerjék egymást, és folyamatos szakmai kapcsolatban legyenek elsősorban a romániai magyar kutatók, kutatóműhelyek, a felsőoktatás kutatással is foglalkozó oktatói. A kapcsolatteremtés következő, természetes köre: a romániai és a Kárpát-medencei tudományosság egésze, a nemzetközi tudományos világ, közvetlen partneri viszonyban a többi területi bizottsággal és felügyeleti szervével, a Magyar Tudományos Akadémiával. Az internetes honlap lehet az eszköze annak is, hogy beleegyezésükkel nyilvánossá tegyük az Erdélyből elszármazott, de az itthoni kollégáikkal kapcsolatot tartó, a világ más részeiben élő magyar kutatók szakmai munkásságát és elérhetőségét.

A régiói kiterjedtsége, a kutatók és a műhelyek szétszórtsága miatt a szervezés és az integrálás önmagában is nagy feladatot jelent. Ehhez járul az a kettős funkció, amelyet minden területi bizottság betölt: Az egyik az, hogy képviseli és támogatja a nyilvántartásában szereplő kutatókat, nyilvános fórumot biztosít számukra a szakmai eszmecserére. A tudományos kutatás és az elért eredmények megvitatásának ilyen fórumai a konferenciák, neves szakemberek előadásai, jubileumi ülésszakok és a tudományos élet egyéb jellegű találkozói. Különösen támogatja a KAB az interdiszciplináris megbeszéléseket, a regionális témák megvitatását, az országos és nemzetközi jellegű rendezvényeket. A KAB-klubban kötetlen kollegiális találkozásokat szervezünk. A másik az, hogy a romániai magyar nemzeti közösség felé igyekszik képviselni a tudományos közösséget. Arra törekszik, hogy közvetítse a tudományos ismereteket és eredményeket, képviselje a tudományosan megalapozott álláspontokat és véleményeket, növelje a tudás és a tudomány presztízsét. Ezzel óvni kívánja a közösséget az áltudományos nézetektől, a dilettantizmustól és provincializmustól, amely mindig fokozottabban veszélyezteti a peremrégiókat.

Reméljük, folyamatosan friss és fontos információkat nyújhatunk az érdeklődőknek aktuális rendezvényekről, fontos kiadványokról, a tudományos élet híreiről. Közreműködésüket is kérjük: tájékoztassanak bennünket, a honlap böngészőit saját eredményeikről, tanszékük és szakmai egyesületük rendezvényeiről, publikációiról, tudományos fokozatok megszerzéséről (doktori védésekről), fontos szakmai elismerésekről.