„Báb (biológia)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Szervezet –> Szervezet (biológia)
XZeroBot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Szövet –> Szövet (biológia)
12. sor: 12. sor:
== A bábban lezajló folyamatok ==
== A bábban lezajló folyamatok ==


A lárva szervezetének átépülése során a legtöbb lárvális [[szerv]] és [[szövet]] szétesik, elfolyósodik (hisztolízis). Ez a folyamat nem érinti az [[idegrendszer]]t, a [[szív]]et, az ivar[[mirigy]]eket és az ún. imaginális szerveket, melyek már a lárvaállapotban kialakultak. Az átalakulás befejeztével a báb burka felreped, és az imágó kiszabadul. A lárvák fejlődését, [[vedlés]]ét és bebábozódását a juvenilis hormon ''(neotenin)'' és az ekdizon szabályozza. Magát a bebábozódást az ekdizonhatás túlsúlya indítja meg.
A lárva szervezetének átépülése során a legtöbb lárvális [[szerv]] és [[Szövet (biológia)|szövet]] szétesik, elfolyósodik (hisztolízis). Ez a folyamat nem érinti az [[idegrendszer]]t, a [[szív]]et, az ivar[[mirigy]]eket és az ún. imaginális szerveket, melyek már a lárvaállapotban kialakultak. Az átalakulás befejeztével a báb burka felreped, és az imágó kiszabadul. A lárvák fejlődését, [[vedlés]]ét és bebábozódását a juvenilis hormon ''(neotenin)'' és az ekdizon szabályozza. Magát a bebábozódást az ekdizonhatás túlsúlya indítja meg.


== Forrás és ajánlott irodalom ==
== Forrás és ajánlott irodalom ==

A lap 2009. augusztus 22., 18:12-kori változata

Májusi cserebogár (Melolontha melolontha) bábja
Mézelő méh (Apis mellifera) bábok a lép sejtjeiben

A báb (pupa) a teljes átalakulással fejlődő rovarok (bogarak, lepkék, kétszárnyúak, hártyásszárnyúak, recésszárnyúak) egyedeinek utolsó előtti fejlődési stádiuma, amelyben végbemegy a lárva szervezetének teljes átépülése és kifejlett rovar (imágó) szervezetének kialakulása.

A bábok típusai

A bábokat alakilag (morfológiailag) három fő típusba sorolhatjuk be:

  • szabad báb (pupa libera): nincs egységes kitines tokja, a végtagok és a szárnyak kezdeményei elállnak a testtől (pl. a legtöbb bogárfaj bábja);
  • fedett báb (múmiabáb, pupa obtecta): a testfüggelékeket (lábak, szárnyak) a megkeményedő exuviális folyadék a testhez ragasztja, és így a test körvonalai egységes, kitines burkon tűnnek át (pl. lepkék, ragadozó bogarak, egyes legyek);
  • tonnabáb (pupa coarctata): a korábbi morfológiai alapú állatrendszerekben kerekbábrésű legyek (Cyclorrapha) néven összefoglalt, magasabb rendű legyek hordó alakú, mozdulatlan bábja, amely egységes, vastagabb burokba (puparium) van bezárva; a puparium az utolsó előtti, vastagabb, keményebb, illetve az utolsó, finomabb lárvabőrből alakul ki.

A bábban lezajló folyamatok

A lárva szervezetének átépülése során a legtöbb lárvális szerv és szövet szétesik, elfolyósodik (hisztolízis). Ez a folyamat nem érinti az idegrendszert, a szívet, az ivarmirigyeket és az ún. imaginális szerveket, melyek már a lárvaállapotban kialakultak. Az átalakulás befejeztével a báb burka felreped, és az imágó kiszabadul. A lárvák fejlődését, vedlését és bebábozódását a juvenilis hormon (neotenin) és az ekdizon szabályozza. Magát a bebábozódást az ekdizonhatás túlsúlya indítja meg.

Forrás és ajánlott irodalom

  • Straub F. Brunó: Biológiai lexikon I., A–F, Akadémiai Kiadó, Bp., 1975