„Icukusimai szentély” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Japán” kategória eltávolítva; „Japán kultúra” kategória hozzáadva (a HotCattel)
jav.
18. sor: 18. sor:
<gallery>
<gallery>
Image:Itsukushima torii angle.jpg|A díszkapu közelről
Image:Itsukushima torii angle.jpg|A díszkapu közelről
Image:Torii and Itsukushima Shrine.jpg|A tori dagálykor
Image:Torii and Itsukushima Shrine.jpg|A tori apálykor
Image:Miyajima Alex.jpg|A tori alkonyatkor
Image:Miyajima Alex.jpg|A tori alkonyatkor
Image:Itsukushima-jinja torii at sunset.jpg|A tori napnyugtakor
Image:Itsukushima-jinja torii at sunset.jpg|A tori napnyugtakor

A lap 2009. augusztus 17., 16:01-kori változata

Az Itsukushima szentély (厳島神社, Itsukushima Jinja) egy sinto szentély Miyajima-sziget-en, Hiroshima közelében, Japánban. A csodálatos tájba illeszkedő épületcsoport a Világörökség része.

Hagyománya

Az Itsukushima szentélyt a japán hagyományok szerint Mikoto Susano három lányának szentelték. Mikoto Susano a Napistennőnek, Amaterasunak a fivére volt. Az első szentély feltehetőleg már a 6. században állt. A japán hagyomány a 12. századra teszi azt az újjáépítést, amit a heike nemzetség egykori földesura, Taira no Kiyomori rendelt el és amelynek a szerkezeti elrendezését a 16. században ismét újjáépített szentély mai alakja is követ. [1]

Építészete

Legismertebb részlete az Itsukushima szentélynek a díszkapu, vagy más néven tori. Egykor közönséges haéandó nem is léphetett be a szigetre, s aki érkezett, az is csak a szent kapun át jöhetett be. A kapu az 1168-as építés óta áll. Kámforfából készült. A jelenlegi kapu az 1875-ös fölújítás óta változatlan. 16 méteres magasságba nyúlik föl a teteje. Dagály idején víz veszi körül, de apálykor az iszapos talaj látható mellette.

Több épület fűzére az Itsukushima szentély. A belépőt fehér ló fogadja, melynek háza balról látható a hajóról odalátogatók számára. Hosszú fedett, vízre épült folyosók kötik össze az egyes szentélyszakaszokat. A Miyajima szigeten mindenütt szelíd őzek kísérik a látogatókat. Ezt az élményt még Narában szerezhetik meg a látogatók.

A szentély látképe a torii felől

Lásd még

Galéria

Irodalom

  1. Itsukushima Shinto Shrine (UNESCO's World Heritage Site); Penelope Mason, History of Japanese Art, 2nd ed.; edited by Donald Dimwiddle, 2004

Külső hivatkozások