„III. Konstantin skót király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
24. sor: 24. sor:




'''Constantine, Culen fia''' ([[skót gael nyelv|középkori gael nyelven]]: ''Causantín mac Cuiléin''; [[skót gael nyelv|mai gael nyelven]]: ''Còiseam mac Chailein''), az újabb uralkodói listákon '''III. Konstantin''',<ref>A viktoriánus korig [[II. Konstantin skót király|II. Konstantin királyt]] tartották III. Konstantinnak, így e szócikk névadója IV. Konstantin néven szerepelt. Később megváltozott a történészek véleménye és a korábban I. Konstantinként tisztelt Konstantin pikt királyt eltávolították az uralkodói listákról, ebből következően IV. Konstantinból III. Konstantin lett..</ref> (született 971 előtt, meghalt 997-ben) skót király volt, 995 és 997 között uralkodott. Apja [[Culen skót király|Culen király]] (Cuilén mac Iduilb).
'''Constantine, Culen fia''' ([[skót gael nyelv|középkori gael nyelven]]: ''Causantín mac Cuiléin''; [[skót gael nyelv|mai gael nyelven]]: ''Còiseam mac Chailein''), az újabb uralkodói listákon '''III. Konstantin''',<ref>A viktoriánus korig [[II. Konstantin skót király|II. Konstantin királyt]] tartották III. Konstantinnak, így e szócikk névadója IV. Konstantin néven szerepelt. Később megváltozott a történészek véleménye és a korábban I. Konstantinként tisztelt Konstantin pikt királyt eltávolították az uralkodói listákról, ebből következően IV. Konstantinból III. Konstantin lett.</ref> (született 971 előtt, meghalt 997-ben) skót király volt, 995 és 997 között uralkodott. Apja [[Culen skót király|Culen király]] (Cuilén mac Iduilb).


Konstantin [[II. Kenneth skót király|II. Kenneth király]] (Cináed mac Maíl Coluim) halálát követően került a trónra. Kennethről úgy tudjuk, hogy Finnguala, Cuncar angusi elöljáró lánya ölte meg. A gyilkossággal többen Konstantint is kapcsolatba hozzák. [[John of Fordun]], valószínüleg összekeveri a „Kopasz”-ként ismert [[II. Eógan Strathclyde-i király|II. Eógan Strathclyde-i királlyal]], ugyanis Konstantinra hivatkozik „Kopasz”-ként. Konstantin az [[Alba királyainak krónikája]] szerint tizennyolc hónapig ült a trónon.
Konstantin [[II. Kenneth skót király|II. Kenneth király]] (Cináed mac Maíl Coluim) halálát követően került a trónra. Kennethről úgy tudjuk, hogy Finnguala, Cuncar angusi elöljáró lánya ölte meg. A gyilkossággal többen Konstantint is kapcsolatba hozzák. [[John of Fordun]], valószínüleg összekeveri a „Kopasz”-ként ismert [[II. Eógan Strathclyde-i király|II. Eógan Strathclyde-i királlyal]], ugyanis Konstantinra hivatkozik „Kopasz”-ként. Konstantin az [[Alba királyainak krónikája]] szerint tizennyolc hónapig ült a trónon.

A lap 2009. augusztus 11., 11:36-kori változata

III. Konstantin
(Causantín mac Cuiléin)

Figyelem! Ez a sablon elavult, csakis a lapok régebbi változatainak helyes megjelenítése érdekében hagytuk meg. Ha egy lap legújabb változatán látod ezt a szöveget, cseréld le a sablont az újabb változatra: {{Uralkodó infobox}}(?)
skót király

A képen IV. Konstantinként van feltüntetve III. helyett, ugyanis a kép készültekor, a 16. században, még Konstantin pikt királyt (Causantín mac Fergusa) is a skót királyok közé sorolták.
Uralkodása 995‑997.
Elhunyt 997.
Rathinveramond Perth közelében
Nyughelye Iona
Elődje II. Kenneth (Cináed mac Maíl Coluim)
Utódja III. Kenneth (Cináed mac Duib)
Dinasztia Alpin-ház
Édesapja Culén (Cuilén mac Iduilb)


Constantine, Culen fia (középkori gael nyelven: Causantín mac Cuiléin; mai gael nyelven: Còiseam mac Chailein), az újabb uralkodói listákon III. Konstantin,[1] (született 971 előtt, meghalt 997-ben) skót király volt, 995 és 997 között uralkodott. Apja Culen király (Cuilén mac Iduilb).

Konstantin II. Kenneth király (Cináed mac Maíl Coluim) halálát követően került a trónra. Kennethről úgy tudjuk, hogy Finnguala, Cuncar angusi elöljáró lánya ölte meg. A gyilkossággal többen Konstantint is kapcsolatba hozzák. John of Fordun, valószínüleg összekeveri a „Kopasz”-ként ismert II. Eógan Strathclyde-i királlyal, ugyanis Konstantinra hivatkozik „Kopasz”-ként. Konstantin az Alba királyainak krónikája szerint tizennyolc hónapig ült a trónon.

Az Annals of Tigernach azt jegyzi fel, hogy egy skótok közötti csatában esett el 997-ben. A Krónika szerint az eset egy Rathinveramond nevű településnél történt, az Almond és a Tay folyók találkozásánál, Perth közelében. A település egyfajta királyi központnak tűnik, közel Scone-hoz és Forteviothoz, ahol állítólag I. Donald király is meghalt 862-ben. A forrás a gyilkost Cináed mac Maíl Coluim-ként („Kenneth, Malcolm fia”) nevesíti, ez azonban vélhetően elírás, a helyes változat vagy Kenneth, Dub fia (Cináed mac Duib), aki Konstantin halálát követően III. Kenneth lett, vagy talán Malcolm, II. Kenneth fia (Máel Coluim mac Cináeda).

Konstantin leszármazottait nem ismerjük, ő volt az utolsó király Áedh (Áed mac Cináeda) családfájából.

Hivatkozások

  1. A viktoriánus korig II. Konstantin királyt tartották III. Konstantinnak, így e szócikk névadója IV. Konstantin néven szerepelt. Később megváltozott a történészek véleménye és a korábban I. Konstantinként tisztelt Konstantin pikt királyt eltávolították az uralkodói listákról, ebből következően IV. Konstantinból III. Konstantin lett.

Irodalom

Elsődleges források találhatók még a Külső hivatkozások alatt is.

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7

Külső hivatkozások

  • CELT: Corpus of Electronic Texts benne az Annals of Ulster, a Tigernach, a Four Masters és az Innisfallen, a Chronicon Scotorum, a Lebor Bretnach (ebben van a Duan Albanach), genealógiák és szentek életei. Többnyire angol fordításban, néhány esetben a fordítás folyamatban van.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben a Constantine III of Scotland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
{{{előző}}}
Skócia uralkodója
995997
A skót kiscímer
Következő uralkodó:
{{{következő}}}