„Kendzsucu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Budoka (vitalap | szerkesztései)
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
a kat
1. sor: 1. sor:

== Történet ==
== Történet ==


29. sor: 28. sor:


[[Shichi no Hoshi Kenjutsu ryu]] (modern)
[[Shichi no Hoshi Kenjutsu ryu]] (modern)


[[Kategória:Sport]]

A lap 2006. május 21., 23:34-kori változata

Történet

Japánban a harcászat és a harci technikák oktatásának kezdetét a X. századra teszik a kutatók. A kardvívás, japánul kenjutsu szervezett oktatása is ekkor jelent meg először. Elsősorban a katonák kasztjának tagjai kezdtek el foglalkozni vele, hiszen a leghatásosabb támadások és védések ismerete az életük megmentését jelentette egy csatamezőn lezajlott összecsapást követően.

A gyakorlásokat a legjobb kardvívók vezették, akik saját 'titkos' stílusukat, vagy iskoláikat egy arra jellemző névvel illették. Ezek vagy az illető harcos nevét, egy családhoz tartozást, egy régebbi stílus nevének továbbvitelét, vagy vallási kötődést mutattak. Ezek között volt az egyik legrégibb, a mai napig fennmaradt japán kardvívó iskola, mely az Edo (1600-1867) és a Meiji (1868-1911) restauráció legjelentősebbje volt a Jikishin Kage-ryu. A japán kardvívás négy, úgynevezett tradicionális alapokon álló iskolára épült.

Ezek a következők voltak:

Tenshin Shoden Shinto-ryu Kenjutsu

Chuso-ryu Kenjutsu

Kage-ryu Kenjutsu

Nen-ryu Kenjutsu

A kardművészeteket általában két nagy területre szokták osztani: az egyik a Sen-ha Kenjutsu, a karddal való alapvető kiképzésen alapul, a másik pedig a Ryu-ha Kenjutsu, ami a harcvezetés és a katonai stratégia magas magas szintű elsajátítását foglalja magában. A kard egyre többször a japán harcos szimbólumaként jelent meg, és elkezdődött a harcág mestereinek kitanítása, akik túl a harci formákon, ellenfelek ellen is kiálltak. A Kenjutsu iskolákat az eltérő állások és tartások (Kamae) különböztették meg egymástól, miközben a Ryu mesteri egyre több technikát és taktikát találtak föl.


A Kenjutsu gyakorlása során kezdetben vagy igazi kardot (Ken-t), vagy pedig fából készült gyakorlókardot (Bokuto-t) alkalmaztak. A Maniwa Nen ryu és a Shinkage ryu edzésein Fukuro shinai-t alkalmaztak, a sérülések elkerülése érdekében. A Jikishin Kage ryu Kenjutsu az első Ryu-k egyike volt, amiben 1711 körül a Shinai-val való gyakorlást mint kötelező tréningmódszert vezették be. Yamada Heizaemon először kezdett kísérletezni egy védőöltözettel (bogu), ami a fejet és az alkart fedte. Követői összekötötték ezt a védőfelszerelést a Shinai geiko-val, a Jikishin Kage ryu-ban. Ez az edzésmód jelenti a mai Kendo alapját.

A Kenjutsu stílusok hazánkban

Katori Shinto-ryu (tradicionális)

Jikishin Kage-ryu Kenjutsu (tradicionális)

Shichi no Hoshi Kenjutsu ryu (modern)