„Ex lex” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
khm, nem ezt hívjuk tükörfordításnak, azonkívül hiányzik a definíció
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
{{lektor}}
Az '''ex lex''' jelentése tükörfordításban törvényen kívüli. Ezt azonban úgy kell értelmezni, hogy semmilyen törvény nem rendelkezik az ex lex állapotba való bekerülés utáni teendőkről, szankciókról.

Az '''ex lex''' (szó szerinti jelentése: „törvényen kívüli”) állapot, ezt azonban úgy kell értelmezni, hogy semmilyen törvény nem rendelkezik az ex lex állapotba való bekerülés utáni teendőkről, szankciókról.


== Példa az ex lex állapotra ==
== Példa az ex lex állapotra ==

A lap 2009. augusztus 3., 16:56-kori változata

Az ex lex (szó szerinti jelentése: „törvényen kívüli”) állapot, ezt azonban úgy kell értelmezni, hogy semmilyen törvény nem rendelkezik az ex lex állapotba való bekerülés utáni teendőkről, szankciókról.

Példa az ex lex állapotra

A magyar törvényalkotási folyamatban (az Alkotmány [1949/XX.] által szabályozva) a köztársasági elnöknek küldik meg a parlamentben elfogadott törvényjavaslatot. A köztársasági elnök egy alkalommal visszaküldheti megfontolásra ezt a javaslatot. Ha nem teszi ezt meg, akkor alá kell írnia és ki kell hirdetnie a törvényt. Azonban egy harmadik lehetőség választása esetén (pl.: nem nyúl hozzá a törvényhez) ex lex állapot következik be. A törvény előírja ugyanis az államfő kötelességeit, azoknak megszegése esetén viszont nem tartalmaz szankciókat. Az adott törvény így nem léphet hatályba, hiába a parlamenti támogatottság. Az államfőnek a kötelességszegése pedig automatikusan, jog szerint nem jár semmiféle tényleges szankcióval (pl.: bírósági eljárás, leváltás, stb.).

Az ex lex gyakorlati haszna

A fenti példából levezethető, hogy az ex lex állapot egy tudatosan beépített jog formula. Hiszen szankciót írni ehhez bármikor lehet, mégis tudatosan kerülik ezt. Az ex lex állapot itt ugyanis – kis túlzással – vészfékként üzemel, a demokratikus, jogállami rendszer utolsó "mentsvára". Az államfő a demokrácia védelme érdekében alkalmazhatja ezt, ha szükségesnek ítéli.