„Neutronbomba” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Létrehozás
 
Helyesírás javítása, linkek, csonk
1. sor: 1. sor:
A '''neutronbomba''' a [[nukleáris fegyver | nukleáris fegyverek]] egy olyan fajtája, amikor a cél nem a lehető legnagyobb mechanikai pusztítás, hanem a lehető legnagyobb [[gamma sugárzás]].
A '''neutronbomba''' a [[nukleáris fegyver]]ek egy olyan fajtája, amikor a cél nem a lehető legnagyobb mechanikai pusztítás, hanem a lehető legnagyobb [[gammasugárzás]].


A '''neutronbomba''' felépítése elsősorban abban tér el a hagyományos nukleáris fegyverekétől, hogy a keletkező neutronokat nem tartják bent a bomba belsejében, hanem éppen ezt használják fel az ellenséges haderőkkel szemben. Amíg egy [[atombomba]] esetén a felszabaduló energia 15%-a szabadul fel gamma, és [[röntgensugárzás]] formájában, addig egy neutronbomba esetében ez az érték elérheti az 50%-ot
A '''neutronbomba''' felépítése elsősorban abban tér el a hagyományos nukleáris fegyverekétől, hogy a keletkező [[neutron]]okat nem tartják bent a bomba belsejében, hanem éppen ezt használják fel az ellenséges haderőkkel szemben. Amíg egy [[atombomba]] esetén a felszabaduló [[energia]] 15%-a szabadul fel gamma- és [[röntgensugárzás]] formájában, addig egy neutronbomba esetében ez az érték elérheti az 50%-ot.


Ha a fegyvert például [[kalifornium | kaliforniumot]] használnak a kis tömegű hasadóanyag (néhány gramm) miatt a kiszóródás is minimális. Így a robbanás után a helyszín viszonylag gyorsan megközelíthető.
Ha a fegyverben például [[kalifornium]]ot használnak, a kis tömegű hasadóanyag (néhány gramm) miatt a kiszóródás is minimális. Így a robbanás után a helyszín viszonylag gyorsan megközelíthető.


A korszerű harckocsikba védelem van beépítve gamma sugárzás ellen.
A korszerű harckocsikba védelem van beépítve gammasugárzás ellen.


==Források==
==Források==
*[http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/a_nuklearis_fegyverek_mkodesi A honvédelmi minisztérium honlapján]
*[http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/a_nuklearis_fegyverek_mkodesi A Honvédelmi Minisztérium honlapján]
*[http://www.haditechnika.hu/Archivum/198002/800205.htm A haditechnika cikke]
*[http://www.haditechnika.hu/Archivum/198002/800205.htm A Haditechnika cikke]
*[http://www.haditechnika.hu/Archivum/198002/P05%5CT01.jpg Az urán, és a kalifornium összehasonlítása]
*[http://www.haditechnika.hu/Archivum/198002/P05%5CT01.jpg Az urán és a kalifornium összehasonlítása]
{{csonk-fizika}}
{{csonk-hadi}}

[[Kategória:Magfizika]]
[[Kategória:Magfizika]]
[[Kategória:Haditechnika]]
[[Kategória:Haditechnika]]

A lap 2009. július 28., 17:14-kori változata

A neutronbomba a nukleáris fegyverek egy olyan fajtája, amikor a cél nem a lehető legnagyobb mechanikai pusztítás, hanem a lehető legnagyobb gammasugárzás.

A neutronbomba felépítése elsősorban abban tér el a hagyományos nukleáris fegyverekétől, hogy a keletkező neutronokat nem tartják bent a bomba belsejében, hanem éppen ezt használják fel az ellenséges haderőkkel szemben. Amíg egy atombomba esetén a felszabaduló energia 15%-a szabadul fel gamma- és röntgensugárzás formájában, addig egy neutronbomba esetében ez az érték elérheti az 50%-ot.

Ha a fegyverben például kaliforniumot használnak, a kis tömegű hasadóanyag (néhány gramm) miatt a kiszóródás is minimális. Így a robbanás után a helyszín viszonylag gyorsan megközelíthető.

A korszerű harckocsikba védelem van beépítve gammasugárzás ellen.

Források