„Nagygalambfalva” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Híres emberek: nem idevaló, de átmásolom a vitalapra
75. sor: 75. sor:
* Itt született [[1929]]-ben [[Kányádi Sándor]] költő.
* Itt született [[1929]]-ben [[Kányádi Sándor]] költő.
* Itt született [[Toró Tibor]] atomfizikus
* Itt született [[Toró Tibor]] atomfizikus

A falu lakói méltán büszkék nagyjaikra. Kányádi Sándor a szülőföldje iránt érzett gondolatait így foglalta verssorokba:
"Mikor szülőföldje határát megpillantja
a szívem kolumbusz árbóckosarából
kiáltó matróza mikor
idáig érkezem
minden más táj csak óceán
ez itt a föld
a föld nekem."

A költő az idén tölti a nyolcvanadik évét! Külön érdekesség, hogy Kányádi Sándor ugyan 1929.május 10-én született, ám ez a nap( május 10.)[http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-05-10&id=199287] - akkor még a Román Királyság Nemzeti Ünnepe lévén -, nem volt alkalmas arra, hogy az újszülöttet anyakönyvezhessék, ezért ez a fontos esemény csak másnap, május 11-én történhetett meg, minek folytán a költő személyi irataiban mindmáig 1929. május 11-e szerepel születési dátumként.
Szülőfaluja időről időre megemlékezik nagy szülötte életútjának és költői pályafutásának fontos eseményeiről, így idén is, 2009. május 9-én immár hetedszer kerítettek sort Nagygalambfalván az éves rendszerességgel ünnepnappá és immár élő hagyománnyá vált "Fától fáig, verstől versig" vers- és prózamondó versenyre, amely az "Ünnepeljünk együtt Kányádi Sándor 80. születésnapján" jelmondattal fémjelezte az esemény kiemelkedő jelentőségét. Az ünnepségen, mint eleddig minden esztendőben az "Iskolanapok" keretében hét éve elkezdődött versenyben, sok környékbeli iskola gyerekei vettek részt, és adták tanúbizonyságát irodalomszeretetüknek, a Kányádi-versek iránti rajongásuknak a helyi, a híres színészről, Feleki Miklósról elnevezett Művelődési Házban.


==Testvértelepülései==
==Testvértelepülései==

A lap 2009. július 15., 20:58-kori változata

Nagygalambfalva (Porumbenii Mari)
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióErdély
MegyeHargita
KözségGalambfalva
Rangközség
PolgármesterGyerkó Levente
Irányítószám537214
Körzethívószám0266
SIRUTA-kód85216
Népesség
Népesség1100 fő (2021. dec. 1.)
Magyar lakosság1133
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 16′ 26″, k. h. 25° 07′ 58″Koordináták: é. sz. 46° 16′ 26″, k. h. 25° 07′ 58″
SablonWikidataSegítség

Nagygalambfalva (románul Porumbenii Mari, korábban Golumba Mare): falu és községközpont Romániában, Hargita megyében.

Fekvése

A falu Székelykeresztúrtól 10 km-re keletre a Nagy-Küküllő középső szakaszán, annak jobb partján a Nagygalambfalvi völgymedencében terül el. Bögözhöz tartozott, 2004-ben vált ismét önálló községgé. A település belterülete szögekre oszlik: Templomszög, Patakszög, Alszög, Fölszög, Malomszög (a szög falurészt jelent).


Története

1334-ben Galamb néven említik először. A falu délkeleti végétől nem messze a Vágás-patak feletti Vártető nevű hegycsúcson nagy kiterjedésű vár maradványai látszanak. A vár valószínűleg dák eredetű, használata a római korban megszűnt, de a középkorban a lakosság menedékhelyként még használta. A szomszédos Lesőhegy csúcsán a várnak egy őrtornya állott. A településen már 1566-ban létezett iskola. Erről a székelyudvarhelyi református egyházmegye levéltárában található jegyzőkönyv bejegyzése tanúskodik, mely szerint az akkori iskolamester így ír alá egy végrendelet: "Én Galambfalvi Pál Diják ki vagyok ith galambfalwaj mester." 1566. május 11. Az 1870-es években épült kőiskolát mára átalakították, benne tornaterem, könyvtár és helytörténeti gyűjtemény kapott helyet. Vele szemben áll az 1980-as években épült, korszerűen felszerelt iskola. Az I-VIII. osztályban pillanatnyilag 126 gyerek tanul. Az óvodába 56 gyerek jár. 1910-ben 1441 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Székelykeresztúri járásához tartozott. 1992-ben 1203 lakosából 1187 magyar, 11 román volt.

Látnivalók

  • Református temploma 13. századi eredetű. Erődített kerítőfal övezi. Freskóit 1970-ben bontották ki. Református templom a falu közepén a templomdombon épült átmeneti stílusban a 13-14. században, a 15. században gótikus stílusban építették át. A templom 1970. évi állagmegóvó munkálatai során feltárt művészeti értékei: a szentély ülőfülkéje, a sekrestyeajtó kerete, a korabeli bolthálózat rajza és a középkori freskók (triptichon – az első Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolja, a második kép témája Mária mennyei megkoronázása zenélő angyalok társaságában, a harmadik kép Szent Dorottyát ábrázolja a kis Jézussal). 1989-ben a hajó déli falán külső freskót tártak fel, melyen feltehetőleg a keresztről való levétel látható, s egy felirat: "javítva 1479 Szent Bertalan". 2007 évben újjították fel, amikor is a freskóit igen nagy mértékben helyreállították. A község református lelkipásztora Kányádi György. A templomkert csodálatosan szép – az életfát mintázó – vaskapuját, Bokor János kovácsmester készítette 2006-ban.

Protestáns időszakból bőven maradt fenn írott dokumentum, melyek alapján nyomon követhető a falu és egyházának története.

  • Görög katolikus temploma 1737-ben épült, alacsony kőfal övezi.
  • Természetvédelmi területe a Rák-tava, amely torlasztó, a helyiek feneketlen tónak tartják.

A rák tava

Fekvésről A Rák tava Nagygalambfalvától északra, egy járművel viszonylag nehezen megközelíthető helyen található. 2 km távolságban található, és a tó fekvésének magassága kb. 600m magas. A tó körül néhol magas néhol alacsony völgy található.

Kialakulása A talaj neogén kori üledékes kőzetből szarmatakori agyagos márgából, és homokkőbók tevődik össze. Ezek a talajtípusok kedveznek a földcsuszamlásoknak és az emberek ezekből, arra következtettek, hogy a tó a Jégkorszak vége felé jöhetett létre. A tóról létezik más kialakulási elmélet is, amely a nép hitében egyfajta legendaként (mondaként) maradt fenn. A legenda így szól: A tó helyén valamikor állt egy ház. Ebben a házban élt Rákné (Rátné) édes- és mostoha lányaival. Mivel a mostoha lányával igen rosszul bánt Rákné, a lány nagyon sokat sírt. Könnyeiből tó keletkezett és a ház elsüllyedt. A tó neve Rák tava lett.

A talaj felépítése:

  • Agyagos márga: Az agyagos talaj nagyon kicsi részekből áll, amelyek nagyon sűrűn helyezkednek el egymás mellett. Ezért az agyagos talaj egy szilárd szerkezetű, nehéz talaj.
  • Üledékes kőzet: A Föld felszínén, illetve a felszín közelben lejátszódó folyamatok, mint a mállás, a szállítás, a lerakódás és a kőzetté válás az üledékes kőzetek létrejöttét eredményezik.
  • Homokkő: A homokkő – sajátos szerkezete miatt – igen rosszul tűri a hőingadozással járó megpróbáltatásokat. Márpedig e vidéken nagyon hidegek a telek, a nyári nappalok forrók, az éjszakák hűvösek, és a fellazult kőzetszövetet már kedvére formálhatja a csapadékvíz, de főként a szél.

-2- A tó méretei: Kerülete 800m hossza 250m, szélessége 150m, mélysége maximum 7m. Területe: 28000 négyzetméter. A hozzátartozó területek együtt 10 hektárt foglalnak el. Ezek a területek védettnek vannak nyilvánítva.

A tó élővilága A tóban rákok illetve halak élnek. A tó körül sűrű nádas húzódik, amely teljesen körbeveszi. A rence (Uticularia vulgaris): A 30-200 cm hosszú növény a vízben lebeg, virágzáskor a felszín alatt úszik. Színe sötétzöld, barnás, néha vöröses. A levél nagy, 2-8 cm hosszú, körvonala 2-3 vagy határozatlanul 4 lebenyű, minden lebenye 1-2-szeresen tollasan elágazó és számos fonalas cimpára oszlik. A végső cimpák tompák, szélükön 8-16 kis vastagodás van, melyeken 1-5 pillaszerű szőrszál ül. A levélen 20-210 pirosló "rovarfogó" tömlő van. A virágzat a víz színe fölé emelkedik 15-35 cm magasra, és 4-15 virágú fürtöt visel. A virág 13-20 mm hosszú, sárga szirmú. Termése tok. Szúnyogcsapdaként rencét – Utricularia – lehet telepíteni, amely gyökértelen, a vízben alámerülve úszik, és nyáron sárga virágai a víz felett nyílnak. Mivel a kiszáradást nem tűri, állandó vízborítást jelez. Megtalálható a hínárosokban, nádasok szegélyén, magas sásosokban, patakok pangó részein. Általános megfigyelések: A tó körül általában sűrű nádas van, és a tó védettnek van nyilvánítva, de vannak olyan emberek, akik nem tisztelik a természetet és néha a száraz nádat, illetve füveket meggyújtják. A tó az állandó természeti hatások miatt 3 részre szakadt, eredeti egy négyszögletű formája helyett. Mivel a tó édesvizű nagyon sok állat issza a vizét és a víznek köszönhetően nagyon sok élőlénynek ad otthont. Az emberek a tó könnyebb megközelíthetősége érdekében fából készült pallót vezettek le egészen a part mentéig. A tóban a horgászat lehetetlen mivel hogy sok ág és moszat van benne és az aljában egy kb. 1-2m-es iszapréteg. A tónál turisztikai látványosságnak számíthat a Rence. A tavat látogató emberek „tutajozhatnak” is, mivel hogy egy levált földdarabon ülve körül lehet járni a tavat. Véleménykutatásom alapján a falusi embereket nem nagyon zavarja a tó hogyléte. Azt, hogy egyesek felgyújtották a tavat, nem dicsérik, de nem is zavarja őket. De vannak olyan emberek is, akiket érdekli, és szeretne tenni a tóért és a védett álatok, illetve növények érdekében. A környezeti rombolás hatásai:

Mivel, hogy a tó körül a nádas van, sok állatnak nyújt menedéket: - békák, rovarok, hüllők, madarak Amikor a nádast ilyen romboló hatások érik, mint például a gyújtogatás, akkor ezek az állatok élőhely nélkül maradnak, és a hely is elveszti szépségét. Egy nádas kiirtása nagy kár, mert nagyon sok idő alatt nő ki újra és lesz olyan, mint amilyen volt. De a gyújtogatás nem tesz jót a Rencének se, amely eléggé ritka, de a tűzzel kipusztul ez is. És a másik dolog az, hogy az égés során felszabaduló füst szennyezi a levegőt is és ez által nagyobb lesz az ózonréteg, illetve légkör szennyezettsége.(készítette Bokor Zsolt[zsoly])

Híres emberek

Testvértelepülései

Hivatkozások