„Jenson Button” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Tóth Máté (vita) szerkesztéséről 81.183.132.197 szerkesztésére
391. sor: 391. sor:
|bgcolor="#FFFFBF"| ''[[2009-es Formula–1 Török Nagydíj|TUR]]''<br /><small>1</small>
|bgcolor="#FFFFBF"| ''[[2009-es Formula–1 Török Nagydíj|TUR]]''<br /><small>1</small>
|bgcolor="#DFFFDF"| [[2009-es Formula–1 Brit Nagydíj|GBR]]<br /><small>6</small>
|bgcolor="#DFFFDF"| [[2009-es Formula–1 Brit Nagydíj|GBR]]<br /><small>6</small>
| [[2009-es Formula–1 Német Nagydíj|GER]]<br /><small></small>
|bgcolor="#DFFFDF"| [[2009-es Formula–1 Német Nagydíj|GER]]<br /><small>5</small>
| [[2009-es Formula–1 Magyar Nagydíj|HUN]]<br /><small></small>
| [[2009-es Formula–1 Magyar Nagydíj|HUN]]<br /><small></small>
| [[2009-es Formula–1 Európai Nagydíj|EUR]]<br /><small></small>
| [[2009-es Formula–1 Európai Nagydíj|EUR]]<br /><small></small>

A lap 2009. július 15., 07:52-kori változata

Sablon:F1-pilóta Jenson Button (teljes nevén Jenson Alexander Lyons Button; Frome, Somerset, 1980. január 19. – ) angol autóversenyző, jelenleg a Brawn-Mercedes Formula–1-es csapat tagja. 2000-ben debütált a Formula–1-be a Williams csapat színeiben. 2004-ben a BAR-ral harmadik lett a világbajnokságban a Ferrarik mögött. Első győzelmét a 2006-os Magyar Nagydíjon aratta, 113 verseny után.[1] A Honda 2008-as decemberi visszavonulása után Ross Brawn vette meg a csapatot 2009. február végén. Az ütőképes autóval számos győzelmet aratott idén, a pontverseny jelenlegi éllovasa.

A Formula–1 előtt

Jenson Button Angliában, a Somerset grófságbeli Frome-ban született 1980. január 19-én. Apja, John Button ismert rallycross versenyző volt, aki legjobb eredményét, egy második helyet, a Brit Rallycross bajnokságban, 1976-ban érte el. Az ifjabb Buttonnak így adott volt a verenyautós közeg, 8 éves korában már gokartban versenyzett. 1991-ben megnyerte a brit kadetbajnokságot úgy, hogy mind a 34 futamon első lett.

1997-ben ő lett a legfiatalabb versenyző aki valaha megnyerte a Super A Európa-bajnokságot, még mindig gokartban. 1998-ban ült át komolyabb versenyautóba, és rögtön meg is nyerte a brit Forma Ford bajnokságot a Hayward Racing csapatával. 1999-ben a brit Forma–3 kategóriában versenyzett, megnyert két futamot és összesítésben a harmadik lett.

A Formula–1-ben

Korai évek a Williamsszel és a Benettonnal

A Williams-BMW FW22 (Ralf Schumacher autója)

Még 1999-ben a McLaren neki ítélte a legjobb fiatal versenyzőnek járó díjat. 2000-ben kezdett tesztelni, több csapatban is megfordult. Prost csapatában a hivatalos pilótát, Jean Alesit is többször megelőzte a teszteken Barcelonában. A sikeres bemutatkozás felkeltette Sir Frank Williams figyelmét, aki állandó tesztpilótai pozíciót ajánlott neki a cspatában. Azonban Button szinte azonnal jobbnak bizonyult a csapat második számú pilótájánál, Bruno Junqueiránál, így Sir Frank versenyzőnek szerződtette.

2000

A 2000-es év első versenye nem sikerült jól számára, motorhiba miatt kiesett. A következő Brazil Nagydíjon azonban hatodikként végzett és a legfiatalabb pontszerző lett 20 évesen és 67 naposan. (Ricardo Rodríguez 1962-es rekordját döntötte meg, Button rekordját Sebastian Vettel döntötte meg 2007-ben) Spában a harmadik helyre kvalifikálta magát, és negyedik lett a versenyen. Az egyéni pontversenyében nyolcadik helyen végzett, úgy, hogy többször is megelőzte a csapat akkori első számú versenyzőjét, a jóval tapasztaltabb Ralf Schumachert. A szezon legjobb eredményeit a német (4. hely) és a belga nagydíjon (5. hely) érte el. Bár újonc évében több hibát elkövetett (Monzában a Safety Car fázis alatt balesetezett), 2000-es teljesítményéért a következő évben megkapta a Lorenzo Bandini díjat.

2001

Button 2001-ben

2001-ben, habár szerződése szerint továbbra is a Williams csapat versenyzője volt, a Benetton (amelyet a következő évben megvett a Renault) autóját vezette a két csapat megegyezésének köszönhetően. Nem volt túl sikeres az év Jenson számára, az autót folyamatosan fejleszették, de nem volt elég gyors és nem volt elég ideje sem megszokni. Mindazonáltal a Német Nagydíjon elért egy 5. helyet (egyetlen pontszerző futama volt), de az év végi összesítésben csak a csalódást keltő 17. helyen végzett.

2002

2002-ben a Benetton Renault F1 néven versenyzett tovább. Habár csapattársa, Jarno Trulli rendszeresen jobb volt az időmérő edzéseken, Jenson a versenyeken gyorsabb volt. A Maláj Nagydíjon hajszállal maradt le élete első dobogós helyéről. A Renault felfüggesztésének meghibásodása miatt Michael Schumacher az utolsó körben megelőzte, így csak negyedik lett. A következő versenyen, Brazíliában is negyedik lett. Ezután Imolában, a Nürburgringen, Magny-Cours-ban, Monzában és Szuzukában szerzett még pontot. Év végén a hetedik helyen zárt az összetettben 14 egységgel, csapattársát, az olasz Jarno Trullit megelőzve.

A 2003-as idényre Flavio Briatore csapatfőnök lecserélte Jensont az addigi tesztpilótára, Fernando Alonsóra. A kétkedőknek és az elégedetlenkedőknek Briatore azt válaszolta: „Az idő majd eldönti, hogy tévedtem-e…” (Mint az köztudott, 2005-ben Alonso világbajnok lett Renault-val).

Áttörés a BAR-ral

2003

A csapat nélkül maradt Button így a British American Racinghez csatlakozott, ahol az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve csapattársa lett. A két versenyző viszonya nem volt felhőtlen, már a szezon kezdetén (az Ausztrál Nagydíjat követően) szócsatákat vívtak egymással, nyilvánvaló volt, hogy Button megkérdőjelezte a kanadai elsőségét a csapaton belül. A szezon azonban haladt, a kezdeti sérelmek lassan elmúltak, és Button rendre jobb eredményeket ért el, mint az önmaga árnyékaként teljesítő egykori világbajnok csapattársa. (Villeneuve távozott a csapattól 3 futammal a szezon vége előtt, Button csapattársa a japán Szató Takuma lett.)

A 2004-es Amerikai Nagydíjon

A monacói futam pénteki edzésnapján összetörte magát és az autót, aminek következtében kénytelen volt kihagyni a hétvégi versenyt és az azt követő monzai tesztelési időszakot is. Az Egyesült Államok Nagydíján, életében először egy ideig vezetett a versenyben. A brit legjobb eredménye egy negyedik hely volt Ausztriában. Az év végén kilencedik lett 17 ponttal, Villeneuve csak 6 pontot szerzett.

2004

2004-ben a BAR a Honda fejlesztéseinek köszönhetően hatalmasat ugrott előre a mezőnyben, már csak az évek óta legyőzhetetlennek tűnő Ferrari és Schumacher állt előttük. Ausztráliában még csak hatodik volt, de a Maláj Nagydíjon – életében először – felállhatott a dobogóra, harmadik lett. Az eredményt sikerült megismételnie az először megrendezett Bahreini Nagydíjon is. Áprilisban saját karrierje és a BAR története során először megszerezte a pole pozíciót a San Marinó-i Nagydíjon, a versenyen második lett. Ezt még számos dobogós hely követte: Monacóban, a Nürburgringen, Montrealban, Hockenheimban, Monzában, Sanghajban és Szuzukában végzett még az első három között. Végül 85 ponttal a harmadik helyen zárta az évet Schumacher és Barrichello mögött, igazolva, hogy eséllyel pályázik a jövő világbajnoki címeinek valamelyikére.

2005-ben, Kanadában

2005

Még 2004-ben Button bejelentette, hogy két éves szerződést írt alá 2005-től Williamsszel, de átigazolását, de az FIA kötelezte BAR-es szerződése letöltésére. A 2005-ös év azonban nem indult jól, a San Marinó-i Nagydíj (Button eredetileg harmadik lett) után a csapatot diszkvalifikálták a versenyről és a következő két versenytől eltiltották, mivel bebizonyosodott, hogy manipulálni tudták az autó súlyát úgy, hogy az a verseny közben könnyebb legyen a minimálisan előírtnál. Button azonban nem adta fel, visszatérésük után Montrealban megszerezte második pole pozícióját. Magán a versenyen nem ment ilyen jól, a 46. körben összetörte az autót, így a harmadik helyről kiesett. Az év második feléig kellett várnia, hogy megszerezze első vb-pontjait, onnan azonban egyre jobban ment a csapatnak. Magny-Coursban a negyedik lett, hazai pályán, Silverstoneban a második helyről indulhatott, de a versenyen visszaesett, végül csak 5. lett. Hockenheimban hagyományosan jól szerepelt, ez az év sem volt kivétel, a második rajtkockáról rajtolva harmadik lett, a szezonban először állhatott dobogóra. Az év második felében, a Francia Nagydíjtól kezdve Button minden versenyen pontot szerzett. 37 ponttal kilencedik lett.

2005-ben Button szeretett volna kibújni 2006-os Williams-szerződése alól. A BAR végül „visszavásárolta” Buttont a Williamstől.

A gyári Honda csapatnál

2006

Button a 2006-os Kanadai Nagydíjon

A 2005-ös Japán Nagydíjon a Honda bejelentette, hogy megveszi a British American Tobaccótól a BAR csapat részvényeit, így a 2006-os szezonban teljes gyári csapattal vág neki a Formula–1-nek. A Honda órási pénzköltségeket és munkaerőt nem kímélve dolgozta végig az egész 2005/2006-os holtszezont, ők teszteltek a legtöbbet a télen. Az eredményeik és a megbízhatóságuk kiváló értékeket mutattak, így a szakértők őket tartották a világbajnokság sötét lovának, akik megálljt tudnak parancsolni az akkor elképesztő fölénnyel rendelkező Renaultnak. Bár az elvárások nagyok voltak, a csapat óriásit bukott az évben: a RA106-os kocsinak versenyről versenyre jöttek elő a problémái, ami gátolták őket a jó eredmény megszerzésében. Button ezzel szemben egy rakoncátlan kocsival is tűrte a megpróbáltatásokat, és megpróbálta mindig motiválni a csapatát. A szezonnyitón negyedik, Sepangban harmadik lett, majd Ausztráliában megszerezte harmadik pole-ját a brit. A futamon a harmadik helyen autózott, amikor az utolsó kör utolsó kanyarjában motorja elfüstölt és kiesett. Az évad középső része, vagyis öt versenyen át, Jenson nem csak az autójával, de saját csapattársával, Barrichellóval is küzdött, bár sokszor nem a győzelemért, sőt, néha pontokért se, hanem egy 10. helyért. A csapat ekkor megelégelte a sikertelenséget, és átszervezte a aerodinamikai részlegét, így Nakamoto váltotta a hatalmas tudással rendelkező Geoff Willist. Az év közepére megnyílt az új szélcsatorna, ahol 1:1 arányú modelleket is tudtak tesztelni. Ezek után a csapat megerősödött, Németországban újra a dobogóért küzdött. Jenson élete 113. versenyén megszerezte pályafutása első győzelmét az esős Magyar Nagydíjon, amelyen a reménytelennek tűnő 14. helyről indult. Ezt követően pedig sokkal magabiztosabb lett, a Brazil Nagydíjon a 14. helyről rajtolva a harmadik lett. Az utolsó hat versenyen ő szerezte a legtöbb pontot. Az idényt hatodikként zárta 56 ponttal.

2007

A 2007-es Belga Nagydíjon

2007-ben a Honda autói reklámmentesen indultak, a kötelező feliratok (csapatnév, gumimárka) mellett egy, a Földről készült műholdképet festettek a kocsikra. A Honda ezzel kívánta figyelmeztetni az embereket a klímaváltozásra. Button 2006 végén gokartbalesetet szenvedett, ezért a téli teszteken nem tudott részt venni. A nagy remények ellenére a csapat jelentősen visszaesett, az autó aerodinamikailag nem volt jó, nehéz volt vezetni. Jenson ezévben mindössze 6 pontot szerzett, míg csapattársa, Barrichello egyet sem. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat 14. helyről indulva egy áthajtásos büntetéssel a 15. helyen fejezte be. A következő két verseny szintén sikertelen volt. A Maláj Nagydíjon márkatársa mögött a 13. lett. A Bahreini Nagydíjon kiesett a red bullos David Coultharddal való ütközése után. A Francia Nagydíjon nyolcadik lett, a Honda első 2007-es pontját megszerezve. A Brit Nagydíj után szerződését meghosszabbították a csapatnál 2008-as esztendőre. Legsikeresebb versenye ezévben a Kínai Nagydíj volt, melyen ötödik lett. Emellett egy pontot szerzett még az Olasz Nagydíjon. Jenson totális katasztrófaként írta le az évet. Az egyéni bajnokságban a tizenötödik helyet szerezte meg 6 ponttal.

2008

Button a 2008-as Maláj Nagydíjon

2008-ban továbbra is a Honda versenyzője volt, a sikertelen csapathoz Ross Brawn érkezett. Az idénnyitó Ausztrál Nagydíjon rajtbaleset áldozata lett, A Maláj Nagydíjon tizedikként ért célba. Bahreinben is ütközés miatt kényszerült feldani a versenyt: David Coultharddal akadt össze az egyik szűk visszafordító kanyarban. A Spanyol Nagydíjon, köszönhetően a Honda új fejlesztéseinek és a sok kiesésnek, a 6. helyen ért be és megszerezte maga és a csapat első 3 pontját. Törökországban a 11. helyen, körhátrányban ért célba. Az esős Monacói Nagydíjon a 11. helyről indulhatott és ugyanebben a pozícióban is ért célba. Kanadában a boxból rajtolva a 11. lett. A Francia Nagydíjon csak a 16. helyről rajtolhatott. A futam közben kicsúszott, megsérült az autója, ezért beállt a boxba, így ő lett a verseny egyetlen kiesője.[2] A hazai futamának időmérőjén megint nem mentek jól: Button csak a 17. helyről rajtolt. A futamon esett az eső, és amikor nagyon rákezdett, a csapat kihívta Buttont csapattársával együtt extrém esőgumiért, hogy gyorsak tudjanak lenni. Button gyors is volt, de a 4. helyen autózva kicsúszott és a falnak ment, míg Barrichello harmadik lett. Németországban a 14. helyet szerezte meg az időmérőn, de csak az utolsó helyen ért célba. A soron következő, Magyar-, Európai-, Belga-, és Olasz Nagydíjakon rendre távol maradt a pontszerző zónától: 12., 13., valamint kétszer 15. lett. A Pontszerzéshez Szingapúrban került a legközelebb, ahol a kaotikus versenyen 9. lett. Az idény további három versenyén is célba ért, de messze volt az első nyolctól. 2008-ban a Spanyol Nagydíjon szerzett 3 pontjával 18. helyen végzett az összetettben. Ennek ellenére optimista maradt, mivel tudta, hogy már a jövő évre koncentrál a csapat. 2008. december 5-én a Honda bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállítja Formula–1-es tevékenységét és csapatát eladásra kínálja. Button versenyzői állása így veszélybe került.

2009-től: Brawn GP

A 2009-es Maláj Nagydíjon

2009

Hosszas bizonytalanság után a Honda elfogadta Ross Brawn csapatfőnök ajánlatát, aki Brawn Grand Prix néven folytatta a versenyzést a csapattal. A motorbeszállító a Mercedes lett.[3] Button még a Honda bejelentése előtt szerződést hosszabított. Brawn a tulajdonosi jogok átvételével egyidőben bejelentette, hogy Rubens Barrichello marad Button csapattársa 2009-ben.

Az idénnyitó Ausztrál Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót,[4] és végig vezetve a versenyt megszerezte élete második győzelmét a szezonnyitó nagydíjon, míg csapattársa, Barrichello második lett.

A Maláj Nagydíjon ismét az élről indulhatott,.[5] az esős versenyt végül meg is nyerte, csapattársa Barichello pedig az ötödik helyen végzett Malajziában. A versenyt megszakították, és mivel nem teljesítették a versenyzők a tervezett versenytáv 75%-át, a pontok felét osztották csak ki, a brit így 5 pontot kapott.

A szintén esős Kínai Nagydíjon valamivel gyengébben teljesített, a harmadik helyen ér célba a domináló Red Bullok mögött.

Az idény negyedik versenyén, a Bahreini Nagydíjon szintén őt intették le elsőként, ezzel harmadik 2009-es győzelmét szerezte.

Barcelonában a pole-ból indult, de Barrrichello lerajtolta. Mindkét Brawn-versenyző háromkiállásos stratégián volt, de Button a futam közben kétkiállásra változtatott és ennek köszönhetően győzni tudott.

Monacóban ismét dominálva az első helyről indulva győzött. Button így élete első győzelmi hat-trickjét szerezte (három győzelem egymás után) szerezte.

A Török Nagydíjon ugyan a második helyről indult, de a pole pozíciós Sebastian Vettel hibázott az első körben, amit kihasználva átvette a vezetést, amelyet a verseny végéig megőrzőtt. A brit már sorozatban negyedszerre győzött. Korábban csak Jim Clarknak 1965-ben és Michael Schumachernek 2004-ben sikerült az évad első hét versenyéből hatot megnyernie.

A számára hazai Brit Nagydíjon csak a 6. lett az időmérőn, majd a rajtnál a 8. helyre is visszaesett. A verseny végig a hatodik pozícióba jött fel. A verseny végén az egyik leggyorsabb volt a mezőnyben a lágy gumikon. Nico Rosberget és Felipe Massát a futam végére utolérte, de megelőzni már nem tudta.

Button így is a pontverseny éllovasa, 23 pont az előnye csapattársával szemben.

Szerződési viták

Button 2005-ben

2004. augusztus 5-én Button bejelentette, hogy két éves szerződést írt alá és 2005-től visszatér első csapatához, a Williams-hez. A BAR-ral kötött szerződésében ugyanis volt egy kiskapu, miszerint elhagyhatja a csapatot, ha a Honda elkötelezettsége kétségessé válik. Button szerint voltak erre utaló jelek, David Richards BAR-főnök azonban nem szívesen engedte volna el legjobb pilótáját. Frank Williams szerint az átigazolás teljesen legális volt. Az FIA illetékes bizottsága végül a Richards-nak adott igazat, kötelezve Buttont szerződése teljesítésére, miszerint 2005 végéig a BAR-ral kell versenyeznie.

2005-ben ismét zavaros helyzetbe került, amikor kiderült, hogy a BMW megvette a Sauber csapatot, így a 2006-os szezontól nem szállít motorokat addigi partnerének, a Williamsnek. Button ezért szeretett volna kibújni új szerződése alól és úgy nyilatkozott, hogy mégis szeretne inkább a BAR-Hondánál maradni. Az ügy végül is úgy oldódott meg, hogy (állítólag 30 millió dollárért) a BAR „visszavásárolta” Buttont a Williamstől, így a 2006-os idényben Jenson Button ismét a BAR-Honda csapatában versenyzett ahol csapattársa az ex-ferraris Rubens Barichello volt.

Pályafutásának statisztikája

Button győzelme a 2006-os Magyar Nagydíjon
Év Csapat Rajtok száma Első rajtkocka Győzelem Dobogós helyezés Leggyorsabb kör Helyezés Pont
2000 Williams-BMW 17 0 0 0 0 8. 12
2001 Benetton-Renault 17 0 0 0 0 17. 2
2002 Renault 17 0 0 0 0 7. 14
2003 BAR-Honda 16 0 0 0 0 9. 17
2004 BAR-Honda 18 1 0 10 0 3. 85
2005 BAR-Honda 19 1 0 2 0 9. 37
2006 Honda 18 1 1 3 0 6. 56
2007 Honda 17 0 0 0 0 15. 6
2008 Honda 18 0 0 0 0 18. 3
2009 Brawn 8 4 6 7 2 1. 64

(A táblázat a 2009-es Brit Nagydíj után frissült.)

Összes Formula–1-es eredménye

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Helyezés Pont
2000 Williams AUS
Ki
BRA
6
SMR
Ki
GBR
5
ESP
17
EUR
10
MON
Ki
CAN
11
FRA
8
AUT
5
GER
4
HUN
9
BEL
5
ITA
Ki
USA
Ki
JPN
5
MAL
Ki
8. 12
2001 Benetton AUS
Ki
MAL
11
BRA
10
SMR
12
ESP
15
AUT
Ki
MON
7
CAN
Ki
EUR
13
FRA
16
GBR
15
GER
5
HUN
Ki
BEL
Ki
ITA
Ki
USA
9
JPN
7
17. 2
2002 Renault AUS
Ki
MAL
4
BRA
4
SMR
5
ESP
12
AUT
7
MON
Ki
CAN
15
EUR
5
GBR
12
FRA
6
GER
Ki
HUN
Ki
BEL
Ki
ITA
5
USA
8
JPN
6
7. 14
2003 BAR AUS
10
MAL
7
BRA
Ki
SMR
8
ESP
9
AUT
4
MON
NI
CAN
Ki
EUR
7
FRA
Ki
GBR
8
GER
8
HUN
10
ITA
Ki
USA
Ki
JPN
4
9. 17
2004 BAR AUS
6
MAL
3
BHR
3
SMR
2
ESP
8
MON
2
EUR
3
CAN
3
USA
Ki
FRA
5
GBR
4
GER
2
HUN
5
BEL
Ki
ITA
3
CHN
2
JPN
3
BRA
Ki
3. 85
2005 BAR AUS
11
MAL
Ki
BHR
Ki
SMR
Kiz
ESP
Kiz
MON
Kiz
EUR
10
CAN
Ki
USA
NI
FRA
4
GBR
5
GER
3
HUN
5
TUR
5
ITA
8
BEL
3
BRA
7
JPN
5
CHN
8
9. 37
2006 Honda BHR
4
MAL
3
AUS
10
SMR
7
EUR
Ki
ESP
6
MON
11
GBR
Ki
CAN
9
USA
Ki
FRA
Ki
GER
4
HUN
1
TUR
4
ITA
5
CHN
4
JPN
4
BRA
3
6. 56
2007 Honda AUS
15
MAL
12
BHR
Ki
ESP
12
MON
11
CAN
Ki
USA
12
FRA
8
GBR
10
EUR
Ki
HUN
Ki
TUR
13
ITA
8
BEL
Ki
JPN
11
CHN
5
BRA
Ki
15. 6
2008 Honda AUS
Ki
MAL
10
BHR
Ki
ESP
6
TUR
11
MON
11
CAN
11
FRA
Ki
GBR
Ki
GER
17
HUN
12
EUR
13
BEL
15
ITA
15
SIN
9
JPN
14
CHN
16
BRA
13
18. 3
2009 Brawn AUS
1
MAL
1*
CHN
3
BHR
1
ESP
1
MON
1
TUR
1
GBR
6
GER
5
HUN
EUR
BEL
ITA
SIN
JPN
BRA
UAE

*: A versenyt félbeszakították, és nem teljesítették a táv 75%-át, így csak a győzelemért járó pontok felét kapta meg.

Magánélet

Louise Griffiths modell-énekesnő vőlegénye volt két évig, a kapcsolat azonban 2005 áprilisában véget ért. 2006-ban megismerkedett Florence Brudenell-Bruce-szel. Jelenlegi barátnője Jessica Michibata.[6]

Mint a Formula–1-es versenyzők többsége, hivatalosan ő is Monacóban él, de vannak ingatlanjai Angliában és Bahreinben is.[forrás?] Hobbijai közé tartozik a hegyi kerékpározás és bodyboarding. Van egy 1956-os Volkswagen Campervanja, Bugatti Veyronja és egy Honda S600-a.[7]

Jegyzetek

  1. Button takes first Grand Prix win”, BBC Sport, 2006. augusztus 6. (Hozzáférés: 2009. április 18.) 
  2. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a Francia Nagydíjon (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  3. Teljes a rajtrács: a volt Honda Brawn GP néven indul 2009-ben. www.nso.hu, 2009. március 6. (Hozzáférés: 2009. március 6.)
  4. A Brawn GP egyszerűen verhetetlen volt az időmérő edzésen. www.nso.hu, 2009. március 28. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  5. Button ott folytatta, ahol Ausztráliában abbahagyta: az élről indul. www.nso.hu, 2009. április 4. (Hozzáférés: 2009. április 4.)
  6. Buttoné a legjobb autó és a legjobb nő (sportgeza.hu)
  7. Camper van man Jenson | The Sun |News

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Jenson Button témájú médiaállományokat.
Csapatok és versenyzőik a 2009-es Formula–1 világbajnokságon
McLaren Ferrari BMW Renault Toyota Toro Rosso Red Bull Williams Force India Brawn GP
Hamilton
Kovalainen
Fisichella
Räikkönen
Kubica
Heidfeld
Alonso
Grosjean
Trulli
10 Kobajasi
11 Alguersuari
12 Buemi
14 Webber
15 Vettel
16 Rosberg
17 Nakadzsima
20 Sutil
21 Liuzzi
22 Button
23 Barrichello
Egyéb versenyzők a 2009-es évadban: Bourdais  (Toro Rosso);  Massa  (Ferrari);  Piquet  (Renault);  Badoer  (Ferrari);  Glock  (Toyota)