„I. Donald skót király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új
 
a elütések
1. sor: 1. sor:
'''Domnall''' ('''Domnall mac Ailpín''', vagy I. Donald, meghalt [[862]]-ben) a piktek királya volt [[858]]-tól [[862]]-ig. Testvérét, [[I. Kenneth skót király|I. Kenneth]]et követte a trónon.
'''Domnall''' ('''Domnall mac Ailpín''', vagy I. Donald, meghalt [[862]]-ben) a piktek királya volt [[858]]-tól [[862]]-ig. Testvérét, [[I. Kenneth skót király|I. Kenneth]]et követte a trónon.


Egy krónika így írja le: "a külföldi nő féktelen fia". Rövid uralkodása alatt bevezette az Aed (Aedh) törvényei törvényei néven ismert őszi jogrendet, amelyhez hozzátartozott a gael dinasztiák történetéből ismert "[[taniste]]" szokás. Eszerint már a király életében megválasztották utódait a címre érdemes legidősebb rokonai közül, gyakran testvérét vagy unokatestvérét, ahelyett, az egyenesági öröklés helyett. Donald uralkodása alatt unokaöccsét, a későbbi [[I. Konstantin skót király|I. Konstantin]]t választották örököséül. Ez akás egészen [[II. Malcolm skót király|II. Malcolm]] uralkodásáig fennmaradt.
Egy krónika így írja le: „a külföldi nő féktelen fia”. Rövid uralkodása alatt bevezette az Aed (Aedh) törvényei néven ismert ősi jogrendet, amelyhez hozzátartozott a gael dinasztiák történetéből ismert [[taniste]] szokás. Eszerint már a király életében megválasztották utódait a címre érdemes legidősebb rokonai közül, gyakran testvérét vagy unokatestvérét, az egyenesági öröklés helyett. Donald uralkodása alatt unokaöccsét, a későbbi [[I. Konstantin skót király|I. Konstantin]]t választották örököséül. Ez a szokás egészen [[II. Malcolm skót király|II. Malcolm]] uralkodásáig fennmaradt.


Donald halálának körülményei tisztázatlanok. Vagy egy csatában vesztette életét Scone mellett, vagy a paoltájában halt meg [[Kinn Belachoir]]nál. Nőtlenül és gyermektelenül halt meg. Nem tudni, hová temették.
Donald halálának körülményei tisztázatlanok. Vagy egy csatában vesztette életét Scone mellett, vagy a palotájában halt meg [[Kinn Belachoir]]nál. Nőtlenül és gyermektelenül halt meg. Nem tudni, hová temették.




[[Kategória:Nagy-Britannia]]
[[Kategória:Nagy-Britannia]]
[[Kategória:Uralkodók]]


[[de:Donald I. (Schottland)]]
[[de:Donald I. (Schottland)]]

A lap 2006. május 11., 23:08-kori változata

Domnall (Domnall mac Ailpín, vagy I. Donald, meghalt 862-ben) a piktek királya volt 858-tól 862-ig. Testvérét, I. Kennethet követte a trónon.

Egy krónika így írja le: „a külföldi nő féktelen fia”. Rövid uralkodása alatt bevezette az Aed (Aedh) törvényei néven ismert ősi jogrendet, amelyhez hozzátartozott a gael dinasztiák történetéből ismert „taniste” szokás. Eszerint már a király életében megválasztották utódait a címre érdemes legidősebb rokonai közül, gyakran testvérét vagy unokatestvérét, az egyenesági öröklés helyett. Donald uralkodása alatt unokaöccsét, a későbbi I. Konstantint választották örököséül. Ez a szokás egészen II. Malcolm uralkodásáig fennmaradt.

Donald halálának körülményei tisztázatlanok. Vagy egy csatában vesztette életét Scone mellett, vagy a palotájában halt meg Kinn Belachoirnál. Nőtlenül és gyermektelenül halt meg. Nem tudni, hová temették.