„Húrin gyermekei” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
AsgardBot (vitalap | szerkesztései)
Bot: <references /> cseréje {{források}}-ra
GumiBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 1 írásjel átmozgatva a <ref> elé. (Hibakód: 61)
5. sor: 5. sor:
==A könyv keletkezése==
==A könyv keletkezése==


[[Christopher Tolkien]]t saját elmondása szerint régóta foglalkoztatta az a gondolat, hogy miként is lehetne [[Középfölde]] Óidejének ([[Első Kor (Középfölde)|Első kor]]) történeteit szélesebb olvasóközönséggel is megismertetni<ref>''Húrin gyermekei'', p.7</ref>. Christopher úgy vélte, hogy bár Tolkien legterjedelmesebb művét, a [[A Gyűrűk Ura|Gyűrűk Urát]] sokan ismerik, csupán kevesen ismerkedtek meg közelebbről a Középfölde mitológiáját tárgyaló [[A szilmarilok|Szilmarilok]]kal, még kevesebben a további posztumusz kiadott jegyzetekkel (''Gyűrű keresése'', ''Középfölde története'' sorozat).
[[Christopher Tolkien]]t saját elmondása szerint régóta foglalkoztatta az a gondolat, hogy miként is lehetne [[Középfölde]] Óidejének ([[Első Kor (Középfölde)|Első kor]]) történeteit szélesebb olvasóközönséggel is megismertetni.<ref>''Húrin gyermekei'', p.7</ref> Christopher úgy vélte, hogy bár Tolkien legterjedelmesebb művét, a [[A Gyűrűk Ura|Gyűrűk Urát]] sokan ismerik, csupán kevesen ismerkedtek meg közelebbről a Középfölde mitológiáját tárgyaló [[A szilmarilok|Szilmarilok]]kal, még kevesebben a további posztumusz kiadott jegyzetekkel (''Gyűrű keresése'', ''Középfölde története'' sorozat).


Az Óidők meséi közül három kiemelkedőt, érezhetően jól kidolgozottat találunk: Beren és Lúthien történetét, Earendil utazását, és Húrin gyermekeinek regéjét.
Az Óidők meséi közül három kiemelkedőt, érezhetően jól kidolgozottat találunk: Beren és Lúthien történetét, Earendil utazását, és Húrin gyermekeinek regéjét.

A lap 2009. június 28., 10:49-kori változata

A Húrin gyermekei J.R.R. Tolkien posztumusz regénye, amelyet a szétszórt jegyzetekből fia, Christopher Tolkien szerkesztett egységes egésszé. A történet teljes egészében a Tolkien által kitalált Beleriandban (Középfölde nyugati része) játszódik, Középfölde Első korában. Főszereplői Húrin fia Túrin és húga Nienor. A regény az ő kalandos, viszontagságos életüket meséli el.

Az első angol kiadás Alan Lee illusztrációival 2007-ben jelent meg a HarperCollins kiadónál. Magyarra Gálvölgyi Judit és N. Kiss Zsuzsa (versbetétek) fordította, a Magyar Tolkien Társaság szakmai segítségével. Az első magyar kiadás 2008-ban jelent meg az Európa Kiadó gondozásában.

A könyv keletkezése

Christopher Tolkient saját elmondása szerint régóta foglalkoztatta az a gondolat, hogy miként is lehetne Középfölde Óidejének (Első kor) történeteit szélesebb olvasóközönséggel is megismertetni.[1] Christopher úgy vélte, hogy bár Tolkien legterjedelmesebb művét, a Gyűrűk Urát sokan ismerik, csupán kevesen ismerkedtek meg közelebbről a Középfölde mitológiáját tárgyaló Szilmarilokkal, még kevesebben a további posztumusz kiadott jegyzetekkel (Gyűrű keresése, Középfölde története sorozat).

Az Óidők meséi közül három kiemelkedőt, érezhetően jól kidolgozottat találunk: Beren és Lúthien történetét, Earendil utazását, és Húrin gyermekeinek regéjét.

Mivel ezen történeteket Tolkien élete során sokáig alakította, formálgatta, ezért ezek több különálló, néha ellentmondó jegyzetben maradtak fenn.

Christopher ezeket a töredékekben fennmaradt jegyzeteket, koncepciókat fésülte össze kerek egésszé, hogy azt egy szélesebb közönség számára is ki lehessen adni, miáltal Tolkien teljes középfölde mitológiája szélesebb körben válhat ismertté, kedveltté.

Húrin gyermekeinek történetei

Túrin és Nienor

Cselekmény

Források

  1. Húrin gyermekei, p.7