„Michael Jackson (énekes, 1958–2009)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Mgabor (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Kép:Michael Jackson 1984.jpg|bélyegkép|jobbra|200px|Michael Jackson 1984-ben]]
[[Kép:Michael Jackson 1984.jpg|bélyegkép|jobbra|200px|Michael Jackson 1984-ben]]
'''Michael Joseph Jackson''' ([[Gary]], [[Indiana]], [[USA]], [[1958]]. [[augusztus 29.]]) amerikai popénekes, előadóművész, „a popzene királya”.
'''Michael Joseph Jackson''' ([[Gary]], [[Indiana]], [[USA]], [[1958]]. [[augusztus 29.]] - [[Los Angeles]], [[California]], [[USA]], [[2009]]. [[június 26.]]) amerikai popénekes, előadóművész, „a popzene királya”.


Sokgyermekes családban nőtt fel, nyolc testvére közül négy fivérével pályája kezdetén [[Jackson Five]] néven lépett fel, majd később a The Jacksons néven. Leánytestvérei közül a leghíresebb a húga, [[Janet Jackson]], de két nővére, [[Rebbie Jackson|Rebbie]] és [[La Toya Jackson|LaToya]] is több albumot megjelentett.
Sokgyermekes családban nőtt fel, nyolc testvére közül négy fivérével pályája kezdetén [[Jackson Five]] néven lépett fel, majd később a The Jacksons néven. Leánytestvérei közül a leghíresebb a húga, [[Janet Jackson]], de két nővére, [[Rebbie Jackson|Rebbie]] és [[La Toya Jackson|LaToya]] is több albumot megjelentett.

A lap 2009. június 26., 00:36-kori változata

Michael Jackson 1984-ben

Michael Joseph Jackson (Gary, Indiana, USA, 1958. augusztus 29. - Los Angeles, California, USA, 2009. június 26.) amerikai popénekes, előadóművész, „a popzene királya”.

Sokgyermekes családban nőtt fel, nyolc testvére közül négy fivérével pályája kezdetén Jackson Five néven lépett fel, majd később a The Jacksons néven. Leánytestvérei közül a leghíresebb a húga, Janet Jackson, de két nővére, Rebbie és LaToya is több albumot megjelentett.

Az amerikai Billboard slágerlistán szereplő 100 legsikeresebb előadót felsoroló listán a 8. helyre került.[1] A mára megszűnt, de a fekete zenében legnagyobb Motown kiadó vezetője Berry Gordy minden idők legnagyobbjának nevezte meg Michaelt, olyan sztárok előtt mint Stevie Wonder, Diana Ross, vagy Marvin Gaye.

Három gyermeke van: Michael Joseph Jackson Jr. (Prince néven ismert), Paris Michael Katherine Jackson, és Prince Michael Joseph Jackson II (Blanket néven ismert).

1958–1980: Gyermekkor és a karrier kezdete

Michael Jackson 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Gary nevű városkában. Zenei tehetsége hamar kitűnt. 1964-ben csatlakozott a testvérei által létrehozott együtteshez, a The Jackson Brothershöz. 1966-ban átvette bátyja, Jermaine helyét és ő lett a csapat énekese. Az együttes neve The Jackson 5-ra változott. A csapat lokálokban, klubokban, bárokban kezdett el fellépegetni.

1967. augusztus 13-án a Harlemben, a híres Apollo Színházban megnyerték az amatőrök számára rendezett tehetségkutató versenyt. 1968-ban leszerződtette őket Berry Gordy, a detroiti Motown kiadó alapítója, a leghíresebb színesbőrű sztárok elindítója.

A Jackson 5 be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, 1969-től négy egymást követő alkalommal jelentkeztek listavezető kislemezzel. Az együttes hirtelen csapódott be a köztudatba, és igen nagy népszerűségnek örvendett. Miután 11 albumot készítettek a Motownnál, 1976-ban a családi vállalkozás átigazolt az Epic kiadóhoz, amely a CBS Records – ma Sony Music – leányvállalataként működött. Csak Jermaine maradt a Motownnál, mivel feleségül vette Berry Gordy lányát, Hazelt. A Motownnal elért siker lenyűgöző volt, távozásáig az együttes több mint 100 millió lemezt adott el.

A The Jacksons

A fiúk, miután 1976-ban szakítottak a Motownnal, többé nem használhatták a Jackson 5 nevet és logót. Nevüket ekkor The Jacksonsra változtatták. Jermaine helyére beszállt a legfiatalabb fiú, Randy Jackson, és még abban az évben új lemezt dobtak piacra. Amerika történetében először volt fekete együttes ilyen sikeres.

1978-ban Michael megkapta a madárijesztő szerepét a The Wizben, ami az Óz musicalváltozata. Partnere jó barátja, Diana Ross volt, ő Dorothy szerepét alakította. Jackson itt ismerkedett meg Quincy Jonesszal, aki a musical zenei rendezője volt. Később ő lett Michael első önálló szólólemezének producere, legjobb barátja, mentora.

1979-ben látott napvilágot Michael első önálló szólóalbuma, az Off the Wall. A történelemben ez volt az első olyan lemez, amiről 4 dal is bekerült a top tízbe. De Michael nem volt elégedett, ahogy sohasem volt teljesen az. Megfogadta, hogy ő készíti el minden idők legjobb albumát, amelyen minden szám egyedi, és kislemezként is megállná a helyét. Így jelent meg 1982 decemberében a Thriller, amely több mint 104 000 000[2] eladott lemezzel napjainkban is a legtöbb példányszámban elkelt zenei anyag.

A We Are the Worldtől a Badig

A következő fontos lépés Michael karrierjében 1985 nyarán következett be, amikor ő és Lionel Ritchie megalkották a We Are the World című dalt, melyben Diana Ross, Tina Turner, Bruce Springsteen, Quincy Jones és sok más híres sztár is részt vett. Ezzel a nemes gesztussal Afrikát támogatták nem kevés pénzzel. Michael a mai napig tömérdek jótékonysági céget támogat. Következő stúdióalbuma, a Bad lemez az Egyesült Királyságban a mai napig a 2. legtöbbet eladott lemeze, megelőzi ezzel a híres Oasist is.A Bad album is beírta magát a zene történelmébe, hiszen a lemezről 6 szám is volt listavezető az USA-ban és Európában is: Dirty Diana, Smooth Criminal, Bad, The Way You Make Me Feel, Leave Me Alone, Another Part of Me. A Bad turné, ami 1987-89-ig tartott, minden idők legsikeresebb koncertturnéja volt. 1989-ben elkészült egy film, melyben Michael Jackson játszotta a főszerepet, a címe Moonwalker. Ez a film ötvözi a csodás muzsikát, a remek táncot, és magát a szeretetet, melyet Michael Jackson sugároz.

A Dangeroustól a HIStoryig

Jackson két évvel vitiligo diagnosztizálása után, korai fázisban

1991. szeptember 5-én a MTV zenei csatorna Michael Jackson tiszteletére a Video Vanguard Award nevét Michael Jackson Video Vanguard Awardra változtatta. Nem sokkal később napvilágott látott Michael új kislemeze, aminek Black or White volt a címe. A dalhoz készült videoklip különlegességgel is szolgált: egy új vízuális effektet mutatott be, az ún. morphingot. Zárójelenete nagy port kavart, egyesek túl erőszakosnak tartották, ezért a klipet megvágták. A lemezről több dal is felkerült a slágerlisták csúcsára. A lemezen és a klipekben számtalan híres ember működött közre, többek között: Stephanie monacói hercegnő, Slash, Eddie Murphy, Iman, Michael Jordan, Naomi Campbell és sokan mások. 1993. január 31-én Jackson minden idők legnagyobb számú amerikai nézőseregét vonzotta a TV elé, amikor fellépett a 27. Superbowl meccs félidejében. 1993. február 10-én exkluzív tévéinterjút adott neverlandi farmján Oprah Winfreynek, amire több mint 100 millió néző volt kíváncsi.

A visszatérés – This is it!

Az évek óta való találgatások és csönd után Michael talpra állt, és 2009. március 5-én bejelentette, hogy 10 koncert erejéig visszatér, és elénekli azokat a számokat amiket rajongói szeretnének. Később ez a szám 30, majd 50 lett a hatalmas érdeklődés hatására. Beállított két újabb rekordot: egy embert ennyien nem láttak még egy helyen fellépni (O2 Aréna) és az ő koncertjeire keltek el leghamarabb a jegyek az egész világon, a Guiness Books of World Records mérései szerint minden másodpercben 2 jegyet adtak el.

2009. június 25-én a popsztár Los Angeles-i otthonában feltételezhetően szívinfarktust kapott, s azonnal kórházba szálították. Légzése a hírek szerint leállt, ami szív-tüdő újraélesztés (CPR) alkalmazását tette szükségessé.[3]

Diszkográfia

Nagylemezei

Motown-kiadások:

Epic-kiadások:

  • 1979: Off the Wall (USA eladás: 9 millió, 7× platinalemez, a világon összesen kb. 29 millió db-ot adtak el belőle.)
  • 1982: Thriller (USA eladás: 27 millió, 27× platinalemez, a világon összesen kb. 104 millió db-ot adtak el belőle. Minden idők legtöbb példányszámában elkelt zenei anyaga.)
  • 1987: Bad (USA eladás: 8 millió, 8× platinalemez, a világon összesen kb. 60 milllió db-ot adtak el belőle.)
  • 1991: Dangerous (USA eladás: 5.8 millió, 7× platinalemez, a világon összesen kb. 40 millió db-ot adtak el belőle.)
  • 1995: HIStory (dupla album: az 1. lemez válogatásalbum, a 2. lemezen vadonatúj dalok) (USA eladás: 3,5 millió, 7× platinalemez, a világon összesen kb. 18 millió db-ot adtak el belőle.)
  • 1997: Blood on the Dance Floor (remixalbum öt új dallal) (US eladás: 0.3 millió, platinalemez, a világon összesen kb. 16 millió db-ot adtak el belőle.)
  • 2001: Invincible (USA eladás: 2.1 millió, 2× platinalemez, a világon összesen kb. 19 millió db-ot adtak el belőle.)

Válogatás, és újra kiadott albumok:

  • 1975: The Best of Michael Jackson
  • 1986: Anthology
  • 1995: HIStory (dupla album: az 1. lemez válogatásalbum, a 2. lemezen vadonatúj dalok)
  • 2001: HIStory Vol. 1 – Greatest Hits (USA eladás: 0.8 millió, aranylemez)
  • 2003: Number Ones (USA eladás: 0.9 millió, aranylemez, a világon összesen kb. 6 millió db-ot adtak el belőle.)
  • 2004: The Ultimate Collection (box set)
  • 2006: Visionary (The Video Singles)
  • 2008: Thriller 25 A jubileumi kiadvány átlépte a 4,5 milliós eladási példányszámot,így az eredeti változattal együtt ez az album már több,mint 108 millió példányban kelt el világszerte,ezzel szinte végérvényesen megdönthetelen eladási rekord született.
  • 2008: King Of Pop " Magyarország kedvenc zenéi! "

Filmjei

Életének ellentmondásai

Az utóbbi években egészsége jelentősen romlott, gyenge fizikai állapotban van újra.[forrás?] Korábban számos plasztikai műtéten esett át. Bőre kifehéredését az énekes vitiligo nevű betegsége okozza. Hosszú ideig barátságot ápolt Liz Taylor színésznővel. Excentrikus viselkedése közfigyelmet keltett (például egy videofelvétel, amelyen egy kislány nyers tojást tör össze az énekes fején). Kétszer is pedofíliával vádolták meg. Az első alkalommal, 1994-ben peren kívül megegyezett vádlójával, Jordan Chandlerrel, így az ügy nem került bíróság elé. A második alkalommal, 2005-ben – amikor Gavin Arvizo megrontásával vádolták – az esküdtszék felmentette az összes vádpont alól. Gavin Arvizo édesanyját azóta letartóztatták több rendbeli csalás vádjával, tehát a Michael Jackson elleni per célja is csak a pénzszerzés volt. Azóta Michael stúdióban van, legújabb Akonnal közös duettje a Hold My Hand a legkeresettebb dalok között van az internetes portálokon.

Általa tartott rekordok

  • Minden idők legnagyobb számú amerikai nézőseregét vonzotta a TV elé, amikor fellépett a 27. Superbowl meccs félidejében.
  • A Thriller című 1982-es albuma a legtöbb példányszámban elkelt zenei anyag, több mint 104 000 000 [2] eladott lemezzel.
  • Első önálló szólóalbuma, az 1979-es Off the Wall volt az első olyan lemez, amiről 4 dal is bekerült a top tízbe. Az 1987-es Bad album is beírta magát a zene történelmébe, hiszen a lemezről 5 szám (Dirty Diana, Man in the Mirror, The Way You Make Me Feel, Bad és az I Just Can't Stop Loving You) is volt listavezető az USA-ban és Európában is - az Egyesült Királyságban a mai napig a 2. legtöbbet eladott lemez, megelőzi ezzel a híres Oasist is.
  • A Bad turné, ami 1987-89-ig tartott, minden idők legsikeresebb koncertturnéja volt.
  • Az 1984-es Grammy-díjkiosztó gálán egy este 7 díjat nyert, amit se előtte sem utána senki sem múlt felül.
  • A Guinness Books of World Records szerint minden idők legtöbb pénzt kapó reklámembere Michael Jackson, aki a Pepsitől 4 reklámért 12 millió dollárt kapott.
  • A Guinness Books of World Records szerint minden idők legnagyobb szerződése a szórakoztatóiparban Michael Jackson nevéhez kötődik. Az egyezséget a 90-esévek elején kötötte meg a Sonyval, s értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt.
  • 1983-ban Michael lett az első olyan művész, aki ugyanabban az időben uralta a Billboard lista rockalbumok, rockkislemezek, R&B-albumok és R&B-kislemezek részét.
  • A Jackson 5 volt az első csapat, amelynek 4 egymást követő dala lett listavezető sláger.
  • A Blood on the Dance Floor album, amely szinte egyáltalán nem kapott reklámot, s a sajtó alaposan lehúzta, minden idők legtöbb példányszámban elkelt remixlemeze.

Források és jegyzetek

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Jackson (énekes, 1958–2009) témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap