„Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
jav
19. sor: 19. sor:
| főiskola =
| főiskola =
| drafthely = 138.
| drafthely = 138.
| draftév = [[1983-as NHL Amatőr Draft|1983]]
| draftév = [[1983-as NHL Draft|1983]]
| draftcsapat = [[Montreal Canadiens]]
| draftcsapat = [[Montreal Canadiens]]
| liga =
| liga =

A lap 2009. június 8., 00:21-kori változata

Vlagyiszlav Tretyak
Teljes névVlagyiszlav Alekszandrovics Tretyak
Születési dátum1952. április 25. (71 éves)
Születési helyOrugyevo, Szovjetunió Szovjetunió
NemzetiségOrosz
Magasság183 cm cm
Testsúly91 kg kg
Csapatadatok
Posztkapus
Mezszám20
Jelenlegi csapatavisszavonult
Korábbi csapataCSZKA Moszkva
NHL-draft138., 1983, Montreal Canadiens
Válogatottság
Válogatott csapatÉvek
Szovjetunió1969-1984
Díjak, elismerések
Olimpiai bajnok: 3

Világbajnok: 10
VB legjobb kapusa: 3
VB All-star: 3
Szovjet MVP: 5

Szovjet All-star: 15
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak témájú médiaállományokat.

Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyak (oroszul: Владисла́в Алекса́ндрович Третья́к) (Orugyevo, Moszkvai terület, Szovjetunió, 1952. április 25. – ) egykori szovjet jégkorongozó, kapus. Háromszoros olimpiai és tizszeres világbajnok. A jégkorong történetének egyik legjobb kapusa. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség 100 éves évfordulóján megtartott szavazáson beválaszották a 100 év legjobb hat játékosa közé. A Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja, az Orosz Jégkorong Szövetség elnöke.

A kezdeti évek

Tretyak édesanyja középiskolai testneveléstanár, apja orosz irodalomtanár volt. A gyermek Tretyak kezdetben testvéreihez hasonlóan úszott, de kiemelkedett több sportban is. Késöbb, mint sok vele hasonló koru szovjet gyermek, ő is jégkorongozni kezdett. Tizenegy évesen került a CSZKA Moszkva jégkorong csapatához. Első edzője Vitalij Erfilov volt.

A pályafutás

Annak ellenére, hogy Tretyak 11 éves kora elött nem szerepelt jégkorong mérkőzésen, már 1971-ben ismert játékos volt a Szovjetunióban, amikor a szovjet bajnokság első all-star csapatába került. A kövekező évben már a téli olimpián szerepelhetett hazája válogatottjában, ahol aranyérmet szerzett.

Tretyak a nemzetközi jégkorong életben ismerté az 1972 szepemberében rendezett Summit Series, kanadai profik-szovjet mérkőzéssorozaton nyújtott kiváló teljesítményével vált. Tretyakot remek teljesítménye után több NHL-es csapat is szerette volna megszerezni, végül a Montreal Canadiens 1983-ban draftolta, de a szovjet vezetés megakadályozta a kapus tengerentúlra való igazolását.

Tretyak a szovjet együttes egyik sztárjaként segítette csapatát aranyéremhez 1976-ban és 1984-ben a téli olimpián és az 1981-es Kanada Kupán, további tiz világbajnoki és kilenc európa-bajnoki cím birtokosa.

Az 1980. évi téli olimpiai játékok jégkorong tornáján, melyet az amerikai csak csoda a jégen (miracle on ice) neveznek Tretyak egy biztosnak hitt aranytól esett el. A kapust Viktor Tyihonov edző lecserélte az USA elleni mérkőzésen, amely a játékosok elmondása szerint a mérkőzés fordulópontjának bizonyult. A szovjetek 4-3-as vereségükkel csak második helyen végeztek.

Bár csak 32 éves volt és bizonyára még több éven át képes lett volna a világszinvonalú játékra, de 1984-ben Tretyak visszavonult a jégkorongtól.

A visszavonulás után

Tretyak felesége, Tatyana, orosz irodalom tanár. Gyermekeik Dimitrij fogorvos és Irina pedig ügyvéd. Unokája Makszim, akiről Tretyak reméli, hogy egyszer majd a nyomdokaiba léphet jégkorongozóként.

1990-ben Mike Keenan a Chicago Blackhawks edzője felkérte, hogy kapusedzőként segítse munkáját. Az évek során Tretyak olyan kapusokat edzett, mint Ed Belfour, Dominik Hašek, Jocelyn Thibault és Martin Brodeur. Jelenleg Tretyak kapus tanácsadó a Chicagonál

Tretyakot a szovjet érában kitüntették a Lenin-renddel és a és a Munka vörös zászlaja érdemrenndel. 1989-ben első szovjet játékosként beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába. 2000-ben a XX. Század legjobb orosz játékosának választották. 2003-ban az egységes Oroszország párt jelöltjeként az Állami Dumaban a Szaratovi terület képviselője lett. Elnöke lett a Duma Sport és Ifjusági Bizottságának. Mindeközben folytatta a jégkorong szakoktatást Észak-Amerikában és Oroszországban.

2006 április 25.-én az orosz jégkorong szövetség elnökének választották 93 szavazattal és három tartozkodással.

Elismerései

  • 1971 és 1984 között 14 alkalommal beszavazták a szovjet bajnokság legjobb csapatába.
  • 13 szovjet bajnoki cím birtokosa a CSZKA Moszkva csapatával.
  • 5 alkalommal a bajnokság legjobb játékosának választották.
  • 1978-ban Lenin-renddel tüntették ki.
  • Az első olyan játékos aki annak ellenére, hogy nem szerepelt Észak-Amerikában, mégis beválasztottták a Jégkorong Hírességek Csarnokába

Külső hivatkozások