„Iszapkő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
→‎Megnevezései: siltstone magyarítása
14. sor: 14. sor:


== Megnevezései ==
== Megnevezései ==
A magyar elnevezése összetételtől függő: lehet ''agyagos homokkő'' vagy ''homokos agyagkő''. Az angol nyelvű irodalom nem a ''claystone'' vagy ''sandstone'' szavakból képzi, hanem önállóan '''siltstone''' névvel látja el.
A magyar elnevezése összetételtől függő: lehet ''agyagos homokkő'' vagy ''homokos agyagkő''. Az angol nyelvű irodalom nem a ''claystone'' vagy ''sandstone'' szavakból képzi, hanem önállóan '''siltstone''' (= iszapkő) névvel látja el.


[[Kategória:Kőzetek]]
[[Kategória:Kőzetek]]

A lap 2009. június 4., 21:55-kori változata

Aleurolit a utahi Carmel Aleurolit Formációból, a júra időszak közepéről

Az aleurolit üledékes kőzet, melynek szemcseméret-tartománya az agyag és homok frakcióba esik.

Keletkezése

Az aleurolit aleuritnak nevezett kőzetlisztből áll. Ez legtöbbször folyóvízben keletkezik és iszap formájában rakódik le, de szárazföldi képződése is ismert. Magyar terminológia szerint a homok-frakció 2 mm és 0,02 mm közötti, az agyag 0,02 mm alatti szemcseméretű. (Egyes országok meghatározása némiképp változhat.) Az aleurit az agyag- és homok-frakciót keverve tartalmazza.

Fájl:Monument Valley-Four Corners.jpg
Vörös aleurolitból álló sziklák a Monument-Valley területén

Keletkezése erózióhoz köthető. A vízben felhalmozott törmelék kerekített szemcsékből áll, a szél által hordott pedig szögletes. A lerakódó aleurit nyomás és/vagy cementáló anyag hatására összeáll. Attól kezdve beszélünk aleurit helyett aleurolitról, amikor a szél vagy a víz már nem képes önállóan tovább hordozni a szemcséket.

Megjelenése

Rendkívül sokféle megjelenése lehetséges, ami az összetételétől és a cementáció fokától függ. Előfordulása az egészen laza szerkezettől a kemény, burkolásra is alkalmas változatig terjed. Összetételében a homokok és az agyagok minden lehetséges változata megjelenhet.

Szerkezete a keletkezés körülményeitől függő. Lehet felismerhető szerkezet nélküli, rétegzett (a rétegződés minden lehetséges változatával), ezenkívül palás is, amennyiben nagy nyomáson rétegessé válik.

Megnevezései

A magyar elnevezése összetételtől függő: lehet agyagos homokkő vagy homokos agyagkő. Az angol nyelvű irodalom nem a claystone vagy sandstone szavakból képzi, hanem önállóan siltstone (= iszapkő) névvel látja el.