„Erebosz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a kat
Syp (vitalap | szerkesztései)
interwikik
1. sor: 1. sor:
Eredetileg az ősi sötétség, [[Khaosz]] gyermeke, aki szintén az ősi sötétség megtestesítője volt. A legendák szerint Erebosz együtt született [[Nüx]]szel, az éjszakával. Gyermekei közé tartozik [[Aéthér]], a mennyboltot megtestesítő istenség, [[Heméra]], a nappal istennője és egyes források [[Kharón]]t, az alvilág révészét is gyermekei közé sorolják.
'''Erebosz''' a [[Görög mitológia|görög mitológiában]] az ősi sötétség, [[Khaosz]] gyermeke, aki szintén az ősi sötétség megtestesítője volt. A legendák szerint Erebosz együtt született [[Nüx]]szel, az éjszakával. Gyermekei közé tartozik [[Aéthér]], a mennyboltot megtestesítő istenség, [[Heméra]], a nappal istennője és egyes források [[Kharón]]t, az alvilág révészét is gyermekei közé sorolják.

<br>Később Erebosz, mint az ősi sötétség lekerült az alvilágba. A [[Tartarosz]] fölötti túlvilági részt nevezték az idő múlásával Erebosznak. Ide is bűnös lelkek jutottak le, de a tisztító tűzben volt lehetőségük, hogy akár az [[elízium]]i mezőkre kerüljenek. A mítosz szerint Erebosz és Nüx gyermeke volt [[Erósz]] is.
Később Erebosz, mint az ősi sötétség lekerült az alvilágba. A [[Tartarosz]] fölötti túlvilági részt nevezték az idő múlásával Erebosznak. Ide is bűnös lelkek jutottak le, de a tisztító tűzben volt lehetőségük, hogy akár az [[elízium]]i mezőkre kerüljenek. A mítosz szerint Erebosz és Nüx gyermeke volt [[Erósz]] is.


[[Kategória:Görög mitológia]]
[[Kategória:Görög mitológia]]

[[en:Erebus]]
[[bg:Ереб]]
[[cs:Erebos]]
[[da:Erebos]]
[[de:Erebos]]
[[et:Erebos]]
[[el:Έρεβος (μυθολογία)]]
[[es:Érebo]]
[[fr:Érèbe]]
[[it:Erebo]]
[[lb:Erebos]]
[[lt:Erebas]]
[[nl:Erebus]]
[[ja:エレボス]]
[[pl:Ereb]]
[[pt:Erebus (mitologia)]]
[[ro:Erebus]]
[[ru:Эреб]]
[[fi:Erebos]]
[[sv:Erebos]]
[[tr:Erebus]]
[[zh:厄瑞玻斯]]

A lap 2006. április 29., 17:34-kori változata

Erebosz a görög mitológiában az ősi sötétség, Khaosz gyermeke, aki szintén az ősi sötétség megtestesítője volt. A legendák szerint Erebosz együtt született Nüxszel, az éjszakával. Gyermekei közé tartozik Aéthér, a mennyboltot megtestesítő istenség, Heméra, a nappal istennője és egyes források Kharónt, az alvilág révészét is gyermekei közé sorolják.

Később Erebosz, mint az ősi sötétség lekerült az alvilágba. A Tartarosz fölötti túlvilági részt nevezték az idő múlásával Erebosznak. Ide is bűnös lelkek jutottak le, de a tisztító tűzben volt lehetőségük, hogy akár az elíziumi mezőkre kerüljenek. A mítosz szerint Erebosz és Nüx gyermeke volt Erósz is.