„Szinoptikusok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
butaság eltávolítva a lábjegyzetből, helyette a kifejezés helyesírásának magyarázata
AsgardBot (vitalap | szerkesztései)
Bot: <references /> cseréje {{források}}-ra
18. sor: 18. sor:


==Jegyzetek==
==Jegyzetek==
{{források}}
<references/>


==Források==
==Források==
* A ''Magyar Katolikus Lexikon'' [http://lexikon.katolikus.hu/S/szinoptikus%20k%C3%A9rd%C3%A9s.html Szinoptikus kérdés] szócikke
* A ''Magyar Katolikus Lexikon'' [http://lexikon.katolikus.hu/S/szinoptikus%20k%C3%A9rd%C3%A9s.html Szinoptikus kérdés] szócikke
{{csonk-kereszténység}}
{{csonk-kereszténység}}

[[Kategória:Biblia]]
[[Kategória:Biblia]]

A lap 2009. május 28., 04:51-kori változata

A szentírástudomány szinoptikus kérdés[1] névvel azt a problémakört illeti, amely az első három kánoni evangéliumMáté, Márk és Lukács, vagyis az ún. szinoptikus evangéliumok – keletkezéstörténetére, ezen belül is a három írás egymáshoz való viszonyára vonatkozik. A görög eredetűés alapjául az a megfigyelés szolgál, hogy e három evangélium oly mértékben hasonlít egymásra – különösen ha figyelembe vesszük a Jánostól való különbözőségüket –, hogy szövegüket akár egymás mellé is lehet írni három hasábban, amely így együtt olvasható (szinoptikus). Az azonosság azonban az éremnek csak az egyik oldala: a három szöveg között emellett komoly eltérések, mi több, ellentmondások is megfigyelhetők. A szinoptikus kérdés megfelelő magyarázatául csakis olyan modell fogadható el, amely mind az egyezőségekre, mind az eltérésekre kellő indokkal szolgál.

A szinoptikusok közötti hasonlóságok

  • statisztikai adatok
  • nagy szerkezet
  • kis szerkezet
  • szó szerinti egyezések

A szinoptikusok közötti eltérések

  • szerkezeti
  • szöveg szerinti az azonos helyeken

Magyarázatok

A szinoptikus kérdésre adott válaszok közül ma az egyik legáltalánosabban elfogadott az ún. kétforrás-elmélet, ill. annak különböző variánsai. Az elmélet röviden azt állítja, hogy a legkorábbi evangélium Mk vol. Ez, valamint az ettől független, Q-nak nevezett őskeresztény dokumentum szolgált forrásául – egymástól függetlenül – mind Mt-nak, mind Lk-nak.

Jegyzetek

  1. A kifejezés helyesírásáról: a gyakorlatban viszonylag következetesnek mondható különírásának a szinoptikus jelző ’a szinoptikus evangéliumokkal kapcsolatos’ értelemben való felfogása indokolja.

Források