„Tartománynév” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
21. sor: 21. sor:


==Legfelső szintű tartománynevek==
==Legfelső szintű tartománynevek==
{{Fő|Legfelső szintű tartomány}}
Jelenleg a hivatalosan, globálisan elérhető ''interneten'' az alábbi – nem egyetlen országhoz kötött – [[legfelső szintű tartomány|legfelsőbb szintű tartománynevek]] használhatóak:
Jelenleg a hivatalosan, globálisan elérhető ''interneten'' az alábbi – nem egyetlen országhoz kötött – [[legfelső szintű tartomány|legfelsőbb szintű tartománynevek]] használhatóak:
{{GTLD}}
{{GTLD}}

A lap 2009. május 21., 15:54-kori változata

Egy tartománynév (angolosan domainnév, illetve doménnév) egy számítógép egyedi neve az interneten, mely megkülönbözteti a többitől. A tartománynevek csupán címkék melyeket a nehezen megjegyezhető IP-címek helyett használhatunk.

A tartományneveket gyakran összekeverik a weblapokkal, webhelyekkel, a webcímekkel (URL) vagy az internetes szolgáltatásokkal, melyek az adott néven (pontosabban az adott névvel elérhető számítógépen) érhetőek el. A tartományneveknek nincs szoros köze a neveken elérhető szolgáltatásokhoz (mint ahogy a házszámoknak sincs például közük ahhoz, hogy a házban pékség vagy nyomda üzemel).

A tartománynév (domainnév) leírása

A domén a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az Internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció (adatátvitel) ezen címek között zajlik és a Világháló az információközvetítő szupersztráda szerepét tölti be. A domén-nevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé. A domén-nevek – végződésük alapján – alapvetően két nagy csoportba oszthatók: nemzetközi fődomének és nemzeti domének. A nemzetközi fődomének (Top Level Domain – Legfelső szintű tartomány) közé tartozik például a .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a .net (hálózatot – network-öt jelöl) vagy épp a .org (szervezet) kiterjesztésű doménvégződések. A nemzeti domének végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések, lásd: .hu – Magyarország, .at – Ausztria, .de – Németország, .fr – Franciaország vagy távolabbra tekintve: .jp – Japán. A doméneket speciális alkalmazások (DNS – névszerverek) tartják számon és böngészés alkalmával azonosítják, párosítják a hozzá tartozó IP-címmel. Amennyiben a domén mögött Internetes tartalom (honlap) van, a doménhez tartozó, tárhelyen lévő kezdőlapot (index.html vagy index.php, stb.) a szerver kiszolgálója elküldi a világháló segítségével a böngésző számítógépére és a honlap megjelenik a monitoron. Forrás: [1] Az oldal üzemeltetője által engedélyezve.

A tartománynevek felépítése

A tartománynevek rendszerének felépítése hierarchikus, vagyis a nevek részei közül egyesek alá vannak rendelve a név más részeinek. Hagyományosan a nevek a legalacsonyabb szintű elemmel kezdődnek, ami alá van rendelve az azt követő elemnek, ami az őt követőnek, és így tovább. Az elemeket ponttal választjuk el.

Példa

Jelen esetben legyen a példa a hu.wikipedia.org cím:

  • Az org a legfelső szintű tartomány (TLD), mely alá általában szervezetek (angolul organization) regisztrálják neveiket.
  • Ezalatt a wikipedia második szintű tartomány (SLD) helyezkedik el, mely általában a tartománynév tulajdonosára jellemző (cégnév, személynév, terméknév, védjegy stb.). Ez jelen esetben a Wikipédia.
  • A hu az előbb említett wikipedia.org alá tartozó számítógépet jelöli, vagyis a „Wikipédia szervezet” egy „hu” nevű gépét. Ennek a résznek (tehát az SLD alá rendelt tagnak) a neve állomásnév (hostname, hostnév).

Mindezen tagok együtt (hu.wikipedia.org formában) kijelölnek egy számítógépet, melynek címe ebből a névből meghatározható, és így a gépen levő szolgáltatásokat igénybe lehet venni (például a rajta elérhető webszervert, ami a Wikipédia weblapok tartalmát szolgáltatja).

A tartománynévrendszer működése

Legfelső szintű tartománynevek

Jelenleg a hivatalosan, globálisan elérhető interneten az alábbi – nem egyetlen országhoz kötött – legfelsőbb szintű tartománynevek használhatóak:

Lásd még