„Dennis Nilsen” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
lektor be
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: pt:Dennis Andrew Nilsen
27. sor: 27. sor:
[[fr:Dennis Nilsen]]
[[fr:Dennis Nilsen]]
[[no:Dennis Nilsen]]
[[no:Dennis Nilsen]]
[[pt:Dennis Andrew Nilsen]]
[[ru:Нильсен, Деннис]]
[[ru:Нильсен, Деннис]]
[[sv:Dennis Nilsen]]
[[sv:Dennis Nilsen]]

A lap 2009. május 4., 01:57-kori változata

Dennis Nilsen (Fraserburgh, Skócia, 1945. november 23. -) brit sorozatgyilkos. 15 férfit ölt meg londoni lakásában 1978 és 83 között.

Életrajz

Gyermekkora

Dennis Nilsen 1945. november 11-én született Londonban. Apja alkoholista norvég katona volt. Az anyja, Betty Whyte, 8 év után elvált férjétől, és azután a nagyszülőknél laktak. Dennis erősen kötődött a nagyapjához, halála teljesen összetörte. Anyja újraházasodott, amikor 9 éves volt. Ekkor kezdett elmagányosodni, és egyre zárkózottabb lett. Saját bevallása szerint első gyilkosságának a magány volt a fő oka. „Kezdetben csak társaságot kerestem, és azt hittem, majd minden megoldódik.”

A gyilkosságok

Nilsen felhívta áldozatait a lakására (elsősorban fiatal fiúkat), hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek, majd leitatta és megfojtotta (nyakkendővel, vízzel) őket. A holtesteket általában azonnal megmosdatta, majd felöltöztette. Volt, amelyikkel hónapokig együtt aludt, majd feldarabolta őket, és fóliába csomagolva a padló alatt helyezte el a darabokat. Később (körülbelül fél év után) felnyitotta a padlót és a kertben elégette a részeket. Volt, akiket ezzel szemben megfőzött, vagy apró darabokban a WC-n keresztül próbált meg eltüntetni.

A szomszédok hívatták a szerelőket, amikor a WC-jük teljesen eldugult. A munkások húsdarabokat találtak a rendszerben, amelyekről feltételezték, hogy állati maradványok lehetnek. Azonban az elemzés kimutatta, hogy a rothadt szerves anyag, emberi testből származik. A rendőrség ekkor figyelt fel először Nilsenre.

A nyomozás során rengeteg további emberi maradványt találtak a lakásban. A padló alatt, a konyhaszekrényben, de a kertben is. Nilsen készséggel megmutatta korábbi lakásában is az elrejtett testrészeket. A pszichológiai tesztek egyértelműen kimutatták, hogy nem épelméjű.

A rendőrségnek bevallotta: 15 férfi meggyilkolásában bűnös. Vallomásaiban szívesen beszélt az esetekről, és hihetetlen részletességgel tárta a nyomozók elé tetteit. Élvezte, hogy az emberek borzonganak a történetén. Sok mindent a rendőrök el se hittek, amíg nem találtak minden nyomot úgy, ahogy azt leírta. Áldozatairól még képeket is rajzolt.

A tárgyalás

1983. november 4-én Dennis Nilsent a bíróság bűnösnek találta 6 férfi meggyilkolásában (bár saját bevallása szerint 15 férfit ölt meg) és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.