„Bangha Imre” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Mjenoe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „'''Bangha Imre''' ( Győr, 1967. március 7.) Indológus. Győrben született és iskoláit is ebben a városban kezdte. 1986-ban érettségizett a győri [[Czuczor G…”
 
a belsőhiv
1. sor: 1. sor:
'''Bangha Imre''' ( [[Győr]], 1967. március 7.) Indológus.
'''Bangha Imre''' ( [[Győr]], 1967. március 7.) Indológus.
Győrben született és iskoláit is ebben a városban kezdte. 1986-ban érettségizett a győri [[Czuczor Gergely Bencés Gimnázium]]ban. majd Jelentkezett az ELTE magyar szakára, ahol a második évben felvette az indológia szakot. Az egyetem elvégzése után pályázat útján India ösztöndijasaként a Indiában a Santiniketan-i Egyetemen készítette doktori értekezését. Majd itt is doktorált 1998-ban. Ezután számos kutatást végzett India számos városában, és publikációkat jelentetett meg az indiai költészet témakörében. Elsőként fordította magyar nyelvre [[Mirá Bái]] verseit.
Győrben született és iskoláit is ebben a városban kezdte. 1986-ban érettségizett a [[Győri bencés gimnázium]]ban. majd Jelentkezett az ELTE magyar szakára, ahol a második évben felvette az indológia szakot. Az egyetem elvégzése után pályázat útján India ösztöndijasaként a Indiában a Santiniketan-i Egyetemen készítette doktori értekezését. Majd itt is doktorált 1998-ban. Ezután számos kutatást végzett India számos városában, és publikációkat jelentetett meg az indiai költészet témakörében. Elsőként fordította magyar nyelvre [[Mirá Bái]] verseit.


Tanított a [[De Monfort University]] - n [[Leicester]]ben, illetve, jelenleg is az [[University of Oxford]] tanára valamint a [[Sapientia Egyetem]] [[Kőrösi Csoma Sándor]] Intézetének vezetője [[Csikszeredában]] [[Romániában]].
Tanított a [[De Monfort University]] - n [[Leicester]]ben, illetve, jelenleg is az [[University of Oxford]] tanára valamint a [[Sapientia Egyetem]] [[Kőrösi Csoma Sándor]] Intézetének vezetője [[Csíkszereda|Csikszeredában]] [[Románia|Romániában]].


Iskolák:<br>
Iskolák:<br>
[[Czuczor Gergely Bencés Gimnázium]] Győr 1982-1986<br>
[[Győri bencés gimnázium|Czuczor Gergely Bencés Gimnázium]] Győr 1982-1986<br>
[[ELTE]] Magyar - Indológia Budapest 1987-1993<br>
[[ELTE]] Magyar - Indológia Budapest 1987-1993<br>
1995 - 1998 [[India]] ösztöndijasa, doktorál hindiből [[Santiniketan]]-ban Indiában
1995 - 1998 [[India]] ösztöndijasa, doktorál hindiből [[Santiniketan]]-ban Indiában

A lap 2009. április 29., 09:07-kori változata

Bangha Imre ( Győr, 1967. március 7.) Indológus. Győrben született és iskoláit is ebben a városban kezdte. 1986-ban érettségizett a Győri bencés gimnáziumban. majd Jelentkezett az ELTE magyar szakára, ahol a második évben felvette az indológia szakot. Az egyetem elvégzése után pályázat útján India ösztöndijasaként a Indiában a Santiniketan-i Egyetemen készítette doktori értekezését. Majd itt is doktorált 1998-ban. Ezután számos kutatást végzett India számos városában, és publikációkat jelentetett meg az indiai költészet témakörében. Elsőként fordította magyar nyelvre Mirá Bái verseit.

Tanított a De Monfort University - n Leicesterben, illetve, jelenleg is az University of Oxford tanára valamint a Sapientia Egyetem Kőrösi Csoma Sándor Intézetének vezetője Csikszeredában Romániában.

Iskolák:
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Győr 1982-1986
ELTE Magyar - Indológia Budapest 1987-1993
1995 - 1998 India ösztöndijasa, doktorál hindiből Santiniketan-ban Indiában


Művei: Mirá Bái versei
The First Published Anthology of Hindi Poets - Thomas Duer Broughton jegyzetei alapján