„Lajstromjel” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
lektorálandó, sok az összekötő szöveg
a „Légi közlekedés” kategória eltávolítva (a HotCatet használva)
32. sor: 32. sor:
* A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának vonatkozó rendelkezései [[http://www.nkh.hu/repules/]]
* A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának vonatkozó rendelkezései [[http://www.nkh.hu/repules/]]


[[Kategória:Légi közlekedés|Lajstromjel]]


[[en:Aircraft registration]]
[[en:Aircraft registration]]

A lap 2009. április 8., 06:33-kori változata

A repülőgép lajstromjel ugyanazt a fogalmat takarja, mint a közúti közlekedésben résztvevő autóknál a rendszám. Itt is jellemző a gépet üzembentartó országra a lajstromjel egy része, a többi jelzés pedig a polgári légi közlekedésben résztvevő repülőgépet azonosítja az adott országon belül. A magyar lajstromjelek minden esetben a HA betűkkel kezdődnek és ezt követően egy kötőjellel elválasztva még három betű azonosítja magát a gépet.

Rádióforgalmazás

A lajstromjelet a belföldi kisgépes forgalomban a rádió-kommunikáció során a gépek egyértelmű azonosítására használják, a NATO fonetikus ábécének megfelelően meghatározott szavakkal helyettesítve az angol ABC betűit.

Például a magyar HA-VER lajstromjel így hangzik a rádiózás során: Hotel Alfa Victor Echo Romeo.

Amennyiben az irányítást végző személy meggyőződik arról, hogy nincs a közelben hasonló lajstromjelű gép, úgy azzal ad engedélyt a rövidített jelzés használatára, hogy ő maga rövidít először. Ilyenkor a Magyarországon elfogadott szabályok szerint a kötőjel két oldalán álló egy-egy betű elhagyható. Az előbbi példában használt HA-VER lajstromjel ekkor úgy olvasandó, hogy: Hotel Echo Romeo. A pilóta magától nem kezdeményezheti a rövidítés használatát, csak akkor élhet vele, ha az irányító kezdi azt. Új helyszínre érkezéskor ismét köteles a teljes lajstromjelet használni.

Egyéb repülőgépek

Az előzőekben a motoros normál kategóriájú repülőgépek (helikopterek is) lajtromjelét láthattuk, de ezeken túlmenően a vitorlázógépek, hőlégballonok, ultrakönnyű kisgépek is rendelkeznek lajstromjellel. Ezen gépek esetében a HA- előtagot négy szám vagy négy betű követi, például: HA-1234 vagy HA-ABCD.

Érvényesség

A lajstromjel nem jár le, kötődik az adott repülőgéphez. A légialkalmasság lejártakor a lajstromjel tehát megmarad, de gép nem repülhet a következő felülvizsgálat illetve szervíz elvégzéséig. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tartja nyílván az egyes lajstromokat, illetve az azokhoz tartozó légialkalmassági időket. A használt lajstromjel akkor adható ki újra ha:

  • A repülőgépet tulajdonosa kivonatja a forgalomból, esetleg átregisztráltatja más országba,
  • A repülő-jármű javíthatatlan balesetet szenved,
  • Esetleg különleges okból lajstromcserét kérvényeznek rá,
  • Annyira kiöregszik, hogy inkább szétszedik és ezzel felszabadul az általa addig lekötött jelzés.

Más országok

Minden ország saját kódrendszert vezetett be, ahol a használati és rövidítési szabályok eltérőek. Az egyetlen kötöttség az országra jellemző előtag használata, amelyet táblázatokban foglalnak össze a légügyi hatóságok, és annak megfelelően adják ki az adott országban bejegyzett üzembentartók által üzemeltetett gépek lajstromjelét. [1] A megfelelő számú jelölési variációkat minden ország másképp biztosítja. Németország például a „D-ABCD” formát használja, Amerika pedig az „N123AB” formátumot. Az előbbinél a D- a kötelező változatlan alkotóelem, míg az utóbbinál az „N” betű. Az Amerikai lehet „N1234” formátumú is, náluk tehát az „N” betű kötelező az elején, ebből tudható, hogy a gép Amerikában van bejegyezve.

Hivatkozások

  1. Lajstrom-rövidítések - országkódok

Források

  • A hivatkozott táblázat anyaga saját gyűjtőmunka eredménye
  • A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának vonatkozó rendelkezései [[1]]