„Mesterséges szív” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „'''Mesterséges szív.:''' A mesterséges szív gondalata elsősorban onnan ered,hogy ennek alkalmazásakor nincsen szükség immunsuppressióra. A mesterséges szívtő…”
(Nincs különbség)

A lap 2009. április 7., 20:43-kori változata

Mesterséges szív.:

A mesterséges szív gondalata elsősorban onnan ered,hogy ennek alkalmazásakor nincsen szükség immunsuppressióra. A mesterséges szívtől a következő fontosabb feltételeket teljesítését várjuk el.: -hatásos pumpafunkciót lásson el, megfelelővolument produkáljon; -karbantartás és javítás nélkül hosszú ideig működőképes legyen; -minden anyagfaradás miatt bekövetkező mechanikus hiba megelőzhető legyen; -megbízható,kis ellenállású billentyűk legyenek beleépítve; -ne károsítsa a vérnek sem az alakelemeit, sem a plazma fehérjéit; -megfelelő energiaforrással rendelkezzék, amely elég erős legyen ahhoz ,hogy kb.10 watt teljesítményt produkáljon.

Az eddigi készített mesterséges szívek merev kagylóba helyezett puha Silastic gumiból vagy polyurethanból készült kamrákból lettek összeállítva. A merev kagyló és a puha kamra közötti térbe belenyomott és kiszívott levegővel vagy más gázzal lehet működésben tartani a mesterséges szívet. Azt is figyelembe kell venni,hogy a szív hatalmas energiát használ fel.Egy év alatt kb.50 milliószor húzódik össze. Ez alatt az egy év alatt kb.5 millió mkp (méterkilopond) munkát végez. Minthogy egy ilyen szerkezet hatásfoka nem több 10%-nál, ezért egy év alatt a mesterséges szívnek kb. 50 millió mkp energia az igénye. Ezt a hatalmas energiamennyiséget valószínűleg csak atomenergiával lehet előteremteni.

A mesterséges szív kidolgozásában-világviszonylatban- a legnagyobb eredményekkel eddig De Bakey büszkélkedhet. Neki már sikerült külső energiaforrással borjúkat mesterséges szív segítségével heteken át életben tartania.