„Kauai” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
formázás, infobox
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: bg, ca, cs, de, es, et, fa, fi, fr, haw, he, hi, id, it, ja, ko, la, lt, nl, nn, no, pl, pt, ru, simple, sv, uk, zh
67. sor: 67. sor:


[[en:Kauai]]
[[en:Kauai]]
[[bg:Кауаи]]
[[ca:Kauai]]
[[cs:Kauai]]
[[de:Kauaʻi]]
[[es:Kauai]]
[[et:Kauai]]
[[fa:کائوآئی]]
[[fi:Kauai]]
[[fr:Kauai]]
[[haw:Kaua‘i]]
[[he:קאואיי]]
[[hi:कवाई]]
[[id:Kauai]]
[[it:Kauai]]
[[ja:カウアイ島]]
[[ko:카우아이 섬]]
[[la:Kauai]]
[[lt:Kauai]]
[[nl:Kauai]]
[[nn:Kauai]]
[[no:Kauai]]
[[pl:Kaua'i]]
[[pt:Kauai]]
[[ru:Кауаи]]
[[simple:Kauai]]
[[sv:Kauai]]
[[uk:Кауаї]]
[[zh:考艾岛]]

A lap 2009. március 23., 20:02-kori változata

é. sz. 22° 05′, ny. h. 159° 30′ Sablon:Sziget

Kauai a Hawaii-szigetek nyolc nagy szigetének egyike, Niihau után a legészakabbi. A sziget az Egyesült Államok 24. legnagyobb szigete. Vulkáni eredetű, az 1598 m magas Kawaikini vulkán hozta létre. Jól termő sziget, többnyire cukornádat termesztenek rajta. Beceneve: Kert-sziget. Itt találhatóak az első petroglifák, vagyis kőbe vésett szimbolikus jelek, amiket még a polinézek hagytak hátra (ilyen jelek találhatóak Mauin is).

Történelme

A monda szerint a szigetet egy polinéz hajós fedeszte fel, aki a helyet kedvenc fiáról nevezte el. Ez alatt Kauai királya Kaumualii volt, a Hawaii királyság uralkodója pedig Kamehameha volt. Kauainak és apjának Niihaunak még sikerült utolsónak Hawaii-hoz csatlakozniuk. Kamehameha ekkor kezdte el támadni a Kauai-szigetet. Kétszer támadt nagy hajókkal és kenuval, de mind a kétszer kudarcot vallott. Először a nagy vihar miatt aztán meg a járvány miatt. Később Kaumualii saját maga csatlakozott Hawaiihoz, hogy így megakadályozza a támadásokat.

James Cook kapitány 1778-ban talált rá elsőként Kauai szigetére.

Földrajza

A Hawaii-szigetek – így Kauai is – valójában egy tengeralatti hegylánc csúcsai, melyet a földkéreg repedéseibõl 25 millió éven keresztül kiömlõ láva hozott létre. A sziget észak-déli irányban 53, kelet-nyugatiban 40 km széles

Kauai földje vörös színű, tengerpartján található a Na Pali azaz sziklás hegység. Ezen a szigeten találhatók a Waimea-kanyonok és a Waimea-folyó mellett a legszebb vízesés (Waimea régen a főváros volt ma már a főváros Lihue). Kauain találhatón a föld legcsapadékosabb hegye is, a Waialeale.

Éghajlata

Trópusi sziget, gyakran, akár naponta többször váltják egymást az esős és napos időszakok. Az időjárás nem ingadozó álltalában 20-30°C körül van a hőmérséklet, de télen is csak 5-10°C-al hűl le az idő.

A sok eső hatására kialakult dús növényzet és a dús erdők miatt sokan nevezik kert-szigetnek is.

Érdekességek

Kauai kedvelt hely Hollywoodi filmek forgatásaként. Több mint 70 filmet forgattak ezen a helyen (Lilo & Stich vagy a Jurassic Park).

Források

Külső hivatkozások