„Mannit” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kozmetikai javítások
Ptbotgourou (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: en:D-Mannitol
96. sor: 96. sor:
[[Kategória:Cukoralkoholok]]
[[Kategória:Cukoralkoholok]]


[[en:Mannitol]]
[[en:D-Mannitol]]
[[de:Mannit]]
[[de:Mannit]]
[[es:Manitol]]
[[es:Manitol]]

A lap 2009. február 11., 15:51-kori változata

Mannit
IUPAC-név
(2R,3R,4R,5R)-Hexane-1,2,3,4,5,6-hexol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 87-78-5
PubChem 453
DrugBank APRD01083
ATC kód A06AD16, B05BC01 B05CX04
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H14O6
Moláris tömeg 182,172 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság ~7%
Metabolizmus máj (elhanyagolható)
Biológiai
felezési idő
100 perc
Kiválasztás vese (90%)
Terápiás előírások
Jogi státusz ? (HU)
Terhességi kategória C: (USA)
Alkalmazás Intravénás
Orális

A mannit (INN: mannitol) (más néven hexán-1,2,3,4,5,6-hexol vagy E421) a szorbit sztereoizomerje. Képlete: C6H8(OH)6. Először a virágos kőrisből (Fraxinus ornus) sikerült izolálni, melynek kérgéből néha édes nedv, manna (mannit) folyik , ezért szokták mannakőrisnek is nevezni. Élelmiszeripari és gyógyszerészeti felhasználása jelentős. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Mannitolum néven hivatalos.

Kémiai tulajdonságok

A mannit egy cukor-alkohol, mely a szervezetben lassan bomlik le. A glükóz redukciójával keletkezik, amikor annak aldehid-csoportja hidroxil-csoporttá alakul. Vizes oldatban lead egy hidrogén-iont, ezért enyhén savas kémhatású. A savas kémhatás ellensúlyozásához általában nátrium-hidrogénkarbonátot alkalmaznak. A mannit a biológiai membránokon nem képes áthatolni.

Felhasználása

Gyógyászatban

  • a gyógyászatban az agyban kialakult nagy nyomás csökkentésére, vazodilattátorként, és a víz + Na+ mennyiségének csökkentésére alkalmazzák (ezáltal csökkentve az extracelluláris folyadékmennyiséget)
  • a vér-agy gát áteresztőképességének növelésére is alkalmas, mert időszakosan csökkenti a kapillárisokat alkotó hámsejtek méretét (egyes gyógyszerek esetén, például az Alzheimer kór kezelésénél elengedhetetlen)
  • egyes tengeri élőlényekben előforduló ciguatoxin okozta mérgezés esetében csökkenti a tünetek intenzitását
  • egyes műtéteknél (például vénán keresztül bevezetett drótszálak esetén) az ezközök éles végét mannittal vonják be, így azok nem sértik fel a véna belső felszínét. A mannit idővel a vérben feloldódik, így mire az orvos a helyére vezette az eszközt, már nincs a végén mannit, így az szabadon használható.

Élelmiszeriparban

Élelmiszerekben elsősorban alacsony energiatartalmú édesítőszerként, valamint csomósodást gátló anyagként alkalmazzák E421 néven. Napi maximum beviteli mennyisége 160 mg/testsúlykg. Nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel.

Egyéb

Egyes tudatmódosító szerekben (például heroin, metamfetamin) megtalálható. Előfordulás a térfogat növelésével, és ebből fakadóan az egységnyi tömegű kábítószer hatásának csökkenésével jár.

Külső források