„Biztonságos szex” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a „Szexualitás” kategória eltávolítva; „Védekezés a nemi életben” kategória hozzáadva (a HotCatet használva)
Boyli (vitalap | szerkesztései)
13. sor: 13. sor:


==Naptár-módszer, hőmérőzés==
==Naptár-módszer, hőmérőzés==
Ez a két módszer ugyanazon az elven alapul: A [[menstruáció]]s ciklus azon szakaszában kerülni a közösülést, amikor a petesejtnek a legnagyobb esélye van a megtermékenyülésre. A naptárazás ezeket a napokat a menstruációs naptárból határozza meg, ami pontatlan is lehet, mivel ritka, hogy egy nőnek egyenletes ciklusai vannak, míg a hőmérőzés lényege, hogy egy hőmérővel megmérjük a reggeli testhőmérsékletet, mely ezeken a napokon eltér a normálistól. Mindkét módszer elég pontatlan, és egyáltalán nem véd a nemi úton terjedő betegségektől.
Ez a két módszer ugyanazon az elven alapul: A [[menstruáció]]s ciklus azon szakaszában kerülni a közösülést, amikor a petesejtnek a legnagyobb esélye van a megtermékenyülésre. Ez az időszak a peteérés, három napig szokott tartani. A naptárazás ezeket a napokat a menstruációs naptárból határozza meg, ami pontatlan is lehet, mivel ritka, hogy egy nőnek egyenletes ciklusai legyenek. A hőmérőzés lényege, hogy egy hőmérővel megmérjük a reggeli testhőmérsékletet, mely ezeken a napokon alacsonyabb a normálisnál. Mindkét módszer elég pontatlan, és egyáltalán nem véd a nemi úton terjedő betegségektől.


==Megszakított közösülés==
==Megszakított közösülés==

A lap 2009. február 3., 13:36-kori változata

Biztonságos szexnek nevezzük az olyan közösülést, amelyben a nemi betegségek tovaterjedésének, valamint a nem kívánt terhesség bekövetkezésének esélye minimális. A két eset ellen különböző védekezési módszerek ismertek.

Védekezési módszerek

Gumióvszer

Az gumióvszer egy vékony, latexgumiból készült rugalmas zsák, mely illeszkedik a hímvessző alakjához. Közösülés előtt a férfi a merev péniszre helyezi, mely ezek után mechanikai akadályt képez az ondónak és a spermiumoknak a hüvelybe kerülés ellen. A módszer előnye, hogy a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd, hátránya, hogy a szexuális élményt csökkentheti. Különböző fajták léteznek, síkosított verzió, bordázott verzió, etc. melyek az élmény javítását szolgálják.

Pesszárium

A pesszárium a gumióvszer női "megfelelője", egy vékony, vegyszerrel kezelt gumihártya, melyet a méhszájra kell helyezni közösülés előtt. A vegyszer (változó típusú de hasonló összetételű lehet), elpusztítja az ondósejteket, így viszont csak a nem kívánt terhesség ellen véd. Hátrányai is hasonlók, mint a gumióvszernek.

Fogamzásgátló tabletták

A modern fogamzásgátló tabletták a női hormonszintet változtatják meg. Sokféle van, a legtöbb a petesejt beágyazódását akadályozza meg a méh nyálkahártyájába, lehetetlenné téve a terhességet. Hátránya, hogy nem véd a nemi úton terjedő betegségektől, így csak megbízható partnerrel érdemes használni, ezenkívül, mivel hormonkészítmény, számos mellékhatása van. Csak nőgyógyász írhatja fel. Előnye, hogy a szexuális élményt nem csökkenti.

Naptár-módszer, hőmérőzés

Ez a két módszer ugyanazon az elven alapul: A menstruációs ciklus azon szakaszában kerülni a közösülést, amikor a petesejtnek a legnagyobb esélye van a megtermékenyülésre. Ez az időszak a peteérés, három napig szokott tartani. A naptárazás ezeket a napokat a menstruációs naptárból határozza meg, ami pontatlan is lehet, mivel ritka, hogy egy nőnek egyenletes ciklusai legyenek. A hőmérőzés lényege, hogy egy hőmérővel megmérjük a reggeli testhőmérsékletet, mely ezeken a napokon alacsonyabb a normálisnál. Mindkét módszer elég pontatlan, és egyáltalán nem véd a nemi úton terjedő betegségektől.

Megszakított közösülés

Ez a módszer abból áll, hogy a férfi a magömlés előtt eltávolítja a hímvesszőt a hüvelyből. Mivel ehhez megfelelő mennyiségű önuralom szükséges, és a közösülés során biztosan a hüvelybe kerülő előnedv is tartalmazhat hímivarsejteket, és a módszer nem véd a nemi úton terjedő betegségektől, elég kockázatos minden szempontból.