„Patricia Kaas” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kika (vitalap | szerkesztései)
jj
38. sor: 38. sor:


[[en:Patricia Kaas]]
[[en:Patricia Kaas]]
[[da:Patricia Kaas]]
[[de:Patricia Kaas]]
[[de:Patricia Kaas]]
[[eo:Patricia Kaas]]
[[eo:Patricia Kaas]]

A lap 2009. január 25., 11:44-kori változata

Patricia Kaas 2005-ben egy koncerten.

Patricia Kaas (Forbach, 1966. december 5. – ) francia énekesnő, sikereivel meghódította a nem frankofón nyelvterületet.

Patricia Kaas 1966. december 5-én a franciaországi Forbach-ban született és a német határ közelében lévő Stiring-Wendel-ben nőtt fel egy hét gyermekes családban, testvérei között ő a legfiatalabb. Édesanyja német, édesapja francia. Szülei segítségével a tehetséges Patricia 8 éves korától már koncerteket adott, Sylvie Vartan, Claude François és Mireille Mathieu dalaival valamint amerikai dalokkal is próbálkozott.

1979-től (13 évesen) a saarbrückeni kabaréban (Rumpelkammer) 7 évig szombatonként énekelt. Itt fedezte fel 1985-ben az ismert francia filmszínész, Gérard Depardieu, aki elhatározta, elkészítik Patricia első saját dalát, a Jalouse-t, ami megbukott.

Két évvel később Patricia Kaas találkozott Didier Barbelivien szövegíró-zeneszerzővel, aki neki ajándékozta Mademoiselle chante le blues – azaz Kisasszony blues-t énekel című dalt, ami 1987-ben tűnt fel a nagyközönség előtt Patricia előadásában, meghozva az énekesnő első sikerét.

Patricia Kaas 1988 és 1998 között milliós nagyságrendben adta el lemezeit, köszönhetően bájosságának és kivételesen szép, különleges hangjának, valamint az ismert kiváló zeneszerzőknek, köztük a már említett Didier Barbelivien-nek, François Bernheim-nek, valamint Jean-Jacques Goldman vagy Pascal Obisponak, akik fémjelzik Le Mot de passe 1999-es albumát.

A 2000-es évek kissé nehéznek bizonyultak a Claude Lelouch által rendezett And now…Ladies and Gentlemen című film bukásával, melyben Patricia Kaas első filmszerepét vállalta el Jeremy Irons oldalán. A kevesebb eladást produkáló Piano bar és Sexe fort című albumok is a 2000-es évek elején jelennek meg

Patricia 2007 végén tért vissza a stúdiókba, és 2008 novemberében jött ki legújabb, nyolcadik albuma, Kabaret címmel.

Albumok

  • Mademoiselle chante... (1988)
  • Scène de vie (1990)
  • Je te dis vous (1993)
  • Dans ma chair (1997)
  • Le Mot de passe (1999)
  • Piano Bar (2002)
  • Sexe fort (2003)
  • Kabaret (2008)

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Patricia Kaas témájú médiaállományokat.

Forrás

fr:Patricia Kaas