„Békepipa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a „Indiánok” kategória eltávolítva; „Indián népek” kategória hozzáadva (a HotCatet használva)
Opa (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A''' békepipa''' (kalumet)az [[amerika]]i [[indián]]ok a [[béke]]alkudozáskor a vezér (törzsfönök) hosszú cifra fapipára gyűjt, majd néhány szippantás után átadja a (küldötteknek)és a törzsek többi előkelőinek. Ez a szokás hasonlít a ''békepohárhoz'', amelyet a kibékült haragosok engesztelődésük, s [[barátság]]uk tartósságának jeléül isznak meg.
A''' békepipa''' (kalumet) az [[amerika]]i [[indián]]ok a [[béke]]alkudozáskor a vezér (törzsfönök) hosszú cifra fapipára gyűjt, majd néhány szippantás után átadja a (küldötteknek)és a törzsek többi előkelőinek. Ez a szokás hasonlít a ''békepohárhoz'', amelyet a kibékült haragosok engesztelődésük, s [[barátság]]uk tartósságának jeléül isznak meg.


==Forrás==
==Forrás==

A lap 2009. január 19., 14:04-kori változata

A békepipa (kalumet) az amerikai indiánok a békealkudozáskor a vezér (törzsfönök) hosszú cifra fapipára gyűjt, majd néhány szippantás után átadja a (küldötteknek)és a törzsek többi előkelőinek. Ez a szokás hasonlít a békepohárhoz, amelyet a kibékült haragosok engesztelődésük, s barátságuk tartósságának jeléül isznak meg.

Forrás

  • Révai Nagy Lexikona III. kötet 7. old. (Budapest, 1911)
  • Magyar Értelmező Kéziszótár (Budapest, 1972.) 106.o.