„Lamasszu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
3. sor: 3. sor:
==Szerepe==
==Szerepe==


A '''lamasszu''' szó előfordul olyan kifejezésekben, amikor világosan hasonmásra, szoborra utal, ami jelzés lehet arra, hogy itt a külső jelegzetességekben, külső vonásokban is megjelenő külső lélekfogalomról van szó. Ilyen módon a [[görögnyelv|görög]] [[eidolon]] fogalmához lehet hasonlítani, ami szobrot és az egyén hasonmását hordozó kísértetet is jelöl. Az [[angelosz]] kifejezésnek is van hasonló tartalma az [[Újszövetség]]ben (Ap. Csel. 12:15), ahol Péter „angyala” olyan, mint Péter és úgy beszél, mint ő. Ugyancsak hasonlít ez a fogalom az egyiptomi [[ka (lélek)|ka]] lélekfogalomra.
A '''lamasszu''' szó előfordul olyan kifejezésekben, amikor világosan hasonmásra, szoborra utal, ami jelzés lehet arra, hogy itt a külső jelegzetességekben, külső vonásokban is megjelenő külső lélekfogalomról van szó. Ilyen módon a [[görögnyelv|görög]] [[eidolon]] fogalmához lehet hasonlítani, ami szobrot és az egyén hasonmását hordozó kísértetet is jelöl. Az [[angelosz]] kifejezésnek is van hasonló tartalma az [[Újszövetség]]ben (Ap. Csel. 12:15), ahol Péter „angyala” olyan, mint Péter és úgy beszél, mint ő. Ugyancsak hasonlít ez a fogalom az egyiptomi [[ka (lélek)|ka]] lélekfogalomra. Elképzelhető, hogy démonformája kötődik a [[lamastu]] női démonhoz.


==Ábrázolása==
==Ábrázolása==

A lap 2009. január 18., 06:00-kori változata

A lamasszu (akkád a sumer lama alakból) a mezopotámiai négyes lélekfogalom egyik eleme, az ember jellemvonásainak hordozója. Az embernek a megszemélyesített nőnemű Lamasszu védőszellem adja át. Ellentétpárja a hímnemű sédu. A másik két lélekforma az ilu és istaru.

Szerepe

A lamasszu szó előfordul olyan kifejezésekben, amikor világosan hasonmásra, szoborra utal, ami jelzés lehet arra, hogy itt a külső jelegzetességekben, külső vonásokban is megjelenő külső lélekfogalomról van szó. Ilyen módon a görög eidolon fogalmához lehet hasonlítani, ami szobrot és az egyén hasonmását hordozó kísértetet is jelöl. Az angelosz kifejezésnek is van hasonló tartalma az Újszövetségben (Ap. Csel. 12:15), ahol Péter „angyala” olyan, mint Péter és úgy beszél, mint ő. Ugyancsak hasonlít ez a fogalom az egyiptomi ka lélekfogalomra. Elképzelhető, hogy démonformája kötődik a lamastu női démonhoz.

Ábrázolása

Források

A. Leo Oppenheim: Az ókori Mezopotámia. 2. kiad. Budapest: Gondolat. 1982. ISBN 963 281 151 8   Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5 

Commons:Category:Shedu
A Wikimédia Commons tartalmaz Lamasszu témájú médiaállományokat.