„AutoLISP” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Szerkesztő:Kaboldy/AutoLISP lapot átneveztem AutoLISP névre: Végleges szócikk cím
a „Programozási nyelvek” kategória hozzáadva (a HotCatet használva) +belső
1. sor: 1. sor:
Az '''AutoLISP''' a [[Lisp]] programnyelvnek egy változata, melyet az AutoCAD számítógéppel segített tervezőrendszer számára fejlesztettek ki. Az AutoLISP az AutoCAD programon belül használható és arra szánták, hogy [[makró]]kat lehessen készíteni vele a program testresazabása érdekében. Az AutoCAD program maga is tartalmazott AutoLISP-ben megírt részekkel. Az AutoLISP-en keresztül el lehet érni az AutoCAD teljes adatállományát változóit és parancsait, ezeket módosítani lehet és önálló, AutoCAD-en belül futó alkalmazásokat lehet készíteni vele. Az AutoCAD klónok egy részében is használhatók az AutoLISp makrók. Egyes autdek alkalmazásokban is használható az AutoLISP, például az ''[[Autodesk]] Map 3D'' és az ''[[Autodesk]] Architectural Desktop''. Az AutoCAD olcsó korlátozott képességű változatán az AutoCAD LT-n az AutoLISP nem működik.
Az '''AutoLISP''' a [[Lisp]] programnyelvnek egy változata, melyet az [[AutoCAD]] számítógéppel segített tervezőrendszer számára fejlesztettek ki. Az AutoLISP az AutoCAD programon belül használható és arra szánták, hogy [[makró]]kat lehessen készíteni vele a program testresazabása érdekében. Az AutoCAD program maga is tartalmazott AutoLISP-ben megírt részekkel. Az AutoLISP-en keresztül el lehet érni az AutoCAD teljes adatállományát változóit és parancsait, ezeket módosítani lehet és önálló, AutoCAD-en belül futó alkalmazásokat lehet készíteni vele. Az AutoCAD klónok egy részében is használhatók az AutoLISp makrók. Egyes autdek alkalmazásokban is használható az AutoLISP, például az ''[[Autodesk]] Map 3D'' és az ''[[Autodesk]] Architectural Desktop''. Az AutoCAD olcsó korlátozott képességű változatán az AutoCAD LT-n az AutoLISP nem működik.


== Példák ==
== Példák ==
26. sor: 26. sor:


== Története ==
== Története ==
Az AutoLISP-et az XLISP korai verziójából alakították ki. A programnyelvet az 1986. januárban kihozott AutoCAD 2.18 verzióban jelent meg és folyamatosan fejlesztették az 1995. februárban megjelent Release 13-ig. Ezután az Autodesk a további fejlesztéssel leállt, helyette a VBA, .NET és ObjectARX fejlesztéseket részesítette előnyben, de az AutoLISp továbbra is része volt a programnak és igen sok fejlesztés született általa. Az AutoLISP-et [[interpreter]] fordítja, és program üzemmód mellett kalkulátor üzemmódban is használható közvetlenül a parancssori adatmegadáskor.
Az AutoLISP-et az XLISP korai verziójából alakították ki. A programnyelvet az 1986. januárban kihozott AutoCAD 2.18 verzióban jelent meg és folyamatosan fejlesztették az 1995. februárban megjelent Release 13-ig. Ezután az Autodesk a további fejlesztéssel leállt, helyette a [[VBA]], [[Microsoft .NET|.NET]] és ObjectARX fejlesztéseket részesítette előnyben, de az AutoLISp továbbra is része volt a programnak és igen sok fejlesztés született általa. Az AutoLISP-et [[interpreter]] fordítja, és program üzemmód mellett kalkulátor üzemmódban is használható közvetlenül a parancssori adatmegadáskor.


A ''Visual-LISP'', az AutoLISP lényegesen továbbfejlesztett változata, mely integrált fejlesztő rendszert (IDE), [[debugger]]t, és [[compiler]]t is tartalmaz. Ezt az eszközt a Basis Softwere cég fejlesztette és az AutoCAD 2000-től a program részévé vált az AutoLISP helyett. Ez a program amellett, hogy a régi forrásnyelvi programok és egyéb eszközök használatát is lehetővé tette, VBA-szerű hozzáférést tett lehetővé az AUtoCAD objektum modelljéhez, reaktorjaihoz és általános ActiveX szolgáltatást nyújtott.
A ''Visual-LISP'', az AutoLISP lényegesen továbbfejlesztett változata, mely integrált fejlesztő rendszert (IDE), [[debugger]]t, és [[compiler]]t is tartalmaz. Ezt az eszközt a Basis Softwere cég fejlesztette és az AutoCAD 2000-től a program részévé vált az AutoLISP helyett. Ez a program amellett, hogy a régi forrásnyelvi programok és egyéb eszközök használatát is lehetővé tette, VBA-szerű hozzáférést tett lehetővé az AUtoCAD objektum modelljéhez, reaktorjaihoz és általános ActiveX szolgáltatást nyújtott.
36. sor: 36. sor:
*[http://www.steinvb.net/vldb/ A Visual LISP fejlesztők bibliája (angol)]
*[http://www.steinvb.net/vldb/ A Visual LISP fejlesztők bibliája (angol)]
*[http://myfeedback.autodesk.com/history/autocad_release_history.htm AutoCAD története (angol)]
*[http://myfeedback.autodesk.com/history/autocad_release_history.htm AutoCAD története (angol)]

[[Kategória:Programozási nyelvek]]


[[ar:أوتوليسب]]
[[ar:أوتوليسب]]

A lap 2009. január 15., 19:30-kori változata

Az AutoLISP a Lisp programnyelvnek egy változata, melyet az AutoCAD számítógéppel segített tervezőrendszer számára fejlesztettek ki. Az AutoLISP az AutoCAD programon belül használható és arra szánták, hogy makrókat lehessen készíteni vele a program testresazabása érdekében. Az AutoCAD program maga is tartalmazott AutoLISP-ben megírt részekkel. Az AutoLISP-en keresztül el lehet érni az AutoCAD teljes adatállományát változóit és parancsait, ezeket módosítani lehet és önálló, AutoCAD-en belül futó alkalmazásokat lehet készíteni vele. Az AutoCAD klónok egy részében is használhatók az AutoLISp makrók. Egyes autdek alkalmazásokban is használható az AutoLISP, például az Autodesk Map 3D és az Autodesk Architectural Desktop. Az AutoCAD olcsó korlátozott képességű változatán az AutoCAD LT-n az AutoLISP nem működik.

Példák

Az alábbi példák illusztrálják az AutoLISP használatát:

; parancssorba ''Hello World''-öt ír

(defun c:helloworld()
    (princ "\nHello World")
)

; téglalap rajzolása:

(defun c:teglalap ( / p1 hossz szelesseg w p2 p3 p4)
   (setq p1 (getpoint "\nKezdőpont: "))
   (setq hossz (getdist p1 "\nHossz: "))
   (setq szelesseg (getdist p1 "\nSzélesség: "))
   (setq w (getangle p1 "\nSzög: "))
   (setq p2 (polar p1 w hossz))
   (setq p3 (polar p2 (+(/ pi 2)w) szelesseg))
   (setq p4 (polar p3 (+ pi w) hossz))
   (command "_line" p1 p2 p3 p4 "_c") 
   (princ)
)

Története

Az AutoLISP-et az XLISP korai verziójából alakították ki. A programnyelvet az 1986. januárban kihozott AutoCAD 2.18 verzióban jelent meg és folyamatosan fejlesztették az 1995. februárban megjelent Release 13-ig. Ezután az Autodesk a további fejlesztéssel leállt, helyette a VBA, .NET és ObjectARX fejlesztéseket részesítette előnyben, de az AutoLISp továbbra is része volt a programnak és igen sok fejlesztés született általa. Az AutoLISP-et interpreter fordítja, és program üzemmód mellett kalkulátor üzemmódban is használható közvetlenül a parancssori adatmegadáskor.

A Visual-LISP, az AutoLISP lényegesen továbbfejlesztett változata, mely integrált fejlesztő rendszert (IDE), debuggert, és compilert is tartalmaz. Ezt az eszközt a Basis Softwere cég fejlesztette és az AutoCAD 2000-től a program részévé vált az AutoLISP helyett. Ez a program amellett, hogy a régi forrásnyelvi programok és egyéb eszközök használatát is lehetővé tette, VBA-szerű hozzáférést tett lehetővé az AUtoCAD objektum modelljéhez, reaktorjaihoz és általános ActiveX szolgáltatást nyújtott.

Első megjelenése óta többezer alkalmazás készült ezzel a fejlesztési eszközzel.

Külső hivatkozások