„Lajstromjel” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kat.+iw
polgári
1. sor: 1. sor:
A '''repülőgép lajstomjel''' ugyanazt a fogalmat takarja mint a közúti közlekedésben résztvevő autóknál a [[rendszám]]. Itt is jellemző a gépet üzembentartó [[ország]]ra a lajstromjel egy része, a többi jelzés pedig az adott [[repülőgép]]et azonosítja az adott országon belül. A [[Magyar]] lajstomjelek minden esetben a '''HA''' betűkkel kezdődnek, és ezt követően egy kötőjellel elválasztva még három betű azonosítja magát a gépet.
A '''repülőgép lajstomjel''' ugyanazt a fogalmat takarja mint a közúti közlekedésben résztvevő autóknál a [[rendszám]]. Itt is jellemző a gépet üzembentartó [[ország]]ra a lajstromjel egy része, a többi jelzés pedig az adott, polgári légiközlekedésbenrészt vevő [[repülőgép]]et azonosítja az adott országon belül. A [[Magyar]] lajstomjelek minden esetben a '''HA''' betűkkel kezdődnek, és ezt követően egy kötőjellel elválasztva még három betű azonosítja magát a gépet.


== Rádióforgalmazás ==
== Rádióforgalmazás ==

A lap 2009. január 4., 19:38-kori változata

A repülőgép lajstomjel ugyanazt a fogalmat takarja mint a közúti közlekedésben résztvevő autóknál a rendszám. Itt is jellemző a gépet üzembentartó országra a lajstromjel egy része, a többi jelzés pedig az adott, polgári légiközlekedésbenrészt vevő repülőgépet azonosítja az adott országon belül. A Magyar lajstomjelek minden esetben a HA betűkkel kezdődnek, és ezt követően egy kötőjellel elválasztva még három betű azonosítja magát a gépet.

Rádióforgalmazás

A lajstromjelet a belföldi kisgépes forgalomban a rádió-kommunikáció során a gépek egyértelmű azonosítására használják, a morzekód szócikkben meghatározott szavakkal helyettesítve az angol ABC betűit. A Magyar HA-VER lajstromjel például így hangzik a rádiózás során: Hotel Alfa Victor Echo Romeo. Amennyiben az irányítást végző személy meggyőződik arról, hogy nincs a közelben hasonló lajstromjelű gép, úgy azzal ad engedélyt a rövidített jelzés használatára, hogy ő maga rövidít először. Ilyenkor a Magyarországon elfogadott szabályok szerint a kötöjel két oldalán álló egy-egy betű elhagyható. Az előbbi példában használt HA-VER lajstomjel ekkor úgy olvasandó, hogy: Hotel Echo Romeo. A pilóta magától nem kezdeményezheti a rövidítés használatát, csak akkor élhet vele, ha az irányító kezdi azt. Új helyszínre érkezéskor, ismét köteles a teljes lajstromjelet használni, stb.

Egyéb repülőgépek

Az előzőekben a motoros normál kategóriájú repülőgépek (helikopterek is) lajtromjelét láthattuk, de ezeken túlmenően a vitorlázó gépek, hőlégballonok, ultrakönnyű kisgépek is rendelkeznek lajstromjellel. Ezen gépek esetében a HA- előtagot négy szám vagy négy betű követi, például: HA-1212 vagy HA-ABCD.

Más országok

Minden ország saját kódrendszert vezetett be, ahol a használati és rövidítési szabályok is eltérőek. Az egyetlen kötöttség az országra jellemző előtag használata, amelyet táblázatokban foglalnak össze a légiügyi hatóságok, és annak megfelelően adják ki az adott országban bejegyzett üzembentartók által üzemeltetett gépek lajstromjelét. [1]

Hivatkozások

  1. [1] Lajstrom-rövidítések - Országkódok

Források

  • A hivatkozott táblázat anyaga saját gyűjtőmunka eredménye
  • A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának vonatkozó rendelkezései [[2]]