„Lóantilopformák” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Peti610bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: bg:Конски антилопи
a →‎Megjelenés: helyesírás
45. sor: 45. sor:


=== Megjelenés ===
=== Megjelenés ===
A lóantilopformák alcsaládjának tagjai mind a nagy, robosztus felépítésű [[antilop]]ok közé tartoznak. A [[biológiai nem|nemek]] színezetüket tekintve többnyire hasonlóak – az egyetlen kivétel a fekete lóantilop, ahol az [[ivarérettség|ivarérett]] bika fekete, a tehén viszont vörösesbarna – és minden állat [[szarv]]at visel. A bikák általában nagyobbak a teheneknél.
A lóantilopformák alcsaládjának tagjai mind a nagy, robusztus felépítésű [[antilop]]ok közé tartoznak. A [[biológiai nem|nemek]] színezetüket tekintve többnyire hasonlóak – az egyetlen kivétel a fekete lóantilop, ahol az [[ivarérettség|ivarérett]] bika fekete, a tehén viszont vörösesbarna – és minden állat [[szarv]]at visel. A bikák általában nagyobbak a teheneknél.
[[Kép:Addax mit kalb.jpg|thumb|260px|right|Addaxtehén és borja]]
[[Kép:Addax mit kalb.jpg|thumb|260px|right|Addaxtehén és borja]]



A lap 2009. január 3., 11:43-kori változata

Lóantilopformák
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Lóantilopformák (Hippotraginae)
Brooke, 1876
Fajok

3 nem, 7 vagy 8 faj, ebből egy kihalt

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lóantilopformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lóantilopformák témájú médiaállományokat és Lóantilopformák témájú kategóriát.

A lóantilopformák (Hippotraginae) alcsaládja a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába tartozó, viszonylag nagytestű antilopfajokat tömörít.

A lóantilopformák hímjét, nőstényét, illetve kicsinyét a bika, tehén és borjú szavakkal jelöljük.

Rendszerezés

  • Addax (1 faj)
    • Addax vagy mendeszantilop (Addax nasomaculatus)

Megjelenés

A lóantilopformák alcsaládjának tagjai mind a nagy, robusztus felépítésű antilopok közé tartoznak. A nemek színezetüket tekintve többnyire hasonlóak – az egyetlen kivétel a fekete lóantilop, ahol az ivarérett bika fekete, a tehén viszont vörösesbarna – és minden állat szarvat visel. A bikák általában nagyobbak a teheneknél.

Addaxtehén és borja

Élőhely

A lóantilopformák a forró éghajlati öv pusztaságaiban, szavannáin, félsivatagaiban és sivatagaiban élnek. A Közel-Keleten élő arab bejza kivételével mindegyik faj afrikai. Az oryxok és az addax kiválóan alkalmazkodtak a vízhiányhoz és a magas hőmérséklethez, míg a lóantilopok inkább vízhez kötöttek.

Életmód

A lóantilopformák mindegyike kisebb-nagyobb, hierarchikusan felépülő csordákban él, amelyet domináns bikák vezetnek. A fiatal hímek agglegénycsordákba verődnek. Általában reggel és estefelé, a nap kevésbé meleg óráiban aktívak, ekkor legelnek. Többnyire fűfélékkel táplálkoznak, bár a mostohább körülmények között élő addaxok, kardszarvú antilopok és arab bejzák minden lédús növényt elfogyasztanak.

Szaporodás

A vemhesség a lóantilopok esetében kb. 8 hónapig tart, és szinte mindig egyetlen borjú születik. A kis antilop az első hetekben még nem tart a csordával, hanem – ahol van erre mód – elrejtőzik a magas fűben. Az elválasztás után a tehenek az anyjuk csordájával maradnak.

Védettség

A kék lóantilopot 1800 körül pusztították ki végleg az Európából érkező gyarmatosítók és telepesek. A 20. század második felében hasonló sorsra jutottak az arab bejzák és a kardszarvú antilopok, azonban a fogságban tartott állományok elég példányból állnak ahhoz, hogy e vadonban már kihalt állatokat visszatelepítsék eredeti élőhelyükre. Az addax veszélyeztetett élőhelye beszűkülése miatt, a többi fajt azonban nem fenyegeti különösebb veszély. (A fekete lóantilop egyik alfaját, a hatalmas szarvairól elnevezett óriás fekete lóantilopot (Hippotragus niger variani) 1972-2006 között kihaltnak tekintették, akkor azonban bebizonyosodott, hogy egy parányi állomány még él az angolai erdőségekben.)