„Eduardo Chillida” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kuteni (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „<b>Eduardo Chillida</b> (1924-2002) spanyol baszk szobrász, akit monumentális absztrakt szobrai tettek híressé. 1985-ben elnyerte a szob...”
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
20. sor: 20. sor:


* [http://www.eduardo-chillida.com www.eduardo-chillida.com] Chillida-Leku Múzeum (Hernani, Spanyolország)
* [http://www.eduardo-chillida.com www.eduardo-chillida.com] Chillida-Leku Múzeum (Hernani, Spanyolország)

{{Commons|Eduardo Chillida}}
[[en:Eduardo Chillida]]
[[bg:Едуардо Чилида]]
[[ca:Eduardo Chillida]]
[[de:Eduardo Chillida]]
[[es:Eduardo Chillida]]
[[eu:Eduardo Chillida]]
[[fr:Eduardo Chillida]]
[[gl:Eduardo Chillida]]
[[it:Eduardo Chillida]]
[[nl:Eduardo Chillida]]
[[pt:Eduardo Chillida]]
[[ru:Чильида, Эдуардо]]
[[fi:Eduardo Chillida]]
[[tr:Eduardo Chillida]]

A lap 2008. december 27., 03:41-kori változata

Eduardo Chillida (1924-2002) spanyol baszk szobrász, akit monumentális absztrakt szobrai tettek híressé. 1985-ben elnyerte a szobrászati Wolf-díjat.

Életútja

Chillida a Vizcayai-öböl déli partján fekvő San Sebastian (Donostia) városában született. Építészeti tanulmányait félbehagyva 1950-ben Párizsba ment, ahol elkezdődött szobrász karrierje. Felesége, Pilar Belzunce jómódú családból származott. Az első időben anyagilag támogatta férjét, és később a menedzsere lett.[1] Chillida 1958-ban elnyerte a Velencei Biennále szobrászati nagydíját. 1971-től Chillida a Harvard Egyetem professzora volt.[2] Időközben feleségével nyolc gyermekük született. Chillida 1985-ben kapta meg a szobrászati Wolf-díjat. A szülővárosához közel, Hernani-ban nyílt meg a műveit kiállító Chillida-Leku Múzeum.[3] Ezt a birtokot Chillida 1984-ben még csak műteremként vásárolta, de az idő előrehaladtával egyre kevésbé foglalkoztatta a műveinek eladása és inkább szoborparkot alakított ki a birtokán. A múzeum 2000-ben nyílt meg. Chillida San Sebastian-ban hunyt el 2002-ben.

Művészete

Első művei torzók és mellszobrok voltak. A későbbiekben alakult ki Chillida absztrakt, geometrikus formákat alkalmazó, masszív és olykor monumentális stílusa. Gyakran több tonna tömegű alkotásokat készített. Számos jelentős művét közterületre telepítette, mivel így bárki megtekintheti őket. Kültéri alkotásait a környező tájjal relációban helyezte el. Legismertebb alkotása az El peine del viento (Szélfésű), amely a viharos La Concha öbölben található, és mára San Sebastian egyik jelképévé vált.

Anyagválasztásában jelentős befolyást jelentett a kovácsolásban szerzett tapasztalata, műveiben a vas, acél és kő a domináns, de fa és beton alkotásokat is készített.

Művei jelenleg a világ több mint 40 pontján tekinthetőek meg,[4] többek között a Toleranz durch Dialog (Münster, Németország), Elogio del Horizonte (Gijon, Spanyolország), De Música, Dallas XV (Dallas, USA).[5] [6] A Chillida-Leku Múzeum több mint 40 kültéri szobrot állít ki.

Irodalomjegyzék

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Eduardo Chillida témájú médiaállományokat.