„Wikipédia:Tartózkodj a jogi fenyegetésektől!” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
folyamatban
folyamatban
1. sor: 1. sor:
{{dióhéj|Ha vitád van a közösséggel vagy annak tagjaival, használd a Wikipédia [[WP:VITA|vitarendezési eljárásait]]. Ha a jogi út, vagy a jogi fenyegetések mellett döntesz, akkor nem szerkesztheted a Wikipédiát addig, míg az ügy le nem zárul, és ennek érdekében a neved vagy [[IP cím]]ed [[WP:BLOKK|blokkolásra]] kerülhet. A lehetséges jogi problémákra (mint például a szerzői jogok megsértése) való udvarias, tisztán megfogalmazott figyelmeztetés nem fenyegetés, és igyekszünk azokra gyorsan reagálni.}}
{{dióhéjban|Ha vitád van a közösséggel vagy annak tagjaival, használd a Wikipédia [[WP:VITA|vitarendezési eljárásait]]. Ha a jogi út, vagy a jogi fenyegetések mellett döntesz, akkor nem szerkesztheted a Wikipédiát addig, míg az ügy le nem zárul, és ennek érdekében a neved vagy [[IP cím]]ed [[WP:BLOKK|blokkolásra]] kerülhet. A lehetséges jogi problémákra (mint például a szerzői jogok megsértése) való udvarias, tisztán megfogalmazott figyelmeztetés nem fenyegetés, és igyekszünk azokra gyorsan reagálni.}}


[[Image:No legal threats.png|right|165px|thumb|Use [[Wikipedia:Resolving disputes|'''dispute resolution''']] rather than '''legal threats''', '''for everyone's sake!''']]
[[Image:No legal threats.png|right|165px|thumb|Use [[Wikipedia:Resolving disputes|'''dispute resolution''']] rather than '''legal threats''', '''for everyone's sake!''']]
13. sor: 13. sor:
'''A szerzői jogsértések vagy támadások esetén megfogalmazott [[WP:CIV|udvarias]], értelmes panasz nem „jogi fenyegetés”.'''
'''A szerzői jogsértések vagy támadások esetén megfogalmazott [[WP:CIV|udvarias]], értelmes panasz nem „jogi fenyegetés”.'''


Ha jogtulajdonosa vagy olyan műnek, mely szerinted helytelenül került fel a Wikipédiára, akkor egy rövid, udvarias üzenet arról, hogy az adott mű jogvédett, és vagy kéred a jogtulajdonos feltüntetését, vagy kéred az anyag eltávolítását kifejezetten segítené a munkánkat. (Ezt jelezheted
Ha jogtulajdonosa vagy olyan műnek, mely szerinted helytelenül került fel a Wikipédiára, akkor egy rövid, udvarias üzenet arról, hogy az adott mű jogvédett, és vagy kéred a jogtulajdonos feltüntetését, vagy kéred az anyag eltávolítását kifejezetten segítené a munkánkat. (Ezt jelezheted [[WP:AÜ|jogsértések bejelentőlapján]].) <!-- ezt jvitani kellene -->


A Wikipédia irányelv az, hogy a személyiségi jogokat megértő anyagokat azonnal eltávoltjuk, ha sikerül azokat beazonosítani. Ha ilyen anyagra akarod felhívni a figyelmünket, akkor vedd fel [[WP:KAPCSOLAT|velünk emailben a kapcsolatot]]. <!-- wp-hu@foundation -->
==What is not a legal threat==
'''A [[Wikipedia:Civility|polite]], coherent complaint in cases of copyright infringement or attacks''' is not a "legal threat".


== Jogi fenyegetésként értelmezhető kijelentések ==
If you are the owner of copyrighted material which has been inappropriately added to Wikipedia, a clear statement about whether it is licensed for such use is welcome and appropriate. You may [[Wikipedia:Contact us/Article problem/Copyright|contact the information team]], contact the Wikimedia Foundation's [[foundation:designated agent|designated agent]], or use the procedures at [[Wikipedia:Copyright problems]].
Fontos, hogy tartózkodj az olyan megjegyzésektől, melyeket mások ésszerűen úgy ''érthetnek'', mint jogi fenyegetést, még akkor is, ha a mgjegyzésed nem ilyen szándékkal íródott. Például ha egy szerkesztő tevékenységét rendszeresen a „rágalmazás” jelzővel illeted, vagy sokat említed a „személyiségi jogaidat” akkor ezt vitaprtnereid úgy értelmezhetik, mint egy szándékot a rágalmazás vagy a személyiségi jogok megsértése címén indítandó eljárásra. Hogy elkerüld ezt a félreértést igyekezz kevésbé túlfeszített kifejezéseket használni (például „olyan kifejezéseket használtál rám, melyek nem igazak és sértőek, és kérem a jövőben ezeket kerüld...”), hogy ne keltsék jogi fenygetés látszatát sem.


Az azonnali blokkolás helyett az adminisztrátorok lehetőleg próbálják tisztázni a fenyegetést tevő szerkesztő valódi szándékait, és igykezzenek a lehetséges félreértéseket elkerülni. Például egy tapasztalatlan szerkesztő mások megjegyzéseit „rágalmazónak” nevezheti, mert azok nincsenek tudatában az idevágó irányelveknek (mint például [[WP:FENYEGETÉS]], [[WP:SZEMTÁM]], [[WP:CIV]], ...) és segítségre lehet szüksége az ilyen megjegyzések kezelésében. Bár ez az eset alapvtően nem jogi fenyegetés, de a „jogi töltöttségű” észrevételek folyamatos vagy a közösséget zavaró formában való ismétlése könnyedén ezen irányelv alá eshet, és a kérdéses szerkesztő blokkolását eredményezheti.
[[Wikipedia:Libel|Wikipedia's policy on defamation]] is to immediately delete [[Defamation|libelous material]] when it has been identified. If you believe that you are the subject of a libelous statement on Wikipedia, please [[Wikipedia:Libel|contact the information team]].


== Ezen irányelv háttere ==
==Perceived legal threats==
{{Policy shortcut|WP:NPLT}}
It is important to refrain from making comments that others may reasonably ''understand'' as legal threats, even if the comments are not intended in that fashion. For example, if you repeatedly assert that another editor's comments are "defamatory" or "libelous", that editor might interpret this as a threat to sue for defamation, even if this is not intended. To avoid this frequent misunderstanding, use less charged wording (such as “you have made a statement about me that is not true and I hope you will retract it for the following reasons...”) to avoid the perception that you are threatening legal action for defamation.


=== Az irányelv okai ==
Rather than blocking immediately, administrators should seek to clarify the user's meaning and make sure that a mere misunderstanding is not involved. For example, a user might assert another editor's comments are "defamatory" because they are unaware of certain policies (such as [[WP:HARASS|harassment]], [[WP:NPA|personal attacks]], [[WP:CIVILITY|incivility]], etc.) and require assistance in dealing with such comments. While such comments may not be ''per se'' legal threats, they may fall under the scope of the aforementioned policies and repeated or disruptive usage can result in the user being blocked.


==Background to the policy==

===Rationale for the policy===
[[Image:HughesComplex.jpg|thumb|right|A court of law in [[Trenton, New Jersey]]. Whilst you may sue in a court of law, Wikipedia is not the place for legal disputes.]] Making legal threats is [[Wikipedia:Civility|uncivil]] and causes a number of serious problems:
[[Image:HughesComplex.jpg|thumb|right|A court of law in [[Trenton, New Jersey]]. Whilst you may sue in a court of law, Wikipedia is not the place for legal disputes.]] Making legal threats is [[Wikipedia:Civility|uncivil]] and causes a number of serious problems:



A lap 2008. december 8., 11:55-kori változata

Use dispute resolution rather than legal threats, for everyone's sake!

Ahelyett, hogy azonnal perrel vagy feljelentéssel fenyegetnél először mindig próbáld a problémát a Wikipédia saját vitarendezési eljárásaival megoldani.

Ha a jogi út mellett döntenél mi abban nem tudunk megakadályozni. Ebben az esetben viszont nem szerkesztheted tovább a Wikipédiát addig, míg ajogi eljárás le nem zárul azért, hogy biztosítsuk azt, hogy az eljárás minden további mozzanata csak a megfelelő jogi csatornákon folyjon. Szükség esetén az érintetteket privát emailben keresd. Ha az érintett maga a Wikipédia, akkor vedd fel a kapcsolatot a Wikimedia Alapítvánnyal. Ne írj jogi fenyegetéseket a Wikipédiára.

Ha egy Wikipédiás vita kapcsán jogi fenyegetést teszel, vagy jogi útra tereled a kérdést, akkor blokolásra kerülhetsz a Wikipédia szerkesztéséből azért, hogy más csatornákon való tevéknységek ne súlyosbítsák a jogi eljárás végeredményét. A jogi fenyegetéseket tevő szerkesztők tipikusan időkorlát nélküli blokkolásban részesülnek addig, míg a jogi fenyegetés vagy eljárás érvényes, illetve folyamatban van.

A jogi fenyegetéseket az Adminisztrátorok üzenőfalán lehet jelezni.

Mi nem jogi fenyegetés

A szerzői jogsértések vagy támadások esetén megfogalmazott udvarias, értelmes panasz nem „jogi fenyegetés”.

Ha jogtulajdonosa vagy olyan műnek, mely szerinted helytelenül került fel a Wikipédiára, akkor egy rövid, udvarias üzenet arról, hogy az adott mű jogvédett, és vagy kéred a jogtulajdonos feltüntetését, vagy kéred az anyag eltávolítását kifejezetten segítené a munkánkat. (Ezt jelezheted jogsértések bejelentőlapján.)

A Wikipédia irányelv az, hogy a személyiségi jogokat megértő anyagokat azonnal eltávoltjuk, ha sikerül azokat beazonosítani. Ha ilyen anyagra akarod felhívni a figyelmünket, akkor vedd fel velünk emailben a kapcsolatot.

Jogi fenyegetésként értelmezhető kijelentések

Fontos, hogy tartózkodj az olyan megjegyzésektől, melyeket mások ésszerűen úgy érthetnek, mint jogi fenyegetést, még akkor is, ha a mgjegyzésed nem ilyen szándékkal íródott. Például ha egy szerkesztő tevékenységét rendszeresen a „rágalmazás” jelzővel illeted, vagy sokat említed a „személyiségi jogaidat” akkor ezt vitaprtnereid úgy értelmezhetik, mint egy szándékot a rágalmazás vagy a személyiségi jogok megsértése címén indítandó eljárásra. Hogy elkerüld ezt a félreértést igyekezz kevésbé túlfeszített kifejezéseket használni (például „olyan kifejezéseket használtál rám, melyek nem igazak és sértőek, és kérem a jövőben ezeket kerüld...”), hogy ne keltsék jogi fenygetés látszatát sem.

Az azonnali blokkolás helyett az adminisztrátorok lehetőleg próbálják tisztázni a fenyegetést tevő szerkesztő valódi szándékait, és igykezzenek a lehetséges félreértéseket elkerülni. Például egy tapasztalatlan szerkesztő mások megjegyzéseit „rágalmazónak” nevezheti, mert azok nincsenek tudatában az idevágó irányelveknek (mint például WP:FENYEGETÉS, WP:SZEMTÁM, WP:CIV, ...) és segítségre lehet szüksége az ilyen megjegyzések kezelésében. Bár ez az eset alapvtően nem jogi fenyegetés, de a „jogi töltöttségű” észrevételek folyamatos vagy a közösséget zavaró formában való ismétlése könnyedén ezen irányelv alá eshet, és a kérdéses szerkesztő blokkolását eredményezheti.

Ezen irányelv háttere

= Az irányelv okai

A court of law in Trenton, New Jersey. Whilst you may sue in a court of law, Wikipedia is not the place for legal disputes.

Making legal threats is uncivil and causes a number of serious problems:

  • It severely inhibits free editing of pages, a concept that is absolutely necessary to ensure that Wikipedia remains neutral. Without this freedom, we risk one side of a dispute intimidating the other, thus causing a systematic bias in our articles.
  • It creates bad feelings and a lack of trust amongst the community, damaging our ability to proceed quickly and efficiently with an assumption of mutual good faith.
  • We have had bad experiences with users who have made legal threats in the past. By making legal threats, you may damage your reputation on Wikipedia.

Attempting to resolve disputes using the dispute resolution procedures will often lead to a solution without resorting to the law. If the dispute resolution procedures do not resolve your problem, and you then choose to take legal action, you do so in the knowledge that you took all reasonable steps to resolve the situation amicably.


Conclusion of legal threat

The Wikipedia community has a long-standing general principle that (almost) anyone is capable of reform. Accordingly, statements made in anger or misjudgment should not always be held against people for the rest of their lives once genuinely and credibly withdrawn.

This policy removes an editor who makes legal threats to prevent damage or deterioration to the project. The editor is not blocked just because "it's a legal threat", but rather because:

  1. It reduces scope for escalation of a bad situation,
  2. It reduces stress and administrative burden on the wiki,
  3. It reduces disruption to articles and the editorial environment,
  4. It prevents the difficult situation where a person is both seeking to be collaborative partner and also setting themselves up as litigatious adversary (in general those two roles are mutually exclusive).

If these conflicts are in fact resolved (or a consensus is reached to test if they are resolved), then involved editors should be unblocked if there are no other issues that warrant a block.

See also

Sablon:Spoken Wikipedia Sablon:Wikipedia policies and guidelines hu:Wikipédia:Tartózkodj a jogi fenyegetésektől