„Fertőújlak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Peti610bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: Átirányítások javítása
4. sor: 4. sor:


==Fekvése==
==Fekvése==
[[Magyarország]] nyugati határa mellett, [[Bécs]]től 90 km-re, [[Budapest]]től 200 km-re található, a [[Fertő-tó]] délkeleti részén. Három oldalról (kivéve a déli irányt) a magyar-osztrák államhatár keríti, ebben, mint „zsákban” fekszik. Közúton jelenleg csak a tőle délre fekvő Sarród községből megközelíthető. 1976-óta a település neve Fertőújlak, de a környékbeli lakosság számára ma is csak „Mekszikó”.
[[Magyarország]] nyugati határa mellett, [[Bécs]]től 90 km-re, [[Budapest]]től 200 km-re található, a [[Fertő|Fertő-tó]] délkeleti részén. Három oldalról (kivéve a déli irányt) a magyar-osztrák államhatár keríti, ebben, mint „zsákban” fekszik. Közúton jelenleg csak a tőle délre fekvő Sarród községből megközelíthető. 1976-óta a település neve Fertőújlak, de a környékbeli lakosság számára ma is csak „Mekszikó”.


==Története==
==Története==
10. sor: 10. sor:


==Látnivalók==
==Látnivalók==
A település a [[Fertő-Hanság Nemzeti Park]] egyik leglátogatottabb területén fekszik. A település környezetében fekvő védett szikeseket, amelyek a Nemzeti Park természetvédelmi szempontból kiemelkedően értékes területei - a falu korábbi elnevezéséhez hasonlóan - Mekszikópusztának nevezik. Ez a szikes puszta, illetve annak élővilága vonzza a látogatókat. Az egykori Esterházy uradalmi major jellegzetes épületeit nagyobbrészt már elbontották. A posta épülete mellett ma már csak az egykori mázsaház és két nagyobb istálló áll, igen rozoga állapotban.
A település a [[Fertő–Hanság Nemzeti Park|Fertő-Hanság Nemzeti Park]] egyik leglátogatottabb területén fekszik. A település környezetében fekvő védett szikeseket, amelyek a Nemzeti Park természetvédelmi szempontból kiemelkedően értékes területei - a falu korábbi elnevezéséhez hasonlóan - Mekszikópusztának nevezik. Ez a szikes puszta, illetve annak élővilága vonzza a látogatókat. Az egykori Esterházy uradalmi major jellegzetes épületeit nagyobbrészt már elbontották. A posta épülete mellett ma már csak az egykori mázsaház és két nagyobb istálló áll, igen rozoga állapotban.


<gallery>
<gallery>

A lap 2008. december 7., 14:57-kori változata

Fertőújlak faluközpont

Fertőújlak közigazgatásilag Sarród község településrésze (korábbi, jelenleg is ismert nevén Mekszikópuszta ill. Mexikópuszta) statisztikailag külterületi lakott hely. Mekszikópuszta néven ismert a madártanilag jelentős környéke.

Fekvése

Magyarország nyugati határa mellett, Bécstől 90 km-re, Budapesttől 200 km-re található, a Fertő-tó délkeleti részén. Három oldalról (kivéve a déli irányt) a magyar-osztrák államhatár keríti, ebben, mint „zsákban” fekszik. Közúton jelenleg csak a tőle délre fekvő Sarród községből megközelíthető. 1976-óta a település neve Fertőújlak, de a környékbeli lakosság számára ma is csak „Mekszikó”.

Története

Lásd Sarród községnél.

Látnivalók

A település a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik leglátogatottabb területén fekszik. A település környezetében fekvő védett szikeseket, amelyek a Nemzeti Park természetvédelmi szempontból kiemelkedően értékes területei - a falu korábbi elnevezéséhez hasonlóan - Mekszikópusztának nevezik. Ez a szikes puszta, illetve annak élővilága vonzza a látogatókat. Az egykori Esterházy uradalmi major jellegzetes épületeit nagyobbrészt már elbontották. A posta épülete mellett ma már csak az egykori mázsaház és két nagyobb istálló áll, igen rozoga állapotban.


* Fertő

* Hanság

Források, külső hivatkozások