„Holomorf függvények” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pongesz (vitalap | szerkesztései)
Pongesz (vitalap | szerkesztései)
17. sor: 17. sor:


==Példák==
==Példák==
Holomorf a <math>f(z)=z</math> függvény.
Holomorf a <math> z\to z </math> függvény.


A valós esethez hasonlóan itt is igaz, hogy holomorf függvények összege, konstansszorosa és szorzata differenciálható. Ebből következik, hogy minden komplex [[polinom]]függvény is differenciálható a teljes komplex síkon.
A valós esethez hasonlóan itt is igaz, hogy holomorf függvények összege, konstansszorosa és szorzata differenciálható. Ebből következik, hogy minden komplex [[polinom]]függvény is differenciálható a teljes komplex síkon.
25. sor: 25. sor:
<math>\exp(z)=\sum_{n=0}^{\infty}\frac{z^n}{n!}</math>
<math>\exp(z)=\sum_{n=0}^{\infty}\frac{z^n}{n!}</math>


határértékkel definiált [[exponenciális függvény]] differenciálható a teljes komplex számsíkon. Vegyük észre, hogy ez a függvény ellentétben a valósban megismert tulajdonságaival, nem kölcsönösen egyértelmű, sőt periodikus a függőleges egyenesek mentén, azaz, ha <math>z_1-z_2=2 n\pi i</math>, akkor <math>\exp(z_1)=\exp(z_2)</math>
határértékkel definiált [[exponenciális függvény]] differenciálható a teljes komplex számsíkon. Vegyük észre, hogy ez a függvény ellentétben a valósban megismert tulajdonságaival, nem kölcsönösen egyértelmű, sőt <math>2\pi</math>-vel periodikus a függőleges egyenesek mentén, azaz, ha <math> z_{1}-z_{2}=2n\pi</math>, akkor <math>\exp(z_1)=\exp(z_2)</math>


==Ellenpéldák==
==Ellenpéldák==

A lap 2008. november 21., 17:01-kori változata

A holomorf függvény a komplex analízis egy fogalma. A nyílt halmazon értelmezett, komplex értelemben differenciálható komplex függvényeket nevezzük holomorfnak.

A terminológia az ógörög holos (ὅλος) szóból származik, amely azt jelenti egész, s arra utal, hogy a függvény az egész értelmezési tartományán differenciálható.

Definíció

Legyen adva az nyílt halmaz, és az leképezés. Ezt akkor mondjuk holomorf függvénynek, ha minden pontban létezik a következő határérték:.

Ezt a határértéket az -beli (komplex)deriváltjának nevezzük, és -lal jelöljük.

Ezzel ekvivalens az, ha az függvény előáll -sugarú környezetében a következő alakban:

ahol komplex szám (természetesen függ -tól), pedig úgynevezett kisrendű függvény, azaz , ha .


Példák

Holomorf a függvény.

A valós esethez hasonlóan itt is igaz, hogy holomorf függvények összege, konstansszorosa és szorzata differenciálható. Ebből következik, hogy minden komplex polinomfüggvény is differenciálható a teljes komplex síkon.

Megmutatható, hogy minden komplex hatványsor differenciálható a konvergenciahalmazának belsejében. Ebből következik, hogy az

határértékkel definiált exponenciális függvény differenciálható a teljes komplex számsíkon. Vegyük észre, hogy ez a függvény ellentétben a valósban megismert tulajdonságaival, nem kölcsönösen egyértelmű, sőt -vel periodikus a függőleges egyenesek mentén, azaz, ha , akkor

Ellenpéldák

  • Nem holomorf a konjugát operátor:
  • Nem holomorf a valósrész képzés operátor:

Tulajdonságok

  • Bizonyítható, hogy a holomorf függvények végtelenszer differenciálhatóak, azaz analitikus függvények.
  • Holomorf függvények kompozíciója holomorf.
  • Holomorf függvények lineáris kombinációja holomorf.
  • Holomorf függvények szorzata holomorf.
  • Holomorf függvények hányadosa is holomorf, amennyiben a nevező nem nulla.